Social Sofa's

(Social Sofa's in Maastricht en het doel ervan)

Social Sofa's / Sociale Bank

Sociale bank, het idee erachter is degenen die hun buren kennen, voelen zich veiliger, zijn minder eenzaam en zijn gelukkiger. Zo simpel is het. De leefbaarheid in een wijk wordt voor een groot deel bepaald door de inrichting en het onderhoud van de wijk en door de saamhorigheid onder de bewoners. Door het verdwijnen van buurtwinkels, bars, pleinen en banken in de afgelopen 50 jaar zijn er tegenwoordig minder ontmoetingsplekken. In het stadscentrum vind je misschien nog wel wat banken, maar in woonwijken vind je ze maar weinig. In de afgelopen decennia hebben veel gemeenten parkbanken weggehaald vanwege overlast. De organisaties ziet het liefs minmaal 10 banken in iedere buurt. 

Sterker nog, Social Sofa vindt dat er op elke straat een bank zou moeten staan. In hun kruistocht tegen sociaal isolement hebben ze de Social Sofa ontworpen, een betonnen buitenbank in woonkamerstijl. Versier samen een bank en maak vrienden voor het leven.

“Mensen die hun buren kennen, voelen zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo simpel is het”, zegt Karin Bruers, de oprichter van Social Sofa. De vitaliteit van een wijk wordt vooral bepaald door de inrichting en het onderhoud van de wijk en de sociale eenheid van de mensen die er wonen.  Bij Social Sofa vinden we dat er in elke straat een bank moet staan. Om onze strijd tegen de toenemende sociale verbittering praktischer te maken, ontwierpen we de Social Sofa, een betonnen buitenbank.

Mozaďek samen de bank en je maakt vrienden voor het leven.

De Elisabeth Strouven Fonds heeft dit initiatief omarmt en doet mee waar mogelijk is. Voor meer uitleg over de ideologie en foto's, informatie en prachtige verhalen kunt u terecht op de website van Social Sofa's.

Ondertussen staan er in Maastricht 4 van zulke banken, twee in de St.Maartenspoort, een in het Polverpark nabij café  Abrahamslook en nummer vier staat op de Universiteitssingel, deze is een begin en eindpunt van een 5 km wandeling.

Naor Bove

Sociale Sofa St.Maartenspoort 1 & 2

Sociale Sofa MUMC+
   

Sociale Sofa Randwijck

Sociale Sofa Polvertorenpark

Bron: Social Sofa Elisabeth Strouven Fonds, Social Sofa's

eine terök