Straotartieste

'Straatkunstenaars-artiesten'

 

Over Straatkunstenaars, artiesten en graffiti ’s spuiters.

De Straatartiesten zie/zag je in elke stad, de mensen die voor een habbekrats of ‘kleine bijdrage’ hun kunsten vertoonden. Ik heb het niet over de tegenwoordige ‘kleine orkesten’ van veelal Oostblok inwoners die met wisselend succes de steden bezoeken, de bellenblazers of levende standbeelden. Natuurlijk heeft ieder stad zijn eigen bekende ‘straatartiesten’. In Maastricht was dat onder andere Jan Gitaar ook wel bekend als Giacobini die helaas in 2019 is overleden en die ene dame die met haar bekkens of zoals ze officieel genoemd worden ‘vinger cimbalen’ voor de V&D zat te spelen. Menig straatartiest is wel eens weggestuurd geworden door het winkelpersoneel die het deuntje ‘moe/zat’ was geworden.

Ik heb het over bijv. de uit Brussel afkomstige Gilbert Jakubczyk Liberman, die als  ‘nikkele nelis’ eenmansorkest (accordeon. metalen bellenpunthoed op zijn hoofd, deksels tussen zijn benen en een trom op zijn rug) die op drukke dagen (kermissen en de beroemde Belsje en Duitse dagen) voor de V&D zijn muzikaliteit ten toon spreidde of de draaiorgelspeler Werner Wittpoth uit Ostwestfale  die altijd gekleed was in een zwart rokkostuum inclusief zwarte hoge zijden hoed. Hij was een vrolijke muzikale verschijning, dit kwam mede door zijn altijd aanwezige glimlach. Als je wat geld in zijn geldmandje gooide dan nam hij uit hoffelijkheid zijn hoge zijden hoed voor je af, om je te bedanken, de ‘regenmakers’ met hun panfluitmuziek en zelf gemaakte kleding en niet te vergeten de straattekenaars van heilige, ware kunstwerken tekende deze op de straat in de hoop op enkele guldens te bemachtigen.

Foto Links van Gilbert Jakubczyk gevonden op Facebookaccount van Gilbert Jakubczyk.

Foto Rechts Werner Wittpoth gevonden bij MestreechOnline  (bron: http://www.vdk.de - foto door: Stefanie Broch) hier kunt u terecht voor het hele verhaal over Werner.

 

Foto links Mosasaurus Ber 2013 website L1. Foto rechts Servaassleutel 2014 op website St.Janskerk

Filmpje van Ber gemaakt door L1 is te zien op YouTube

Nu heet het ‘streetpainting’ en worden er 3d tekeningen gemaakt, het bekendste voorbeeld in Maastricht is de anamorfose (perspectivische vertekening) van Mosasaurus Ber door kunstenaar Manny Dassen in 2013 en zijn opvolger in de zomer van 2014 ‘Sleutel tot d’n Hiemel’ door kunstenaarsduo Manny & Izy Dassen.  Bekeken vanuit de toren van de Sint Jan op 45 meter hoogte, gaf de schildering op spectaculaire en driedimensionale wijze zijn geheim prijs. Deze kunstwerken zijn tot stand gekomen dankzij: BV Limburg, Maurer United, Akzo Nobel, Sikkens verf en kunstenaarsduo Manny & Izy Dassen, en Sint Janskerk.

In Maastricht zijn en waren een aantal muurschilderingen zoals de gevelkunst op de Tongersestraat van Amnesty International door de Franse kunstenaar Roland Topor de gevelkunst/muurschildering ‘Grenzenloos samenwerken’ van Eddie R. van Hoef. Na bijna twintig jaar is deze verdwenen. Een appartementencomplex wordt tegen deze Maastrichtse muur aan gebouwd en dan de zgn mural  aan het uiteinde van de Boschstraat van een Lijster door Kunstenaar Collin van der Sluijs en Jorn Gruijters  is een aanwinst. In het verleden heeft de gemeente Maastricht verschillende (fiets)tunnels de tunnel op de Scharnerweg, Sibemaweg, Heugemerveld, Heugem, Randwyck (2011) door graffitiartiesten laten verfraaien, dan is er nog de ‘graffiti mekka’ van Maastricht, het Landbouwbelang. Prachtige kunstwerken worden regelmatig voorzien van nieuwe graffiti’s.

Als straatartiest moet je tegenwoordig bij de gemeente een vergunning of ontheffing moeten aanvragen, deze is gratis. Op de site van de gemeente staat onder andere de algemene regels, voorwaarden en de routekaart voor de straatmuzikanten. Er zijn 3 categorieën;

Max 1 straatmuzikant met onversterkt muziekinstrument, Max 5 straatmuzikanten met of zonder overlast gevende onversterkte muziekinstrumenten en als laatste categorie 3 grote rondtrekkende  muziekgezelschappen (dus niet blijven stilstaan) van  meer dan 5 personen, deze zijn weer onderverdeeld, voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Maastricht.

 

Straatartiesten/schilders van weleer.

Klassieke afbeeldingen geloof of oude meesters.

Foto gevonden op Printerest van het account van Chien Choi Lee

Foto rechts Jan Jacobs alias Jan Gitaar ook wel

bekend als Giacobini die helaas in 2019 is overleden

Foto John Kerkhofs

Foto links bellenblazer Vrijthof 2017

Foto John Kerkhofs

 

Foto rechts 'zwevende mensen ' 2016 Trier

Foto John Kerkhofs

 

Bron: website L1, St.Janskerk en http://www.vdk.de. Facebookaccount van Gilbert Jakubczyk, MestreechOnline Foto's Chien Choi Lee, MestreechOnline, Stefanie Broch en John Kerkhofs.

Nao Bove

Aonvaank