The Student Hotel

(Het Studenten Hotel)

The Student Hotel  ‘May the student in you never die’

Toen ik laatst op een druilige dag wat foto’s wilde maken in het pand van de Vroegere Sphinx fabriek de ‘Eiffel’ werd ik aangesproken door een jongeman die eigenlijk receptionist was, maar daar begint al het verschil, er is geen balie waar de medewerker achter staat. Er is meteen persoonlijk contact, toen ik aangaf dat ik foto’s wilde maken vroeg hij of ik dit had aangevraagd !  Nee helaas, natuurlijk begrijp ik het wel, vooral nu met de nieuwe regels van Privacy, ik kreeg een mailadres en na wat heen en weer gemaild met Sonny Biesmans kon ik dan terecht. Na een kennismaking kon ik vrij mijn gang gaan. 

Wat opvalt is dat er geen ‘hotelsfeer’ is, het is een ontspannen sfeer en je voelt je op de een of andere manier op je gemak. Overal is er contact met de buitenwereld middels de glazen pui, voor de inrichting is slim en op eigentijdse manier gebruik gemaakt met het verleden. ‘The Invisble Party’ die oa samenwerkte met de Utrechtse kunstenaar Gino Bud Hoiting heeft een aantal glazen wanden en wastafels in de room dividers voorzien van grafische ontwerpen. Hier en daar tegen de wanden zie je kleine porseleinen plaquettes waarop de geschiedenis van de Sphinx , (foto 01) het ontwerpproces en de architectonische tekeningen van het gebouw te zien zijn. Deze zijn gemaakt door het Maastrichtse porseleinatelier ‘Vormstof’. The Invisible Party spitte de archieven door en kwam met oude decoratiepatronen van Sphinx. Deze werden bewerkt en gebruikt voor patronen en illustraties op de muren, glazen wanden en banners. Contrasterend met die decoratieve designs ontwierp de studio een aantal abstracte patronen, zoals grafische brushstrokes op het glas bij de trappenhuizen en het strakke ‘candy stripe’-dessin in de vide. (foto 02)

Zo komen de twee gedeeltes bij elkaar, de oude Sphinx fabriek en het nieuwe moderne van het Hotel dat zijn deuren geopend heeft in september 2017. Het is reeds de 7e Student Hotel in Nederland met de Schotse ondernemer Charlie MacGregor aan het hoofd, volgens hem zijn ze ontzettend blij met de vestiging in Maastricht ‘het is de eerste vestiging in een Rijksmonument’.

In The Student Hotel in Maastricht mogen per jaar gemiddeld 98 van de ca 378 kamers worden verhuurd als hotelkamer. Studenten mogen er maximaal één jaar verblijven. Het gros van de kamers wordt voor vier weken en langer verhuurd. De doelgroep hoe kan het ook anders zijn vooral studenten. Per tien studenten is er één keuketje beschikbaar, verder krijgen ze een fiets in bruikleen en worden de noodzakelijke verkeersregels uitgelegd.

Door de herkenbare witte kleur krijgt de Eiffel langzaam maar zeker zijn glans van vroeger weer terug. De letters zijn, gepoetst en wel terug op het dak geplaatst.  Het 180 meter lange en 7 verdiepingen hoog gebouw waar vroeger productie werd gedraaid en sanitair van hand tot hand ging is nu toegankelijk voor iedereen.  Het is weer terug bij de Maastrichtse bevolking, het is  weer ‘vaan us’. Wat weinig mensen opvalt is dat de buitenkant niet geheel hetzelfde is dan dat het vroeger was, om het gebouw te isoleren heeft men 15 cm isolatie aan de buitenkant aangebracht en deze nog eens met een flinke stuclaag afgewerkt, the finishing touch kwam doordat men met een grote 'kam' strepen op de gevel heeft aangebracht. (foto 03 en 04)

Je treft een ontspannen sfeer in een modern en kleurrijk interieur met accenten en verwijzingen naar het verleden, twee grote uit gips gegoten pastelkleurige Sfinxen verwelkomen je bij de deur (foto-05) , er hangen vintage toiletpotten aan de muur, het ‘echte’ sanitair is uiteraard ook geproduceerd bij de Sphinx . Overal kun je plaats nemen om te lezen, leren of gewoon te ontspannen. Door de gym, studieruimtes, bibliotheek, wasserette of classroom (vergader/presentatieruimtes) is er een mix van studenten, gasten en bezoekers. Een contact is snel gelegd.

Of je nu binnenkomt als toerist of student, je kijkt je ogen uit. 

Hier en daar tegen de wanden zie je kleine porseleinen plaquettes waarop de geschiedenis van de Sphinx , het ontwerpproces en de architectonische tekeningen van het gebouw te zien zijn.

Contrasterend met die decoratieve designs ontwierp de studio een aantal abstracte patronen, zoals grafische brushstrokes op het glas bij de trappenhuizen en het strakke ‘candy stripe’-dessign in de vide.

Naor Bove

Het restaurant is openbaar, net als de binnenkort geopende ‘Rooftop bar’. Daarnaast worden er allerlei activiteiten zoals summer school, recruitment-events, entrepreneursship-breakfasts en bedtalks (sprekers die met van gedachte wisselen, op de rand van het bed in een van de hotelkamers) georganiseerd.  Ook zijn de aanwezige ‘classrooms’ geschikt voor vergaderingen en presentaties van vier tot veertig personen

Een complex voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Fa Merford heeft voor het hele hotel de profielstalen binnenpuien geleverd en gemonteerd. Een uitdagende klus vanwege de maatafwijkingen en strakke planning.

Aannemer BAM Bouw en Techniek is in 2016 gestart met de transformatie van het historische Eiffelgebouw waarin van 1928 tot 2006 de sanitair fabriek van Sphinx gevestigd was. In het zeven verdiepingen tellende en 180 meter lange Eiffelgebouw worden naast een vestiging van The Student Hotel ook loftwoningen en kantoren ondergebracht. In de plint is er ruimte voor detailhandel en horeca.

Architectenbureau Braaksma & Roos tekende voor de transformatie van het casco van het rijksmonument. Olivier Graeven, architect bij Braaksma & Roos, vertelt over het uit drie gedeeltes bestaande Eiffel-gebouw uit de eerste helft van de twintigste eeuw, een iconische blikvanger in de stad. De langwerpige vorm van de panden, de betonnen vloeren en stalen kolommen herinneren aan de tijd dat hier toiletpotten en wastafels op rails door de hete ovens werden gereden.. Het pand is gebouwd in drie verschillende periodes. Daardoor had men te maken met verschillende constructies. Er was sprake van betonrot, het was slecht geïsoleerd en het gebouw vertelt tegelijkertijd haar eigen geschiedenis. Er moest veel verbeterd worden én bepaalde onderdelen moesten worden behouden. Het bleek een hele uitdaging “Het gebouw is nu volledig geïsoleerd. Vanaf de buitenkant. Dus die typische witte kleur moesten we – ook vanwege de welstandscommissie – weer terugbrengen.” Van binnen zijn veel oude elementen behouden. (be)houden.

Het interieur heeft al prijzen gewonnen en is een interessante mix van kleurrijk design, geclusterd in verschillende zithoekjes, gaming zones en een lig-bioscoop voor TED talks (foto-06). Het kleurrijke interieur van de publieke ruimtes (1300 m2), dat in alle opzichten recht doet aan de geschiedenis van het industriële monument, werd bedacht en vormgegeven door ontwerpstudio The Invisible Party uit Amsterdam. 

Invisible Party werkt altijd nauw samen met de klant. De identiteit van het hotel werd door het ontwerpbureau vertaald naar een speelse ruimte waar heden en verleden samenkomen.  Zowel het industriële karakter van het gebouw als de veelkleurige, grafische identiteit van The Student Hotel lopen gezamenlijk als een rode draad door de publieke ruimtes van het hotel.

Een rauwe fabrieksomgeving met een in de lengte gerichte indeling zo intiem en warm mogelijk maken – dat was de grootste uitdaging. Om dat te bereiken werkte The Invisible Party met niveauverschillen en zachte materialen. Door het hele hotel heen hangen banners en gordijnen van een half doorzichtige stof die de hoge fabrieksruimten breken en zachter maken zonder ze aan het oog te onttrekken. De ruimte waar vroeger twee grote mengkommen stonden werd omgetoverd tot een lichtvoetige vide met onder meer een zitkuil en een glijbaan. Alle publieke ruimtes in The Student Hotel fungeren met behulp van kleurig gestoffeerde meubels, behang, tapijten en room (foto-07) dividers gevuld met sanitair porselein nadrukkelijk als knusse ontmoetingsplekken voor de tijdelijke bewoners. Zelfs de wasserette staat met Sphinx artikelen van weleer. (foto-08)

         

Voor meer foto's van het interieur kunt u terecht op deze link of op de camera

Bron: Website The Student Hotel Maastricht Lab, Greatervenues, Merford, Entreemagazine, Braaksma & Roos. Foto's John Kerkhofs, speciale dank aan Sonny Biesmans van The Student Hotel.

Naor Bove

eine terök