Thomas Dominicus

 Regout

Thomas Dominicus Regout 1805 - 1862.

Thomas werd geboren te Maastricht als zoon van Petrus Leonardus Dominicus Regout en Maria Nijsten. Behalve Thomas brengt het gezin vier kinderen voort. Voor het eerst in 1834 wordt Thomas’ naam vermeld als hij mede-eigenaar wordt van de spijkerfabriek van P. Regout en J.G. Lambriex. Daarna genoemd: de Nieuwe Nederlandsche spijkerfabriek van P. en T. Regout en J.G. Lambriex te Maastricht. Dat deze fabriek opgericht werd in 1834 is een opmerkelijke zaak; midden in de roerige tijden van de Belgische Opstand (1830-1839). Dit speelde Thomas en consorten in de hand want de Nederlanders wilden niet langer afhankelijk zijn van de Waalse spijkerfabrikanten en bovendien de inwoners werkgelegenheid bieden. Van 1843 tot zijn dood in 1862 was hij directeur van de Spijkerfabriek Thomas Regout 1843-1862.

Thomas huwde met Jeannette Ghijsen en kreeg zeven nakomelingen. Twee zonen: Theophile, Oscar Regout en 5 dochters: Marie Leonie, Antoinette, Ernestine, Caroline, en Victorine.

Thomas Regout werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg te Maastricht. Het graf vermeldt: a la memoire de Thomas Regout. Industriel. Membre de la fabrique de st. Mathias et de conseil communal de Maestricht décéde le 4 juillet 1862 à l’age de 57 ans. R.I.P. (Requiescat in Pace). Aan de noordzijde staat vermeld dat Thomas de stichter is van de Spijkerfabriek.

Dit is onjuist. Deze fabriek is opgericht door Petrus Laurentius Regout en J.G. Lambriex. Thomas kwam er kort na de oprichting bij.

Deze foto en tekst gevonden op de website van Mynkamer deze bevinding zich in de Zonneberg.

Een uitstapje in 1842 !     

Met welke bedoelingen Thomas Regout en gezelschap in 1842 de berg in ging is, zoals zovaak, op dit moment niet te achterhalen. Waarschijnlijk gewoon als toerist want de Sint Pietersberg is al eeuwenlang een toeristische trekpleister, en is letterlijk wereldberoemd. Bezoekers waren hoofdzakelijk welgestelde mensen, die zich een reis en een geleid bezoek konden permitteren. De talloze authentieke opschriften die de muren sieren is een van de aantrekkelijkheden die het brengen van een ondergronds bezoek waard maakt. En misschien zonder het zelf te beseffen heeft hij door zijn bezoek voor een nieuwe attractie gezorgd; namelijk het opschrift van Thomas Regout zelf. Laten we er zuinig op zijn.

Erik Honée

 Honée

Bron: website Stichting RegoutMestreechtenere, Wikipedia, Foto Thomas Regout Jeanette Ghijsen en twee van zijn kinderen Stichting Regout, graf Thomas Regout en Jeanette Ghysen MestreechterSteerke. Boek: Historische Encyclopedie Maastricht

   

Aonvaank