Trekkoorden en Beeldjes!

(Mooswief en Kachelpieper geschreven door Jolanda Mioch)

'Trekkoorden en Beeldjes'

Op de Facebook pagina Maastrichts Aardewerk Weetjes en andere info van Jolanda Mioch kwam ik het volgende onderwerp tegen. Zeer boeiend en interessant, vooral omdat ik de Kachelpieper in mijn bezit heb. Jolanda schrijft het volgende hierover:

Na mijn bezoek ronde in Maastricht om weer pareltjes op te halen en mensen te ontmoeten kwam twee hangers tegen waar ik natuurlijk meer van wilde weten. Ik had al eens een oproepje gezet in verschillende groepen en dan opeens krijg je zwart op wit het antwoord van iemand die het boek over "Maastrichtse carnavals onderscheidingen" bezit. De vraag waar deze personen werkelijk symbool voor staan kreeg ik via vele wegen beantwoordt en op internet vond ik prachtige en heldere omschrijvingen die ik hier graag deel.

Deze beeldjes / hangers zijn in 1973, in beperkte oplage (2x300 stuks) gemaakt voor de scholen en jeugd Prinssen om te dienen als onderscheiding en vervanging van de medaille. Ze werden gemaakt door Mosa Maastricht. Jammer genoeg bleek het geen succes en het overschot werd uitgedeeld aan mensen die ze gebruikte aan het trekkoord van het licht en de stortbak van het toilet. Doordat de oogjes kwetsbaar waren en het Mooswief en Kachelpieper gevoelig waren voor breuk in deze functie zijn er maar weinig meer over.

Naderhand zijn ze door inventieve Maastrichtenaren ook gebruikt als uiteinde van trekkoorden bij toiletten !

Het Mooswief zou gemaakt zijn in de kleuren bruin, blauw (groen) en wit. De Kachelpieper in blauw en bruin.

De Limburger vertelt over de Kachelpieper :

Ze dragen Schotse uniformen, maar hun roots liggen wel degelijk in het Nederlandse leger: De Kachelpiepers. De Tempeleers vroegen adjudant Leenhouts van de Tapijnkazerne in 1951 of hij een prinsengarde kon leveren. Leenhouts wist veertig korporaals en onderofficieren te ronselen om de stadsprins te escorteren. Het eerste jaar verschenen ze in geleende historische Napoleontische uniformen, daarna viel de keuze op de Schotse kilt. De naam Kachelpiepers is afkomstig van het regiment Menno van Coehoorn dat in die tijd in de kazerne gelegerd was. Deze soldaten leerden mortieren te bedienen. Omdat deze wapens de vorm hadden van lange metalen buizen, werden ze door de soldaten kachelpijpen genoemd. In de eerste jaren stond op hun vaandel nog Kachelpijpers; later werd dit het -Garderizzjemint De Kachelpiepers-. In die tijd werd ook een echte -kachelpijp- meegedragen, waarin een fles jenever zat verborgen. Deelname aan De Kachelpiepers was populair omdat de soldaten er verlof voor kregen en aan het Maastrichtse carnaval deel konden nemen. Maar ook al was het een kolderieke brigade: tijdens de uitrukken werd wel militaire discipline verwacht. Toen het garnizoen in 1967 uit Maastricht vertrok, namen Maastrichtenaren met steun van de Verkennersband de militaire traditie van De Kachelpiepers over.

Op de markt staat een groot standbeeld van het Mooswief in een fontein. Het is gemaakt als ode aan de marktvrouwen / boerinnen uit de omgeving van de stad Maastricht, die hier dagelijks hun verse groenten verkochten. Het Mooswief is de patrones van de Mestreechter Vastelaovend geworden.

 Op de website van Charles Vos ziet u het ontstaan en modellen van het Mooswief en de bron, HIER KLIKKEN.

Elders op deze pagina vindt u meer info over de Kachelpieper en het Mooswief, gewoon klikken op de naam. Foto linksboven het Mooswief en Kachelpieper, foto rechts de mal (moulle) van het Mooswief, beide foto's gemaakt door Jolanda Mioch. Helaas bleek deze niet meer te gebruiken en wordt er momenteel druk gezocht naar een bruikbare mal van het Mooswief bij de Keramisch Atelier van Jef Roberts, zodat deze weer geproduceerd kan worden.

Nog een woord van dank aan Jolanda van de Facebookpagina Maastrichts Aardewerk Weetjes en andere info

Naor Bove
Bron: Facebook pagina Maastrichts Aardewerk Weetjes en andere info, Charles Vos  foto's Jolanda Mioch.
eine terök