Vastelaovendposters

(Carnavals/Vastenavond posters RTV Maastricht)

Vastelaovendposters RTV Maastricht :

Maastricht heeft nu eigen carnavalsposter

In navolging van bijvoorbeeld een jaarlijkse provinciale vastelaovendsposter, heeft Maastricht nu ook een eigen officiële carnavalsprent. De poster is een creatie uitgegeven door stadsomroep RTV Maastricht. Directeur Francois Lenaerts kwam op het idee. “Ik liep vorig jaar door Valkenburg en stuitte daar op de Valkenburgse carnavalsposter. Ik vroeg me direct af waarom Maastricht, door stadsgenoten toch wel gezien als het epicentrum van carnaval, niet jaarlijks ook zoiets uitbrengt.” Naast dat de poster wellicht in diverse huishoudens als extra carnavalsversiering gaat dienen, hoopt Lenaerts er meer mee te bereiken dan alleen dat. “Zo’n poster is een uiting dat mensen het feest vieren. Het draagt tevens bij aan de identiteit van de stad en een samenhorigheidsgevoel. Het is een kunstzinnige expressie die bijdraagt aan de continuïteit van onze cultuur.” Zover Lenaerts weet, is het de eerste officiële carnavalsposter van de stad. “Er zijn wel eerder posters uitgebracht. Die hadden bijvoorbeeld een thema, meegegeven door de gemeente of politie. Bijvoorbeeld attenderingsposters over het niet kapot maken van glazen tijdens carnaval. De poster die RTV Maastricht uitgeeft, is echter de eerste officiële van de stad, zeker qua omvang.”

Nao Bove

2023 door Jacqueline Klingenstijn

RTV Maastricht brengt voor het vierde achtereenvolgende jaar de echte ‘Mestreechse Vastelaovendsposter’ uit, naar een ontwerp van de Maastrichtse kunstenares Jacqueline Klingenstijn.

Dit jaar 2023 ontworpen door Jacqueline Klingenstijn. De kunstenares, die eerder al carnavalsposters maakte en ook diverse cafés van carnavalsschilderingen voorzag. Zij geeft ons (RTVMaastricht) de opdracht om in de stad op zoek te gaan naar inspiratie voor het ontwerp, want 'dee poster is vaan us'.

Er is een oplage van 10.000 stuks.

De opbrengst van de veiling is voor het goede doel.  Ook dit jaar wordt het originele schilderij geveild. De opbrengst gaat deze keer naar de het goede doel 'Kunstketel' gelegen aan de Frankenstraat en een smakelijke verrassing voor de senioren in Wittevrouwenveld. Formaat: 120 x 80 cm  Jacqueline Klingenstein

4e poster onthuld kunstketel WVV ramond 2e de drommedarissen. De onthulling middels vragen aan de drommedarissen waarna bij een goed antwoord een stukje poster werd onthuld bij een fout antwoord moest er een (vastelaovend leedsje) gezongen worden aanwezig francois lenaerts dir tv maastricht Manou Pachen vaan de kunstketel, Klingensteijn is er hiel blij mét. Ze krijg d’r werm vaan es gans mestreech dee poster heet ophaange.

Vastelaovend zit in haar gene, ze is er mee opgegroeid.

Ze schildert sinds ze uitbater is van de bombardon is zo’n 23 jaar, ook voor schildering van cafe’s draait ze haar hand niet voor om. Begonnen in de Poort met een gezicht, dat vonden ze zo leuk dat ze inmiddels de schilderij heeft uitgebreid met 50 bekende Maastricht gezichten eigenlijk in 2020 gestopt met posters te maken. Na de vraag voor een poster te maken voor Maastricht werd de verleiding toch groot, ze geeft wel RTV Maastricht de opdracht om inspiratie de mensen in Maastricht te vragen wat ze op de poster willen want dee carnavalsposter is vaan us !   

Rechts de eerste Poster wat Jacqueline Klingenstijn gemaakt heeft was gemaakt iov AenC Media in 2016.

 

Bron: RTV Maastricht

2022 door Famke Rousseau:

Maastricht heeft een nieuwe carnavalsposter. Het ontwerp is wederom van de hand van kunstenares Famke Rousseau. De poster is zolang de voorraad strekt gratis af te halen op diverse locaties in de stad. Ook dit jaar weer presenteert RTV Maastricht een nieuwe carnavalsposter voor het 'vastelaovend vierend vollek vaan Mestreech'. De nieuwe poster, opnieuw ontworpen door kunstenares Famke Rousseau, werd onthuld door het in november vorig jaar uitgeroepen jeugdprinsenpaar van De Sljaaibök uit Amby. De posters zijn gratis op te halen op diverse locaties in de stad. Vanaf nu kan er tot 15 februari (12.00 uur) ook geboden worden op het originele schilderij. De opbrengst gaat naar de Speelgoedbank.

Deze poster heeft als thema de jeugd van Maastricht. Zij geven ons een blik op de toekomst: waarbij de Corona tijd achter ons ligt en we weer in alle vrijheid 'uzze vastelaovend' kunnen vieren.

Op de voorgrond zien we een bolderwagen met hierin drie spelende kinderen. Als je goed kijkt kun je zien waarmee ze spelen. Aan een trommelstok hangt een verloren mondkapje. Ongetwijfeld zal het kapje met een zwaai de lucht in gaan en verdwijnen tussen de hossende menigte. De kinderen zijn in een cirkel geplaatst, in het midden van deze cirkel loopt een kind al dansend richting het middelpunt van de poster, als je deze lijn doortrekt zie je een verpleegster staan. Deze verpleegster staat symbool voor de mensen in de zorg die ook weer kunnen vieren in plaats van te zorgen.

In de harmonie op de achtergrond zie je twee personen die verkleed zijn als boosterprik, ook de naam op de 'dikke zjiem' verwijst naar de booster. De plek waar het zich allemaal afspeelt is tevens de titel van het schilderij. Als je met vastelaovend in Mestreech zegt : “Veer zien us bij de Virage!” Dan begrijpt iedere Maastrichtenaar gelijk wat je bedoelt; We zien ons op de driesprong voor het bekende café Le Virage. De Koestraat, Cortenstraat en het Onze Lieve Vrouweplein worden hier met elkaar verbonden. 

Overdag doet de jeugd hier tikkertje, en s’ avonds dansen ze op de vensterbanken  of spelen verstoppertje in de Cortenstraat waar nog plek is om te rennen. Richting de driesprong staat het op een gegeven moment hiervoor te vol met een vierende menigte, zate hermeniekes of wagens vanuit de optocht, toch weet je als kind hierdoor altijd een weg te vinden naar de bolderwagen voor een zakje chips of een aai over je bol 'vaan d’n peer of meer'. Op de achtergrond van dit decor staat de Onze Lieve Vrouwebasiliek 'de Slevrouwe' waar we het afgelopen jaar vele kaarsjes 'bougiekes'  hebben aangestoken, met de vraag onze 'vastelaovend es god bleef door te laote goon in 2022'.

De vlaggen verwijzen naar het bevrijdingsfeest, een beeld dat we ook zien in het schilderij van Claude Monet, De Rue Montorgueil in Parijs uit 1878.  Hij schilderde dit werk ter ere van de nationale feestdag. Op deze dag heerste er in Parijs een uitgelaten en feestelijke stemming met festiviteiten tot diep in de nacht. Twee jaar later werd deze dag uitgeroepen naar de bekende datum 14 juli. 

Bron: RTV Maastricht, Tekst/Foto: Famke Rousseau

 

2021 door Famke Rousseau:

Famke Rousseau ontwerpt Maastrichtse carnavalsposter: ‘t Is veurbij! Mer volgend jaor mage ver weer!’

Een van de prachtige momenten met de vastelaovend in Mestreech. Is voor mij toch wel het moment dat het Mooswief bijnao aofkump. Carnavalsdinsdag 23.55u Nog 5 minuten… Het is zeker een moment waarop menigeen een traan moeten laten, maar ook het moment waarop het hele seizoen nog even aan je voorbij gaat, van de voorbereidingen, het maken van het pekske, van eerste kanonschot tot dit onoverkomelijke moment. Het is weer voorbij mer ’t waor nne gooje! Wordt dan geroepen en “volgend jaor mage ver weer!” De wetenschap dat we een jaar later weer mogen vieren is altijd een fijne troost.
Toch weten we ook dat het een keer kan gebeuren dat er een jaar aan je voorbij gaat, zo kun je te maken krijgen met ziekte, of omstandigheden, waardoor het een jaar helaas niet kan. Dan besef je dat het vieren van vastelaovend je elk jaar opnieuw gegeven is.
Dit jaar zijn het niet een paar van de vierders onder ons die helaas een jaar moeten passen door omstandigheden, maar zullen we allemaal een jaar moeten overslaan. Als thema heb ik dit jaar gekozen voor het moment waarop de vastelaovend nog maar 5 minuten duurt. Het is dit jaar wel heel snel omgevlogen en we staan gelijk op het afsluitende moment. Ik hoop dat we allemaal onze vastelaovends herinneringen hebben waar we met vreugde op terug kunnen kijken.


We staan op het vrijthof. Het ‘mooswief’ gaat zo omlaag en de vastelaovend is weer voorbij. De klok van de Sint-Jan staat op 23.55u. De kerken staan krachtig op hun plek, de torens boven de menigte uit. Een zekerheid die we hebben; vastelaovend zal altijd blijven bestaan. Muziekkanten spelen nog een laatste noot. Of steken hun instrument of vaandel de lucht in als teken van overwinning. “Ver hubbe t gehaold!” En: “t waor nne gooje” Hier en daar nog een vuist omhoog, ik ben kapot maar “nog eine kier de vriethof op”. Kinderen die dansen en zingen, hun schmink uitgelopen. ‘Het pekse’ uitgeleefd. Vuurwerk wordt ontstoken het Maastrichts volkslied wordt gespeeld. Een omhelzing een lach een traan een kus. “T waor fantastisch” De menigte joelt de lucht kleurt alsof er een veldslag gaande is. “T is veurbij! Mer volgend jaor mage ver weer!”


Dit werk is niet te koop, maar een werk in deze stijl kan in opdracht gemaakt worden.

 

Bron: RTV Maastricht, Tekst/Foto: Famke Rousseau

2020 door Famke Rousseau:

Kunstenares Famke Rousseau, met een atelier in de Rechtstraat, werd benaderd om de poster te ontwerpen. Ze voelde zich vereerd met het verzoek. Lenaerts: “Ik vroeg haar: kun je het gevoel van carnaval vastleggen in één uiting? Daarmee is Famke, één van de Maastrichtse toptalenten op kunstgebied, aan de slag gegaan.” Famke schildert al de nodige jaartjes carnavalsfoto’s na, dus heeft al ervaring in deze hoek. Al is het uiteindelijke resultaat van de poster, waarop een vierende menigte op het Vrijthof te zien is, dan weer geen nageschilderde foto. Ze vertelt: “Het zijn wel bestaande beelden van foto’s die ik heb verzameld. Ik heb echter zoveel foto’s ter inspiratie gecombineerd en daarbij zoveel veranderd, bijvoorbeeld qua kleur, dat het iets volledig nieuws is geworden.” Hetgeen te zien op de poster speelt zich dus af op Maastrichts bekendste plein. “Carnaval moet je pakken zoals je het ziet en voelt. Er zit niet veel meer achter dan een gevoel. Als je een Maastrichtse poster ontwerpt, dan kom je al gauw uit op het Vrijthof. Ik hoop dat iedereen zich in deze tekening herkent.”

Het origineel

Er zijn in totaal 3500 carnavalsposters gedrukt. 1000 op A1-formaat, de rest op A2. Deze zijn op tien verschillende plekken te krijgen, bijvoorbeeld in Centre Céramique, Boekhandel Dominicanen en een handvol Primera-vestigingen in de stad. Maar er is ook nog het origineel, het schilderij van Famke. Dat zal per opbod worden verkocht. De opbrengst ervan schenkt RTV Maastricht aan het goede doel, namelijk Aktie68. Dit is de organisatie die Hand oan Hand, Ping Ping organiseert, een carnavalsavond voor mensen met een beperking. Via de website van RTV Maastricht kan er geboden worden op het schilderij. Als dit initiatief een succes blijkt en in vele straten de poster voor de ruit hangt, verwacht Lenaerts dat het een jaarlijks terugkerend iets kan worden. “Ik hoop dat we hier op kantoor over een paar jaar een hele rits aan posters hebben hangen van door de jaren heen.”

Bron: Thuis in Maastricht artikel door Stephan Van AppevenTIM-verslaggever 28 januari 2020.

Nao Bove
   
Bron: Website: Thuis in Maastricht artikel door Stephan Van AppevenTIM-verslaggever 28 januari 2020.

 Aonvaank