Vastelaovendposters

(Vastenavond posters)

 

Vastelaovendposters:

ik was blij verrast toen ik las op het grote Facebook dat er een rondleiding gepland stond op woensdag (Asselegoonsdag) onder het motto van 'nog een vleugje vastelaovend op aswoensdag', of we alle schilderijen eens wilde zien, jazeker.

Deze posters van schilderijen, die sinds 2006 als basis dienen voor de kunstposter is een initiatief van de Provincie Limburg en de Sjeng Kraft Kompeneij (SKK) en is een unieke kunstposter die ingezet wordt voor promotie van ‘Vastelaovend in Limburg’. De kunstposter moet het verbindend element worden ‘vaan Eijsde tot de Mookerheij’, aldus Gededuteerde Odile  Wolfs. Deze kunstwerken worden aangekocht door de Provincie Limburg en gratis verstrekt op 23 uitgiftepunten van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad en de centrale hal van het Gouvernement in Maastricht. Ik heb me niet bedacht en me snel opgegeven, ook al wist ik dat het kort dag was en dat ik waarschijnlijk naast de boot zou p....en, want eerdere pogingen om het stadhuis ed te bezoeken waren op niets uitgelopen en kreeg ik het bericht terug, Helaas we zitten VOL of ging het niet door.

 

Nu had ik geluk, ik kreeg een mail terug dat er plaats genoeg was en dat ik morgen werd verwacht. Nou dat was erg aardig, er kon er altijd nog één bij werd er geschreven. De dag erna, camera klaar, niet te warm gekleed, het was tenslotte prachtig voorjaarsweer en op pad. Zoals zo vaak was ik ruim op tijd aanwezig en heb ik nog even rustig het gebouw op me laten inwerken, modern maar toch niet te modern, gebruik van bakstenen, véél bakstenen en geplaatst in verschillende richtingen, maar vooral groot, erg groot. Ik werd hartelijk ontvangen en met 5 personen was de groep klein te noemen, helaas had een groep van de TEFAF zich afgemeld, misschien net daardoor en omdat drie van de vijf elkaar kenden was de sfeer erg ontspannen. Onze gids mevr. van Duurling nam zich uitgebreid de tijd om alles uit te leggen en we kregen uiteindelijk niet alleen de schilderijen te zien, maar meer, véél meer.

 

Maar dat wordt elders in de website binnenkort behandeld, nu gaat het over de vastelaovendposters, een initiatief van de Provincie Limburg die gestart is in 2006 met een schilderij van Chrit Rousseau, de Provincie stelt geen eisen anders dan het moet rechthoekig zijn en een bepaalde afmeting hebben, voor de verdere rest heeft de kunstenaar de 'vrije hand' om het gevoel van carnaval weer te geven. Men krijgt zo een diverse collectie, en dat is eigenlijk ook wat Carnaval is en hoe het wordt beleefd, Carnaval wordt door iedereen anders gevierd en ervaren. Men weet niet hoelang men nog doorgaat met de posters, maar één ding is zekere aldus mevr. van Duurling het worden er minstens ÉLF. Dus nog minstens twee te gaan, ondertussen zijn het ware collection items geworden en worden ze al her en der te koop aangeboden.

 

De kunstenaars die de posters ontwerpen wordt ook gevraagd een bijbehorende onderscheiding (mèt Kettelke) (met ketting) te ontwerpen, deze  onderscheiding worden in een heel beperkte oplage gemaakt en uitgegeven, dus diegene die zulke onderscheiding ontvangen mogen met recht trots en zuinig zijn op deze onderscheiding.

 

Achtergrond

De provincie telt ongeveer 400 officiële carnavalsverenigingen en ontelbare optochtgroepen, Zaate Hermeniekes, wagenbouwclubs, revue- en cabaretgezelschappen. Eerdere onderzoeken door de Limburgse dagbladen hebben uitgewezen dat ruim de helft van de Limburgse bevolking op enigerlei wijze actief of passief carnaval (mee)viert. Carnaval draagt in belangrijke mate bij aan de Limburgse identiteit. Het is een samenbundeling van onze typische levensvreugde, Bourgondische inslag, gemeenschapszin en dialectbeleving. Bovendien is het festijn in de hele provincie een economische factor van belang. De exacte waarde is niet precies bekend, omdat het nog niet zoals in andere Europese carnavalsregio's onderzocht is. Volgens schattingen loopt het in de vele tientallen miljoenen euro’s per jaar. 

 

Sjeng Kraft Kompeneij

De SKK heeft het idee geopperd bij de Provincie en gehoor gevonden voor samenwerking. De SKK is in 2000 opgericht. Zij houden de herinnering aan een van Limburgse beste liedjesschrijvers en volksmuzikanten - Sjeng Kraft – levend en stimuleren de Limburgse levensvreugd en dragen de carnavalsgedachte uit. De stichting is het meest bekend van de provinciale opening van het carnavalsseizoen De11devande11de in Maastricht.

 

Anno 2018 worden er meerdere posters uitgegeven supermarkt Jan Linders en Dagblad De Limburger geven ieder een eigen carnavalsposter uit.

 

 

 

Nao Bove

2021 IVM Corona GEEN poster !

De partners Provincie Limburg, De Limburger en Sjeng Kraft Kompenei hebben besloten dit jaar geen provinciale kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ uit te brengen.

Gezien de huidige, maatschappelijke situatie en ontwikkelingen met het coronavirus vinden alle partijen het niet gepast om nu met een poster te komen. De kunstposter verschijnt weer in 2022.

Gouverneur Theo Bovens vindt het bijzonder jammer dat er dit jaar geen carnavalsposter komt, maar vindt het gezamenlijk besluit de juiste keuze: “Het coronavirus houdt ons allen bezig. Juist nu in deze tijd zou de poster een verbindende rol (#LimburgVerlicht) hebben in onze samenleving. Maar alle carnavalsactiviteiten zijn afgelast en het coronavirus houdt iedereen nog volop in de greep. Bovendien is onduidelijk of de winkels waar de posters altijd afgehaald worden rond die periode weer geopend zijn. En wij willen niet voor extra verkeer en contact zorgen in tijden waar juist afstand gehouden moet worden. Als je dat allemaal op een rij zet, is het uiteraard beter om de presentatie van de poster een jaar op te schuiven. Laten we ervan uitgaan dat er in 2022 weer een carnavalsposter is.”

De gratis kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ verschijnt sinds 2006, en is bedoeld om zoveel mogelijk inwoners van Limburg te betrekken bij het carnaval. De poster is de afgelopen jaren in een oplage van 75.000 exemplaren verspreid.

2020 van Yasja Ligtelijn

De provinciale kunstposter Vastelaovend in Limburg is gemaakt door kunstenares Yasja Ligtelijn, wonend in Epen. De vijftiende kunstposter op rij werd maandag gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans.

Hij deed dat samen met de kunstenares, voorzitter Luc Overhof van de Sjeng Kraft Kompenei en Rob van Lee van De Limburger. Dinsdag is de verspreiding van de 75.000 kunstposters gestart. Yasja Ligtelijn heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2020 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is te bezichtigen tijdens rondleidingen in het Gouvernement aan de Maas.

Over de poster

De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en De Limburger. Doel van de kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. Vanaf 4 februari is de gratis kunstposter met de kranten bon af te halen bij de servicepunten van De Limburger en de receptie van het Gouvernement aan de Maas. De Limburger geeft bij de poster maximaal twee zogenoemde ‘Vastelaovend pasjes’ mee. Met deze pasjes kan de lezer leuke prijzen winnen.

Over de kunstenaar

Yasja Ligtelijn is geboren in 1991 en woont in Epen. In 2016 studeerde zij af aan de Kunstacademie Maastricht als illustratieve vormgever. Zij is energiek, heeft lef en gaat de discussie over haar werk niet uit de weg. Tijdens haar studies kreeg ze al vroeg opdrachten voor portretten of tattoo-ontwerpen. Daarna volgden projecten met muurschilderingen. Na kennismaking met stichting Getting Up! in Heerlen is zij in 2018 begonnen met het maken van schilderingen met behulp van spuitbustechnieken. Tegenwoordig reist Yasja in Europa rond om aan projecten te werken en haar werk te exposeren. Haar werk varieert nu van grote muurschilderingen met spuitbus tot olieverf schilderijen. Yasja’s werk is levendig en gaat inhoudelijk vaak over haar eigen persoonlijke gevoelens. Zij is een hartstochtelijke Vastelaovendsvierder en dat gevoel heeft zij in dit schilderij overgebracht.

Bron:https://maastricht.nieuws.nl/gemeente/17206/yasja-ligtelijn-maakt-kunstposter-vastelaovend-in-limburg/

2019 van Toine Dekkers

De provinciale kunstposter Vastelaovend in Limburg is dit jaar gemaakt door beeldend kunstenaar Toine Dekkers uit Eijsden.

De veertiende kunstposter op rij werd gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Hij deed dat samen met de kunstenaar, voorzitter Nicole van Wordrager van de Sjeng Kraft Kompenei en Rob van Lee van De Limburger.

Toine Dekkers heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2019 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. De poster is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen in de Limburgse Carnavalstraditie. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is dan ook op een mooie nieuwe plek in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht te bezichtigen tijdens rondleidingen.

Over de poster

De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en De Limburger. Doel van de kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters worden tijdens carnaval veelal op ramen geplakt, in cafés of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard.

Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van De Limburger en de receptie van het Gouvernement aan de Maas, stond woensdag 13 februari in De Limburger een bon voor twee posters. De Limburger geeft bij de poster maximaal twee zogenoemde ‘Vastelaovend pasjes’ mee. Met deze pasjes kan de lezer leuke prijzen winnen.

Over de kunstenaar

Toine Dekkers is beeldhouwer en tekenaar en volgde zijn opleiding aan de toenmalige Stadsacademie van Maastricht en studeerde af bij kunstenaar Appie Drielsma. Hij is geboren in Blerick, opgegroeid in Maastricht en heeft zijn atelier momenteel in Eijsden. De kunstenaar onderscheidt zich door een eigenzinnige beeldtaal. De robuustheid en levenslust van zijn fantasievolle creaties zijn bourgondisch van aard. De stier, paard en varken nemen vaak plaats op hun sokkels waar ze als briesende taurus of vurig renpaard tot leven komen. Als personages uit een mythe of een roman vertellen de dieren in verstilde scenes het verhaal van de kunstenaar zelf. Hij is een hartstochtelijke Vastelaovendsvierder en dat gevoel heeft hij in dit schilderij overgebracht.

Bron: https://limburg24.nl/dit-is-de-vastelaovendposter-2019/

2018 van James Jetlag

De provinciale kunstposter Vastelaovend in Limburg is dit jaar gemaakt door cultuurondernemer en muralist ‘James Jetlag’ uit Eygelshoven. De dertiende kunstposter op rij werd vandaag gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Hij deed dat samen met de kunstenaar, voorzitter Nicole van Wordragen van de Sjeng Kraft Kompenei en Rob van Lee van Dagblad De Limburger. Vanaf woensdag 24 januari start de verspreiding van de 100.000 kunstposters.

James Jetlag, pseudoniem voor Martin Plag, heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2018 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. De poster is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen in de Limburgse Carnavalstraditie. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is dan ook in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht te bezichtigen tijdens rondleidingen.

Over de poster

De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en Dagblad De Limburger. Doel van de kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters worden tijdens carnaval veelal op ramen geplakt, in cafés of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard.

Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van Dagblad De Limburger en de receptie van het Gouvernement aan de Maas, staat woensdag 24 januari a.s. in de Limburgse kranten een bon voor twee posters. Vanaf die dag gaat de distributie van start. Dit jaar wordt er bij de poster, door Dagblad De Limburger, per bon maximaal twee zogenoemde ‘Vastelaovend pasjes’ meegegeven. Met deze pasjes kan de lezer leuke prijzen winnen.

Over de kunstenaar

Martin Plag is een veelzijdig kunstenaar met een uitzonderlijk talent voor ontwerp en uitvoering van zeer groot formaat kunstwerken met veel oog voor detail. Zijn visie:

Kunst verbindt mensen in de buurt, het vergroot de sociale cohesie en maakt wijken (achterstandswijken) levendiger. Het voorkomen van lelijke bekladdingen en het realiseren van een kunstzinnige oplossing op een publieke locatie, geeft voorbijgangers en omwonenden een veiliger gevoel en draagt bij aan de sociaal-culturele ontwikkeling in een stedelijke regio”

In de periode 2012-2014 heeft hij een succesvol project ‘Kleur Onderweg’ uitgevoerd rondom graffitibeleid en vandalismebestrijding. Zijn werk is dagelijks te zien en te bewonderen. Hij geniet grote bekendheid, met name onder jongeren, vanwege zijn grootschalige graffiti- en mural-projecten, o.a. in Heerlen en Roermond. De kunstenaar werkt veel samen met andere kunstenaars maar bovenal samen met jongeren die hij betrekt bij de realisatie van bijvoorbeeld openbare wand- en/of muurdecoratie.

2017 van Sjer Jacobs

De nieuwe carnavalsposter van De Limburger Vastelaovend 2017 is dinsdagmiddag gepresenteerd in het Schutterijmuseum in Steyl. De poster is gemaakt door beeldend kunstenaar Sjer Jacobs, geboren in Tegelen en tegenwoordig woonachtig in Belfeld.

De carnavalsposter is een gezamenlijk initiatief van de Sjeng Kraft Kompenei, de Provincie Limburg en De Limburger.

Jacobs vindt zijn thema's, met een bijzondere fascinatie voor mensen, in zijn directe omgeving. Deze veelzijdige kunstenaar maakt schilderijen en beelden. Hij onderscheidt zich door het gebruik van verschillende materialen zoals: keramiek, brons, tin, glas, staal, hout, roestvrij staal en kunststof. Sjer Jacobs: “Mijn kunst moet emotie oproepen, voor zichzelf spreken en in ieder geval geen toelichting nodig hebben”.

De nieuwe poster is werd live onthuld in het Schutterijmuseum in Steyl. Die dag werd de 12e editie van de Vastelaovesposter gepresenteerd. De presentatie vond plaats in aanwezigheid van de uitvoerend kunstenaar Sjer Jacobs van de poster en verschillende vertegenwoordigers uit de Limburgse Carnavalswereld in het Limburgs Schutterijmuseum in Steyl. Zijn creatie komt in de hele provincie voor de ramen te hangen. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg. Het is de 12e Limburgse vasteloavendsposter.

De kunstposter is voor veel inwoners van Limburg een uiting waarmee zij kunnen laten zien dat ze de Vastelaovend een warm hart toedragen. Dat blijkt elk jaar opnieuw uit de grote aantallen posters die in Limburg jaarlijks worden afgehaald. Herkenbaar voor iedereen van noord tot zuid en van west tot oost.

2016 van Lou Thissen

De Limburgse carnavalsposter van dit seizoen is van de hand van kunstenaar Lou Thissen uit Landgraaf.

De 11e poster Vastelaovend in Limburg werd dinsdagmiddag gepresenteerd in De Overste Hof in de woonplaats van Lou Thissen.Cultuur-gedeputeerde Ger Koopmans onthulde het carnavalsaffiche, die in een oplage van 100.000 stuks wordt verspreid.

De kunstposter Vastelaovend in Limburg viert het eerste carnavalsjubileum. Het schilderij is gemaakt door kunstenaar Lou Thissen uit Landgraaf. Vandaag werd de elfde op rij gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Hij deed dat samen met de kunstenaar, Jo Gulikers van de Sjeng Kraft Kompenei en Marc Stoffelen van de Media Groep Limburg. Woensdag 20 januari start de verspreiding van 100.000 exemplaren.

Gezamenlijk persbericht van de Media Groep Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en de Provincie Limburg: Lou Thissen heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2016 gemaakt. Met deze 11e kunstposter op rij wordt een carnavalsjubileum gevierd. De poster is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen in de Limburgse Carnavalstraditie. Doel van deze kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters worden tijdens carnaval veelal op ramen geplakt, in cafés of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard. Het schilderij zelf wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is dan ook in het Gouvernement te bezichtigen tijdens een rondleiding.

Over de poster

Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van de Media Groep Limburg en de receptie van het Gouvernement aan de Maas, staat woensdag 20 januari a.s. in de Limburgse kranten een bon voor twee posters. Vanaf die dag gaat de distributie van start. In de komende weken voor carnaval zijn de posters een bekend beeld achter de ramen van de huizen, winkels, kantoren en cafés door heel Limburg. De gratis poster, met een oplage van 100.000 stuks, is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en de Media Groep Limburg.

Over de kunstenaar

Lou Thissen is geboren in Stein en woont en werkt in Landgraaf. Zijn inspiratie put hij uit alles wat een mens beweegt, zoals muziek, dans en sport. Hij schildert op grote doeken en op een kleurrijke expressieve manier. Hij exposeert in binnen- en buitenland.

2015 van Wijnand Thönissen

 

De Vastelaovendposter 2015 is uit. Hij is gemaakt door kunstenaar Wijnand Thönissen in Ool. Dinsdag werd de inmiddels tiende op rij gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Hij deed dat samen met de kunstenaar, Jo Gulikers van de Sjeng Kraft Kompenei en No Wolfs van de Media Groep Limburg. 

 

De in Herten geboren kunstenaar Wijnand Thönissen woont en werkt in Ool.

Hij heeft in opdracht van de Provincie Limburg  de jaarlijkse carnavalsposter gemaakt. Doel van deze kunstposter is zoveel mogelijk  inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters  worden tijdens de carnaval veelal op ramen geplakt, in café’s of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard. Het is inmiddels de tiende kunstposter  op rij. Het schilderij zelf wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg.

 

Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van de Media Groep Limburg, staat woensdag 28 januari in de Limburgse kranten een bon voor  twee posters. Vanaf die dag gaat de distributie van start. De poster wordt gedrukt in een oplage van 100.000 stuks en verspreid via de Limburgse kranten. Ook het Gouvernement is uitgiftepunt van de poster.

 

 

 

2014 van Guy Olivier

 

In het Museum aan het Vrijthof in Maastricht onthulden gedeputeerde  Noël Lebens, Jo Gulikers van de Sjeng Kraft Kompenei en No Wolfs van de  Media Groep Limburg

dinsdag 11 februari samen met kunstenaar Guy Olivier de nieuwe kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’.

 

Guy Olivier typeert zijn werk als een kleurrijke overval op de bezoeker.  Met zijn kleurgevoel brengt hij het bourgondisch joie de vivre rechtstreeks op het doek aan. Daardoor wordt de aandacht van mensen naar zijn werk  getrokken.

Gedeputeerde Noël Lebens  “Ik verwacht dat dit met deze poster ook gaat gebeuren”. 

 

De in Maastricht geboren en getogen beeldend kunstenaar Guy Olivier (1964)

woont en werkt sinds 2007 in Luik. Hij  heeft in opdracht van de Provincie Limburg

de jaarlijkse carnavalsposter gemaakt.

De poster wordt gedrukt in een oplage van 75.000 stuks.

2013 van Judith Krebbekx

 

Beeldend kunstenares Judith Krebbekx (1967), wonend en werkend in Meerssen, heeft in opdracht van de Provincie Limburg de jaarlijkse carnavalsposter gemaakt. Volgens Krebbekx verbeeldt het schilderij het mombakkes waar carnavalisten zich vaak achter verschuilen om drie dagen lang even iemand anders te zijn. Noël Lebens, gedeputeerde Kunst en Cultuur, is zeer te spreken over het resultaat:

“Deze poster maakt vooral de eeuwenoude traditie van carnaval zichtbaar.

 

Waar het om gaat is dat carnaval ons de gelegenheid biedt om eenmaal per jaar een beetje anders te zijn. Je mag een masker voordoen en niemand hoeft te weten wie je echt bent.“  oplage van 75.000.

 

Nieuw dit jaar is dat de poster van een zogeheten QR-code is voorzien. Dmv een speciale app op je smartfoon kom je via de code op de website  van de Provincie uit waar de kunstenares uitleg geeft over de poster.

 

2012 van Sidi El Karchi

De Media Groep Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei (SKK) en de Provincie Limburg hebben dinsdag 31 januari de nieuwe kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ gepresenteerd.  In het Gouvernement aan de Maas onthulde Noël Lebens,  gedeputeerde van Cultuur in  aanwezigheid van vertegenwoordigers van Carnavalsorganisaties de naam van de kunstenaar: Sidi El Karchi.

 

Sidi El Karchi is geboren in Sittard in 1975. Hij woont in  Maastricht en heeft zijn atelier in Sittard. Vorig jaar heeft hij  uit handen van Gouverneur Theo Bovens de Inspiratieprijs van  het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg 2011 gekregen.  In 2004 was hij de winnaar van de Van Bommel Van Dam-Prijs. 

 

Hij werkt het liefst op ‘het snijvlak der culturen’ en ‘het kruispunt  der religies’. Zijn werk is aangekocht door diverse musea  zoals het Bonnefantenmuseum in Maastricht, Museum Van Bommel Van Dam in Venlo en Het Domein in Sittard.

 

De kunstenaar  portretteert uitsluitend zichzelf en mensen in zijn naaste omgeving.

 

Voor zijn schilderij heeft Yolanda Bovens, grafisch ontwerpster en fervent

 ’Vastelaovendsvierder', model gestaan

 

 

2011 van Jack Vreeke

 

Jack Vreeke (1942) is een alom kunstenaar, en schildert al twintig jaar grote realistische portretten van mensen die deelnemen aan feestelijke evenementen, zoals Carnaval.

Het schilderij is onthult in de oude kerk te Bunde op 15 februari, jack is geboren in Gouda,  18 jaar geleden (1996) kwam hij in Weert wonen, jarenlang docent geweest in beeldende vorming.

Sinds hij in Limburg woont heeft hij het alsmaar drukker gekregen. Hij gebruikt vaak krachtige en sterke kleuren.

 

Het heeft nog even wat voeten in de aarde gehad omdat één iemand zich herkende in de schilderij, echter na tussenkomst van de Provincie is ook dit opgelost.

 

Nao Bove

2010  van Tanja Ritterbex

 

De poster 'Vastelaovend in Limburg' 2010 is dit jaar gemaakt door de kunstenares Tanja Ritterbex uit Maastricht. Het is voor het vijfde achtereenvolgend jaar dat de Provincie Limburg, gezamenlijk met de Sjeng Kraft Kompenei en de Media Groep Limburg

deze kunstposter uitgeven. Een lustrumposter dus.

 

De 25-jarige Tanja Ritterbex is een van de meest veelbelovende schilders in onze provincie. Ze studeerde onder meer aan de kunstacademie in Den Bosch, de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en de Universidad de Bellas Artes in Salamanca (Spanje). Als kunstdocent liep ze stage aan het Instituto Buena Bista in Curaçao.  oplage 75.000.
 

De kunstenaar heeft haar kunstwerk dinsdagmiddag 19 januari gepresenteerd in  Schunck Glaspaleis in Heerlen, in aanwezigheid van gedeputeerde van Cultuur, Odile Wolfs, en voorzitter Hans Reuser van de Sjeng Kraft Kompenei. Het verhaal gaat dat kinderen een beetje bang waren voor de poster, vooral door de boos kijkende Pipi Langkous figuur.

 

2009 van Frans Malschaert

 

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK), de Provincie Limburg en de Media Groep Limburg hebben woensdag 21 januari de nieuwe kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ gepresenteerd. In het Limburgs Museum in Venlo onthulden Odile Wolfs, gedeputeerde van Cultuur, en SKK-voorzitter Hans Reuser de naam van de  kunstenaar. De vastelaovendsposter 2009 is ontworpen door Frans Malschaert.

Frans Malschaert is een in België geboren kunstenaar die landelijk bekend is als beeldend kunstenaar en theatermaker.

 

In 1979 richtte hij in Sittard het Sirkeltheater met bijbehorend kunstencentrum op.  Het genoot grote bekendheid en haalde in de jaren tachtig regelmatig de landelijk media vanwege een grensverleggende programmering. Oplage 75.000

2008  van Toon Hermans

 

De derde editie van de Kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’  is van de hand van één van Limburgs grootste kunstenaars: Toon Hermans. Voor de poster is het schilderij ‘Carnaval’

gebruikt dat Toon Hermans in 1968 in Maastricht heeft gemaakt. Het is een eerbetoon aan de in 2000 overleden kleinkunstenaar en schilder. De poster is vandaag gepresenteerd in Museum Het Domein in Sittard-Geleen, de geboorteplaats van Toon Hermans. De poster is een initiatief van de Sjeng Kraft Kompenei, Provincie Limburg en de Media Groep Limburg en wordt ingezet voor de provinciebrede promotie van het grootste cultuurfenomeen van Limburg: de Vastelaovend. oplage van 75.000 stuks.

 

Hij maakte het schilderij in februari 1968 nadat hij samen met zijn vrouw Rietje  tijdens de Mestreechter Vastelaovend een bezoek had gebracht aan het destijds geroemde Staarbal. Het schilderij is een momentopname waarin  het hart van de echte Vastelaovendsvierder

zichzelf blootgeeft.

2007 van Jack Poels

 

 

Gedeputeerde Odile Wolfs: “Het succes van vorig jaar was ongeëvenaard.

Wij hebben de carnavalsliefhebber in het hart geraakt.

Het is gebleken dat de kunstposter het verbindend element is geworden

‘vaan Eijsde tot de Mookerheij’. Jack Poels heeft met veel

gevoel voor ons Limburgs volksfeest hieraan invulling gegeven.”

oplage 75.000

 

2006 van Chrit Rousseau

 

De kunstposter moet het verbindend element worden  ‘vaan Eijsde tot de Mookerheij’.” De Maastrichtse kunstenaar Chrit Rousseau heeft met veel gevoel voor dit Limburgse

volksfeest  hieraan invulling gegeven.” Er waren 5000 stuks gedrukt, deze  waren echter binnen één dag weg.

Daarop zijn er met spoed nog eens 25.000 stuks gedrukt.

 

Nao Bove
Op de website van de Provincie geeft de kunstenaar uitleg over de poster: www.limburg.nl/vastelaovendinlimburg.  
Bron: Site: Provincie Limburg, Wikipedia.Afbeeldingen Posters, Provincie Limburg. Foto's MestreechterSteerke.

 Aonvaank