Watertappunten

 

Watertappunten in Maastricht....

 

... Om het water drinken te stimuleren plaatst de Watermaatschappij in Nederland sinds 2012 watertappunten.

Waterbedrijven zijn sindsdien bezig met honderden watertappunten in heel Nederland te installeren.

 

Een watertappunt is een drinkwatervoorziening in de openbare ruimte. Het kan gezien worden als een doorontwikkeling van de waterpompen, die in het verleden in steden en dorpen werden geplaatst om te voorzien in de behoefte aan schoon drinkwater. Anders dan de zogenaamde waterhappertjes zijn watertappunten niet bedoeld om direct uit te drinken, maar juist om zelf meegebrachte bidons of waterflesjes bij te vullen.

De tapkranen worden op initiatief van de plaatselijke waterleidingbedrijven en in overleg met de betrokken  gemeenten bij voorkeur geplaatst op drukke plekken in landelijk gebied, zoals bij wandel- en fietsroutes. Hiermee promoten de waterleidingbedrijven ook het gebruik van regulier leidingwater. Argumenten die hiervoor worden aangevoerd zijn, dat leidingwater goedkoper, verser en gezonder zou zijn, en dat het ook milieuvriendelijker zou zijn, onder meer omdat plastic flesjes maar eenmalig worden gebruikt en niet altijd in een vuilnisbak worden weggegooid.

Het plaatsen van tapkranen brengt wel kosten met zich mee. Niet alleen moeten in het buitengebied vaak speciaal leidingen worden aangelegd naar het tappunt, maar ook is er periodiek onderhoud noodzakelijk. Watertappunten moeten vanwege de kans op bevriezen meestal 's winters weggehaald worden. Dit tenzij het watertappunt vorstvrij is. Vorstvrije tappunten kenmerken zich doordat er geen water in de stijgbuis blijft staan. Bijkomend voordeel is dat water zich in zomer niet opwarmt. Bovendien is periodieke controle op het voorkomen van bacteriŽn noodzakelijk.

GRATIS WATER TAPPEN OP STRAAT IN MAASTRICHT.

Bij een watertappunt kun je gratis drinkwater tappen op straat. Dit kan al op meer dan 1.800 plekken in Nederland. Zo kun je makkelijk tijdens het fietsen, wandelen of hardlopen je waterflesje gratis met vers kraanwater vullen. Dat is handig als je onderweg bent, voorkomt plastic afval en is lekker ťn gezond.

Hoe herken ik een watertappunt ?

Watertappunten komen overal in Nederland voor. De drinkwaterbedrijven en organisaties zoals Join the Pipe hebben verschillende modellen geplaatst. NS heeft watertappunten op bijna alle stations. Verder kun je meestal bij begraafplaatsen water tappen en op steeds meer schoolpleinen staat een watertappunt. Scholen kunnen een watertappunt ook aanvragen via net invullen van het aanvraagformulier op de site van WML.

Links voor het station, rechts achter het Gouvernement aan de Maas.

De watertappunten in Maastricht zijn te vinden bij :

Luikerweg (Losloopgebied St.Pietersberg)

Verheylaan (MUMC+)

P. Debyelaan (MUMC+) voorzijde bezoekersrestaurant

Forum (MECC overzijde bloedbank)

Limburglaan (gebouw WML)

Gouverneurspad (nabij beeld Old Hickory monument Maaszijde)

Stokstraat (nabij beeld Pieke en Mauke)

Maastrichter Brugstraat nr.7

Vrijthof nr. 100 (nabij Q Park)

Markt (nabij nr.11)

Park ingang Henri Hermanspark

Station Noord

Van links naar rechts, Station, Groene Loper en  Henri Hermanspark

Bron Wikipedia, WML (WaterMaatschappijLimburg), Drinkwaterkaart. Foto's John Kerkhofs

Aonvaank