|
Wielrenbaan Amby (Wielrenbaan Geusselterbroek / Amby') |
Wel een mooi artikel over Harie Meijers (1879 – 1928), Meijers maakte op 17-jarige leeftijd in 1897 zijn debuut als professioneel wielrenner en bleef dit, met een onderbreking van het jaar 1901, tot 1904. Hij was een zoon van een welgestelde koffiehandelaar aan het Vrijthof in Maastricht. Als straatjongen oefende hij op de kasseien van de Boschstraat en werd hierbij gadegeslagen door zijn vriend en trouwe supporter, de later bekende Maastrichtse schrijver Fons Olterdissen. Deze kreeg rond 1900 van Meijers vele briefkaarten gestuurd uit New York, Parijs, Rome, Nantes, Turijn, Kopenhagen, Amsterdam en Berlijn.
Op zestienjarige leeftijd maakte hij in 1895 een proefrondje op de gloednieuwe wielerbaan van Amby. Hij was danig in zijn nopjes over de piste, getuige zijn opmerking na afloop tot de pastoor van Amby: "De baan löp wie 'n tiet, menier pestoer" (De baan loopt als een tiet, mijnheer pastoor).
Hij nam ook diverse malen deel aan het Wereldkampioenschap sprint en werd tweemaal tweede; in 1900 achter Edmond Jacquelin en in 1902 achter de vermaarde Deense sprinter Thorvald Ellegaard. In 1903 zou hij in Kopenhagen nog eens derde worden, ook nu achter Ellegaard en de Duitser Willy Arend. Verder was hij vijfmaal Nederlands kampioen sprint en eenmaal Engels kampioen sprint. Harie Meijers was de eerste die de bijnaam 'Second Eternal' (Eeuwige Tweede) kreeg.
In 1928 overleed hij op 48-jarige leeftijd aan tyfus. Via een artikel van de Limburger uit 12 juni 2012 geschreven door Vikkie Bartholomeus wordt gemeld dat Pierre van Wunnik ook veel gewonnen heeft, men noemde hem 'Le roi du prairie of koning van de grasbaan'. Verder is er te lezen op het forum Mestreech Online dat de betonnen piste in Amby was aangelegd door Maastrichtse ondernemers die wel wat zagen in volksvermaak. Op de baan werd niet alleen wielerwedstrijden gehouden, op 11 augustus 1895 won de Amerikaanse amazone Anny Wilson op een geleend paard van wielrenner Bruintjes uit Utrecht. Een jaar later werd op het binnenterrein van de wielerbaan paardenraces georganiseerd. Een gereserveerde tribuneplaats kostte vijf gulden, derde rang vijftig cent. Het volk stroomde toe, het was een mannensport, enkel verscheen in Amby (weliswaar illiegaal) een vrouwelijke coureur in de piste. Een mooi artikel over 'Match op de Wielrenbaan in Amby' (15-08-1896) is terug te vinden op de website 'Renne in de gèzet' en is van de hand van Peter Knops.. Foto rechts met Harrie Meyers in het midden via forum MestreechOnline. |
Bron: Website: Wielrennen Maastricht, Forum MestreechOnline, De Limburger 12-06-2012 Vikkie Bartholomeus. Foto Harrie Meijers Wikimedia, Foto Wielerbaan Amby in aanbouw Amiepedia, foto wielrenners op e baan via forum MestreechOnline. |
![]() |