Wist Geer dat ?

(Tramhalte Emmaplein)

WIST JE DAT....

 

... over de Tramhalte:

In de gevel van restaurant d’Alsace aan het Emmaplein in Maastricht staat: ‘Vers Glons-Chemins de er-Vicinaux-Vers Maeseyck’. Het is een verwijzing naar de tijd dat de stoomtram Maastricht-Glons hier een halteplaats had.

De tramhalte aan het Koningin Emmaplein werd, net als de andere zeven haltes in Maastricht aan de lijn Glons, gebouwd in opdracht van de nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMBS). De Belgische Spoorwegen beheerden de tramverbinding tussen Maastricht en Glons in de Jekervallei. De tramlijn volgde de route vanaf de Boschpoort via de Statensingel, Hertogsingel, Elisabeth Strouvenlaan door Biesland en Nekum naar de Belgische grens richting Kanne. De halte aan het Koningin Emmaplein dateert uit 1894. Uit de tijd dat Maastricht al een belangrijke industriestad was en de tram arbeiders en boeren vanuit de Jekervallei naar Maastricht vervoerde.

Op de begane grond heeft de voorgevel een arcadegalerij met vijf bogen. Oorspronkelijk was deze galerij naar het plein toe geopend en fungeerde als wachtruimte voor de tramreizigers. De kroonlijst, die op de pilasters van de eerste verdieping rust, heeft sedert 1997 weer het oorspronkelijke opschrift ‘Vers Glons-Chemins de Fer-Vicinnaux-Vers Maeseyck‘. In de gevel van de tweede verdieping bevindt zich nog de stationsklok. 

 

Bron. De Limburger 'opmerkelijke krantenartikelen' rubriek Relict, foto John Kerkhofs

Aonvaank