Wist Geer dat ?

(Model juichend meisje)

WIST JE DAT....

 

... het zusje van Sjo Koch model heeft gestaan voor het 'juichend' meisje wat een onderdeel is van het Limburgs bevrijdingsmonument uit 1952 van Charles Eijck wat op Koningsplein staat ! Sjo stuurde het onderstaand berichtje.

Mijn zus Sjannie, geboren op bevrijdingsdag 4 mei 1950, stond model voor dit beeldje. Ze zou vandaag 71 jaar zijn geworden.

Dit beeldje, gemaakt door Charles Eyck, staat aan "Achter de Barakken" te Maastricht en herinnert de inwoners aan het feit dat de kunstenaar Charles Eyck lange tijd zijn atelier aan in de St. Andrieskapel "Achter de Barakken" heeft gehad.

De titel van het beeldje is: "het juichend kind" en is een onderdeel van het oorlogsmonument op het koningsplein.

Mijn zuster Sjan Koch, die in 1952 op het bewaarschooltje zat (naast het atelier van Charles Eyck), werd , met toestemming van mijn ouders, uitgekozen, om hier model voor te staan.

Door navraag bij de fa. Dotremont te Maastricht, die het brons voor het beeldje geleverd heeft, weet ik, dat de mal helaas in de jaren 80 vernietigd is.

Het beeldjes is in 1954 geplaatst door het comité Boschstraatbewoners als blijvende herinnering aan Charles Eyck. In dit atelier werd oa het Limburgs Bevrijdingsmonument ontworpen. Het bronzen beeld is 70 cm hoog en geplaatst op een 130 cm. hoge hardstenen voetstuk met daaromheen een klein bordes en omgeven door een fraai smeedijzeren hek. Het geheel staat op een klein pleintje en is op 5 april 1955 in eigendom aanvaard door de de gemeenteraad met dank aan de Boschstraatbewoners. Twee keer is het beeldje door diefstal verdwenen, namelijk in september 1972 en juni 1975, gelukkig werd deze steeds teruggevonden. De laatste keer dat het beeldje werd herplaatst was in oktober 1976.

Het verhaal over het Limburgse Bevrijdingsmonument kunt u hier lezen .

     

Bron. Sjo Koch, boek Beeldig Maastricht door Frans Boetskens blz.32-33. Foto's John Kerkhofs

Aonvaank