Wist Geer dat ?

(Plaquette Nicolas Beaurieux)

 

WIST JE DAT ...

... ter ere van dhr. Nicolas Beaurieux een plaquette is onthuld op bevrijdingsdag 5 mei 2018 om 11.00 uur door wethouder Bert Jongen en schrijver Roger Hiance. De plaquette is geplaatst  aan de gevel van het huis aan de Kapoenstraat.

Wie was Nicolas Beaurieux ? 

Brief:
Verzetsstrijder Nicolas Beaurieux wordt geëerd omdat hij op 12 september 1944, met gevaar voor eigen leven door de frontlinie naar Maastricht kwam om een brief van de Amerikaanse generaal Hobbs te overhandigen. Generaal Hobbs schreef de burgemeester een brief waarin hij waarschuwde voor artilleriebeschietingen, tenzij ze er in Maastricht voor konden zorgen dat de Duitse troepen de stad zouden verlaten. Er bestaat geen twijfel over de dapperheid van Nicolas Beaurieux en het feit dat hij met gevaar voor eigen leven door de gevechtslinies rond Maastricht is getrokken.

 

Plaquette:

Aanvankelijk zou de plaquette worden bevestigd aan de gevel van het pand Lenculenstraat 29, de voormalige woning van wethouder Kersten, die destijds de brief van Beaurieux kreeg. De eigenaar van dat pand wilde bij nader inzien echter niet meewerken. Daarop werd uiteindelijk besloten om het gedenkteken op het pand Kapoenstraat 5 aan te brengen. De verzetsheld vroeg na aankomst op de driesprong Kapoenstraat-Sint Jacobstraat-Lantaarnstraat aan Maastrichtenaren om hem naar de burgemeester te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat dat zo goed als zeker ter hoogte van de Kapoenstraat 5 is gebeurd.
 

 

75 jaar geleden, op 13 september 1944, redde Nicolas Beaurieux uit Roclenge-sur-Geer de stad Maastricht van de ondergang. Zijn wapenfeit heb ik uitgebreid verteld in het boek dat ik in 2016 uitgaf onder de titel: “September 1944 – Een Belgische verzetsstrijder redt de stad Maastricht van ondergang”.

Hier zijn de feiten in het kort.

Op 12 september 1944 om 14.30 uur verschenen Amerikaanse officieren bij Nicolas thuis. Ze zijn op zoek naar een vrijwilliger om een ​​boodschap van het allergrootste belang te brengen aan de burgemeester van Maestricht. Nicolas Beaurieux stemt ermee in om deze gevaarlijke missie te volbrengen. Na vele avonturen kwam hij in de frontlinie aan bij de sluis van Lanaye. Een Amerikaanse officier probeert vervolgens Nicolas te overtuigen zijn missie op te geven. Maar Nicolas houdt vol. 's Nachts kruipt hij tussen de Duitsers nadat hij een vijandelijke uitkijk heeft moeten neersteken. Even in paniek stuurt hij een laatste gebed naar de hemel en herinnert zich dat hij een Duitse armband op zak heeft. Hij legt het op zijn arm, kruipt weer, staat dan op en loopt resoluut naar de stad na via een loopbrug het kanaal Luik-Maestricht te zijn overgestoken. Een schipper deelde hem toen zeer gelukkig het adres van de ff burgemeester mee. Nadat hij stoutmoedig een Duitse post had overgestoken, meldde hij zich aan de Lenculenstraat bij E. Kersten en overhandigde hem het bericht. Deze is bijzonder bedreigend voor de stad. De Amerikaanse generaal HOBBS verzoekt de burgemeester contact op te nemen met de Duitsers zodat zij de stad uiterlijk voor 7 uur evacueren, anders wordt deze vernietigd door de geallieerde luchtmacht en de Amerikaanse artillerie. Er zijn nog minder dan 3 uur over voordat de deadline verstrijkt... Terwijl Nicolas onder zwaar vijandelijk vuur de weg naar Lanaye neemt. E. KERSTEN roept een crisiscommissie bij hem thuis samen. Noch de voormalige burgemeester, noch de voormalige schepenen boden zich vrijwillig aan... Ondertussen had Nicolas zich op wonderbaarlijke wijze bij de Amerikanen gevoegd bij de sluis van Lanaye. via de radio geïnformeerd, Generaal Hobbs verleent de stad uitstel, een uitstel dat E. Kersten zal gebruiken om zijn medeburgers te waarschuwen voor het ernstige gevaar dat hen bedreigt, hij luidt alle klokken van de stad en brult alle sirenes. In de veronderstelling dat de hele stad in opkomst is, zoals Parijs 3 weken eerder was opgestaan, vluchten de Duitsers in de grootste wanorde. Maastricht wordt gered.

Ik heb er bij verschillende gelegenheden op aangedrongen dat de stad een gedenkplaat zou plaatsen ter ere van Nicolas. Mijn koppigheid werd beloond. In mei 2018 is in mijn aanwezigheid een plaquette onthuld Kapoenstraat n° 5, ter hoogte van de Lenculenstraat.

Hier is de vertaling: “Maastricht blijft Nicolas Beaurieux dank verschuldigd voor zijn bewonderenswaardige moed en vasthoudendheid. Op 12 en 13 september 1944 stak hij de vijandelijke linies over ten gunste van de bevrijding en vrijheid van de stad. »

Roger HIANCE

Verslag van de missie op 02-04-1946 om een brief van generaal Hobbs door de vijandelijke linies te brengen naar de burgemeester van Maastricht is HIER te lezen, het verslag is geschreven door Nicolas zelf en is vertaald uit het Frans.

 

 

 

 

 

 

 

Rechts de brief vertaald uit het Engels die door Nicolas Beaurieux is bezorgd bij de burgemeester van Maastricht op 12 september 1946.

Bron: 'Kiek ins nao bove' Vrienden van Maastrichtse gevelstenen,Jef Bartelet

Bron Bel-memorial, Gemeente Maastricht, De Limburger, 'Kiek ins nao bove' Vrienden van Maastrichtse gevelstenen,Jef Bartelet, Vise magazine artikel Roger Hiance. foto: plaquette John Kerkhofs, foto Nicolas Beaurieux en brief Bel-memorial.

Nao Bove

Aonvaank