Wist Geer dat ?

(Stadsdeel Céramique?)

 

WIST JE DAT....

... de naam van het stadsdeel Céramique (officieel een onderdeel van Wyck) is ontleend aan de aardewerkfabrieken van Société Céramique? Na de sloop van de fabrieken werd dit stadsdeel gerealiseerd op het voormalige industrieterrein.
Het bedrijf kwam voort uit de in 1851 opgerichte aardewerkfabriek Clermont & Chainaye, opgericht door Jérôme François Chainaye samen met zijn zoon Charles en zijn schoonzoon Wynand Nicolaas Clermont. Jérôme Chainaye was alleen als financier bij de aardewerkfabriek betrokken. Bij zijn overlijden verkeerde de fabriek door de recessie van 1857 aan de rand van een faillissement. In 1859 werd de fabriek overgenomen door de belgische ingenieur Guillaume Lambert en omgezet in een commanditaire vennootschap. Vier jaar later, in 1863, werd het bedrijf een naamloze vennootschap onder de naam "Société Céramique". In 1958 fuseerde het bedrijf met de Koninklijke Sphinx, voortkomende uit N.V. Petrus Regout & Co.

 

Op de afbeelding de Société Céramique (1917). Op de afbeelding de drukdecor-afdeling van de Société Céramique (1887).
Op de afbeelding het fabrieksterrein van de Société Céramique 1960/1970 . Eind jaren '80:
Zicht op een gedeelte van Wyck en het Céramique terrein. De oude industriële bebouwing van de Société Céramique is reeds gesloopt, met uitzondering van de delen die er nu nog zijn: de Wiebengahal, de bordenhal, de directeursvilla Jaunez en delen van de oude fabrieksmuur.
Met dank aan
Kitty Willems-Dreezen voor de schenking van deze foto.

Nao Bove

Aonvaank