Wist Geer dat ?

(D'Artagnan bier)

 

WIST JE DAT....

 

... er per juni 2021 Château Neercanne hun eigen huisbier genaamd Bière d’Artagnan lanceert !

Château Neercanne introduceert hun eigen huisbier 'Bière d’Artagnan'. Het bier – een zogeheten brut bier –  is gebrouwen door de Maastrichtse bierbrouwerij Zuyd Craft, met gebruik van lokale ingrediënten en champagnegist. Na afronding van het brouwproces rijpt het bier in de kelders van Château Neercanne.(Brut bier wordt ook wel champagnebier genoemd, omdat er voor de gisting Champagnegist wordt gebruikt. Echter zal deze term nooit op het label genoemd worden, omdat Champagne een beschermde naam is. De naam Champagne mag alleen gevoerd worden door dranken die uit de gelijknamige streek komen en volgens de 'méthode traditionnelle' worden gemaakt. Vandaar dat het in de bierwereld bestaat onder de naam Brut of Brut bier).

Zoals de naam al doet vermoeden, is Bière d’Artagnan geïnspireerd op Charles de Batz de Castelmore, ook wel bekend als d’Artagnan, de beroemde musketier van de Franse Koninklijke Garde. Het verhaal wil dat Château Neercanne tijdens het Beleg van Maastricht in 1673 dienstdeed als hospice voor de Franse Koninklijke Garde. d’Artagnan sneuvelde bij de Tongerse poort, op een steenworp afstand van de huidige locatie van Zuyd Craft.

Het nieuwe Bière d’Artagnan een eerbetoon aan de bekendste musketier. Dit sprankelende gouden bière du brut heeft een complex aroma vol florale tonen, kruiden en zoete honing. Volgens de initiatiefnemers is het een avontuurlijk alternatief voor een champagne voorafgaand aan de lunch of het diner. ,,Bier kan ook elegant en verrassend zijn, net zoals deze samenwerking tussen Zuyd Craft en Château Neercanne”, zegt Bas Jacob, eigenaar en medeoprichter Zuyd Craft. Het nieuwe bier past volledig in de Oostwegel Collection. ,,Met Zuyd Craft wordt een mooie samenwerking met een lokale partner aan de Jeker gestart.

Gasten van Château Neercanne kunnen 'Bière d’Artagnan' terugvinden op de menukaart, het bier is vanaf 15 juli ook te koop via de website van Zuyd Craft.

Château Neercanne die bij het imperium hoort van dhr. Camille Oostwegel sr. die

Zuyd Craft is een smaakmakend en ambachtelijke bierbrouwerij uit Maastricht en is sinds 2016 produceren zij in de kelders van de tapijnkazerne, de meest uitdagende bieren.

Dhr. Camille Oostwegel sr. viel de eer de beurt om in Juli 2021 de hoogste Franse ridderorde mocht ontvangen. Dhr. Camille Oostwegel sr. is benoemd tot Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur (Ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer), de hoogste Franse ridderorde. Dhr. Oostwegel vervulde sinds juli 2002 een actieve rol als Honorar Consul van Frankrijk te Maastricht. In februari 2020 moest hij deze erefunctie ivm zijn zeventigste verjaardag neerleggen. De nu 71-jarige oprichter van Oostwegel Collection ontving de versierselen behorend bij de Légion d’Honneur op Château St. Gerlach uit handen van de Franse ambassadeur Luis Vassy..

Bron , Chapeau Magazine editie donderdag 24 juni 2021, Maarten van Laarhoven, Château Neercanne, Maastrichtse bierbrouwerij Zuyd Craft. Foto's fles bier D'Artagnag Maastrichtse bierbrouwerij Zuyd Craft, rest John Kerkhofs.

Aonvaank