GOOJENDAAG !

(goedendag - welkom)

Beste bezoeker, welkom op 'Ut Mestreechter Steerke'.

 

t Mestreechtersteerke, via deze site deel ik mijn liefde over mijn geboortestad Mestreech oftewel Maastricht met iedereen die hierin geïnteresseerd is. Mijn intentie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van 'Us Mestreech' uit de 18e t/m de 20ste eeuw, verhalen over Maastrichtenaren, gebouwen, gebeurtenissen, industrie enz. Dit geïllustreerd met foto's uit diezelfde periode.

 

Deze site heeft als hoofdthema Maastricht oftewel 'Us Mestreech'. Op de site gaan een aantal hobby's van mij hand in hand. Ik probeer de interessante aspecten en leuke dingen van en over Maastricht te verzamelen en deze tot een leesbaar geheel te vormen, het moet in ieder geval niet 'te lang' worden. Ook al wordt gezegd van de Maastrichtenaren dat ze de uitspraken lang kunnen rekken, hier komt de gezegde 'Mestreech is neet breit mèr laank'. (niet breed maar lang) van.
Waarom de naam Ut Mestreechter Steerke ! Nou, het kon net zo goed 'Ut Mestreechs Keteerke' of 'De Mestreechter Geis' zijn.

 

Echter 'Ut Mestreechs Steerke' laat me denken aan de o zo lekkere chocolade sterretjes die verkocht worden als 'Mestreechter Steerkes'. Deze werden vervaardigd van hoogwaardig chocola door de fa.van Torquis Chocolatiers op de Fort Willemweg 32 te Maastricht. Helaas zoals zoveel bedrijven is deze niet meer in Maastricht maar zit nu in Zeeland en is samengegaan met een ander bedrijf. De naam van dit bedrijf is P & T Chocolate.

 

Ondanks de vele voorhanden zijnde foto's is het vaak onduidelijk wie de juiste rechthebbende is, helaas veroorzaakt dat vaak ongewild problemen, dikwijls wordt door de juiste bronvermelding de zaak afgedaan, soms ook niet ! We blijven met medewerking van diverse mensen werken aan de uitbreiding van 't Mestreechtersteerke.

 

Veel plezier of zoals we in Maastricht zeggen 'Väöl Plezeer' .

 

Ik kan erg chauvinistisch zijn en (soms) ga ik te ver met mijn 'MESTREECH', ik verzamel alles van en over Maastricht, natuurlijk moet het wel leuk blijven en betaalbaar blijven.

 

Alles wat ik tegenkom over Maastricht bewaar ik en voor boeken over Maastricht ga ik neuzen bij boekhandels en rommelmarkten, ik ben gek op de geschiedenis van Maastricht en vooral op bewoners ervan, die met hun eigentijdse kijk op het leven toch nog de kans zien waar het mogelijk is om een feestje te maken, de zgn 'Mestreechter Geis'.  Hoe meer je ontdekt over Maastricht hoe meer vragen er tevoorschijn komen.

 

Naast de vele dingen die Maastricht te bieden heeft ontbreekt er één ding en dat is een museum over de belangrijkste onderdeel van Maastricht, de Maastrichtenaar (Mestreechteneer) zelf, de gewone (werk) man/vrouw, gelukkig zijn er mensen zoals Paul Berben die hier net zo over denken en die hiermee bezig zijn, helaas nog een lange weg te gaan.

Wat tref je zoal op de site aan !

  • foto's (kleur-zwart wit)

  • geschiedenis

  • Mestreechter Steerke (wisselend thema)

  • versjes/teksten liedjes

  • filmpjes

  • en nog veel meer

  • Veel Plezier / Väöl Plezeer.

Welkom op 'Ut Mestreechter Steerke'.

 

Deze site heeft als hoofdthema Maastricht oftewel 'Us Mestreech'.

Op de site gaan een aantal hobby's van mij hand in hand. Ik probeer de interessante aspecten en leuke dingen van en over Maastricht te verzamelen en deze tot een leesbaar geheel te vormen, het moet in ieder geval niet 'te lang' worden. Ook al is bekend dat men zegt 'Mestreech is neet breit mèr laank'. (niet breed maar lang) daar wordt echter de uitspraak mee bedoeld, Maastrichtenaren kunnen een woord nog wel eens uitrekken.


Waarom de naam Ut Mestreechter Steerke ? Het kon net zo Ut Mestreechs Keteerke of De Mestreechter Geis zijn of welke andere naam

dan ook. Echter 'Ut Mestreechs Steerke' laat me denken aan de o zo lekkere chocolade sterretjes die verkocht worden als 'Mestreechter Steerkes'. Deze werden vervaardigd van hoogwaardig chocola door de fa.van Torquis Chocolatiers op de Fort Willemweg 32 te Maastricht.

 

Helaas zoals zoveel bedrijven is deze niet meer in Maastricht maar zit nu in Zeeland en is samengegaan onder de naam P & T Chocolate.

 

  

Voor meer foto's van/over Maastricht kijk op Foto's vaan Mestreech of bekijk mijn foto's bij de site Maastricht Digitaal.

DISCLAIMER

De informatie die wij op deze website verzamelen hebben wij gevonden op internet (o.a. Wikipedia, facebook en Youtube, de bronvermelding hebben wij op de pagina's toegevoegd). Bijna alle op deze site gebruikte foto's (muv de oudere foto's) site zijn door mijzelf genomen en mogen voor privé-gebruik (niet commerciële doeleinden en onder vermelding van mijn naam gebruikt worden). Voor commerciële gebruik en andere toepassingen kunt u contact opnemen met ons.   daar waar dit niet het geval is hebben wij de bronvermelding van de betreffende foto's geplaatst. Bij veel oude foto's is het niet mogelijk om de juiste bron te achterhalen daar deze op open fora zoals Facebook geplaatst worden.

Ondanks onze zorgvuldigheid kan het zijn dat er informatie of foto's op onze website staan waarvan u denkt dat er copyright op van toepassing is c.q. dat informatie niet juist of onvolledig is. Mocht dit het geval zijn mail ons dan. Wij zullen dan indien noodzakelijk onze website aanpassen.

 
 
            

(foto's John Kerkhofs)