GOOJENDAAG !

(goedendag - welkom)

Beste bezoeker, welkom op 'Ut Mestreechter Steerke'.

 

t Mestreechtersteerke, via deze site deel ik mijn liefde over mijn geboortestad Mestreech oftewel Maastricht met iedereen die hierin geÔnteresseerd is. Mijn intentie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van 'Us Mestreech' uit de 18e t/m de 20ste eeuw, verhalen over Maastrichtenaren, gebouwen, gebeurtenissen, industrie enz. Dit geÔllustreerd met foto's uit diezelfde periode.

 

Deze site heeft als hoofdthema Maastricht oftewel 'Us Mestreech'. Op de site gaan een aantal hobby's van mij hand in hand. Ik probeer de interessante aspecten en leuke dingen van en over Maastricht te verzamelen en deze tot een leesbaar geheel te vormen, het moet in ieder geval niet 'te lang' worden. Ook al wordt gezegd van de Maastrichtenaren dat ze de uitspraken lang kunnen rekken, hier komt de gezegde 'Mestreech is neet breit mŤr laank'. (niet breed maar lang) van.
Waarom de naam Ut Mestreechter Steerke ! Nou, het kon net zo goed 'Ut Mestreechs Keteerke' of 'De Mestreechter Geis' zijn.

 

Echter 'Ut Mestreechs Steerke' laat me denken aan de o zo lekkere chocolade sterretjes die verkocht worden als 'Mestreechter Steerkes'. Deze werden vervaardigd van hoogwaardig chocola door de fa.van Torquis Chocolatiers op de Fort Willemweg 32 te Maastricht. Helaas zoals zoveel bedrijven is deze niet meer in Maastricht maar zit nu in Zeeland en is samengegaan met een ander bedrijf. De naam van dit bedrijf is P & T Chocolate.

 

 

 

Veel plezier of zoals we in Maastricht zeggen 'VšŲl Plezeer' .

 

Ik kan erg chauvinistisch zijn en (soms) ga ik te ver met mijn 'MESTREECH', ik verzamel alles van en over Maastricht, natuurlijk moet het wel leuk blijven en betaalbaar blijven.

 

Alles wat ik tegenkom over Maastricht bewaar ik en voor boeken over Maastricht ga ik neuzen bij boekhandels en rommelmarkten, ik ben gek op de geschiedenis van Maastricht en vooral op bewoners ervan, die met hun eigentijdse kijk op het leven toch nog de kans zien waar het mogelijk is om een feestje te maken, de zgn 'Mestreechter Geis'.  Hoe meer je ontdekt over Maastricht hoe meer vragen er tevoorschijn komen.

 

Naast de vele dingen die Maastricht te bieden heeft ontbreekt er ťťn ding en dat is een museum over de belangrijkste onderdeel van Maastricht, de Maastrichtenaar (Mestreechteneer) zelf, de gewone (werk) man/vrouw, gelukkig zijn er mensen zoals Paul Berben die hier net zo over denken en die hiermee bezig zijn, helaas nog een lange weg te gaan.

Wat tref je zoal op de site aan !

  • foto's (kleur-zwart wit)

  • geschiedenis

  • Mestreechter Steerke (wisselend thema)

  • versjes/teksten liedjes

  • filmpjes

  • en nog veel meer

  • Veel Plezier / VšŲl Plezeer.

'Ut Mestreechter Steerke'.

Deze site gaat over Maastricht, Maastricht is/was de passie die ik deelde met mijn vader, hij was diegene die al veel verzamelde over Maastricht en hierover konden we dan ook uren praten.

 

Geboren in de Lenculenstraat en gedoopt in de St.Servaos, ik ben en voel me dan ook op en top Maastrichtenaar. Trots op 'mijn' stad en dat draag ik ook uit, vaak wordt gezegd dat als ik praat over Maastricht mijn ogen beginnen te glinsteren.

Natuurlijk ben ik niet altijd eens over de gang van zaken van het hedendaags bestuur van Maastricht, vele dingen kunnen in mijn ogen beter vooral met betrekking tot het verzamelen en tentoonstellen van het oude Maastricht. Natuurlijk was 'vroeger' niet alles beter, het wordt geromantiseerd. Er is een dunnen lijn in sage en werkelijkheid. Maastricht omarmt steeds meer het oude Maastricht en combineert oud met nieuw. De echte verhalen van vroeger zit bij de bewoners, dat zal in iedere stad zijn en Maastricht is hier geen uitzondering op. Deze verhalen mogen niet verloren gaan en moeten worden verzameld. De website Zicht Op Maastricht had een mooi begin gemaakt maar is helaas niet meer online. Gelukkig zijn er massa's Maastrichtenaren die Maastricht in hun hart dragen en dit willen delen met iedereen die dit wilt.

 

Meer foto's van Maastricht zijn te zien op Foto's vaan Mestreech of op mijn Facebook pagina en op de website van

 Maastricht Digitaal.

DISCLAIMER

De informatie die wij op deze website verzamelen hebben wij gevonden op internet (o.a. Wikipedia, facebook en Youtube, de bronvermelding hebben wij op de pagina's toegevoegd). Bijna alle op deze site gebruikte foto's (muv de oudere foto's) site zijn door mijzelf genomen en mogen voor privť-gebruik (niet commerciŽle doeleinden en onder vermelding van mijn naam gebruikt worden). Voor commerciŽle gebruik en andere toepassingen kunt u contact opnemen met ons.   daar waar dit niet het geval is hebben wij de bronvermelding van de betreffende foto's geplaatst. Bij veel oude foto's is het niet mogelijk om de juiste bron te achterhalen daar deze op open fora zoals Facebook geplaatst worden.

Ondanks onze zorgvuldigheid kan het zijn dat er informatie of foto's op onze website staan waarvan u denkt dat er copyright op van toepassing is c.q. dat informatie niet juist of onvolledig is. Mocht dit het geval zijn mail ons dan. Wij zullen dan indien noodzakelijk onze website aanpassen.

 
 
                

(foto's John Kerkhofs)