D'n Ingel vaan Mestreech

(Math Hardy de mens achter de Engel)

 

D'n Ingel vaan Mestreech:

Maastricht heeft al eeuwen lang een zilveren vijfpuntige ster. Deze zilveren ster werd eerst gedragen door ene Maria, later werd dat vervangen door een engel. Op 20 Februari 1816 werd bij besluit door de Hoge Raad, en koninklijk van adel,  aan de gemeente van Maastricht het volgende wapen verleend. ' Een rood schild met een vijfpuntige ster van zilver erop. Het schild werd van achteren vastgehouden door een Engel en gedekt met een kroon van goud'. Een engel heeft velerlei betekenissen, zo als een boodschapper of een bode, maar hij heeft ook zeer zeker de betekenis van een steun en toeverlaat. De engel in de vorm van persoon van steun en toeverlaat heet Math Hardy, Math liet zich inspireren om zich met de Carnaval te doen verkleden als een engel. Al snel werd door het volk van Maastricht gezegd " Dao keump 'den Ingel vaan Mestreech ".

D'n Ingel vaan Meestreech is mr dan een kolderieke creatie.
Sinds 18 september 2000 staat hij officieel ingeschreven in het bevolkingsregister van Maastricht. Als enige inwoner van de stad die niet van vlees en bloed gemaakt is.
Matthijs Johannes Die-vaan-us Gigantius, aldus de voornamen die prijken op de doopceel die is ondertekend door het voltallige stadsbestuur van destijds.

Het grijze hoofd van de metershoge pop op wielen is gemodelleerd naar Math Hardy zelf.
Al bijna veertig jaar luistert de bekendste kroegbaas van Maastricht in zijn hoedanigheid van engel menig officile gebeurtenis en demonstratie op.

Math Hardy dn Ingel is een man die zoals men zegt, t hart op de juiste plaats heeft en al snel werd deze engel ook buiten het carnavalsseizoen gevraagd om te verschijnen bij andere evenementen. Hij heeft dan ook de Sjariteit hoog in het vaandel staan. Tijdens de carnaval liep hij vaak met 'De Zaate Hermenie'  voorop. Draaiend en dansend liep of loopt hij in de cortge (optocht) door de Grote Staat tot hij weer eens onderuit ging. Dat gebeurde zo vaak tot Marjo zijn vrouw, daar een liedje over heeft gemaakt.

 

De Ingel:

Refrein:
Zuug hm 'ns danse,Zuug hm 'ns sjanse,Dat is d'n Ingel Vaan Mestreech.
Huur hm 'ns zinge,Zuug hm ins springe,Dat is d'n Ingel vaan Mestreech.
Kiek, dao geit heer weer 'ns oonderoet.Hllep, dao geit heer op zien snoets.
Daan steit heet op, dao geit heer weer,Bezrg de luikes vl plezeer.
Koeplt:
Al llef jaore lp heer roond,Mt zn vleugele op zn koont.
Euveral keump ste hm tege,Daan dingk ste heer zuut ze vlege.
Meh nao dreij daog is heer boont en blow,Daan geit heer jengkend naor zien vrow.

De Ingel werd een echte carnavalskraker en snel speelde iedereen het liedje in Maastricht. In het jaar 1982 maakte hij samen Harry Heuts (Harry Holland) een langspeelplaat die de titel kreeg van Ingelestreke (Engelenstreken).

In het jaar 1975 werd hij uitgeroepen tot Vastelaovendvierder (Carnavalsvierder) van het jaar. Het uitdragen van de echte Carnavalsgeest was voor de Kanselarijraad aanleiding geweest om hem daar voor uit te kiezen. Caf Rembrandt gelegen op de markt was een echte volks caf voor iedereen en als een Zaate Hermenie binnen een stukje speelde was altijd het eerste rondje van Math, Dn Ingel vaan Mestreech. In 2007 is hij gestopt met zijn caf om te genieten van zijn zwaar verdiende centen. Een caf met veel verhalen en anekdotes werd gesloten, maar de engel is gebleven.

Als de Maastrichtse bevolking beroep op hem doet is Math nog steeds aanwezig als 'Engel', Math Chapeau.

Naor Bove

50 jaar dn Ingel vaan Mestreech 

Math Hardy vierde op zondag 15 september 2019 dn Ingel 50 jaor met een feest op de Markt. De festiviteiten sluiten aan op het bevrijdingsweekend n het jubileum van het stadswapen De Engel van 200 jaar.  Beetje later dan gepland werd Math vergezeld door een delegatie van de Tempeleers via een kleine courtage begeleid naar de Markt. Rond de klok van drie brachten diverse Maastrichtse artiesten dn Ingel een muzikale groet. De opbrengst is onder andere voor Het Vergeten Kind. Rond 20.00 uur was het feest afgelopen. De deelnemende artiesten zijn: Vera Lyn, Ziesjoem!, May de enige echte, Duo Anderhaaf, Katja Hentz, Comsi Comsa, De Kp, Peggy Lassouw, Get Aanders, Jef Verheijde, Batteraof, Duo X Elle, Ambras, Jrme Gelissen (Mister Loco Loco), Frans Theunisz en Erwin.

Math genoot zichtbaar van de aandacht, vele stadsgenoten waren naar de Markt gekomen om respect te tonen aan die man die het gevoel van de Maastrichtenaar zichtbaar maakt en op veel plaatsen acte de presence geeft om zo aan te geven hoe de Maastrichtenaar erover denkt.

Dn Ingel alias Math Hardy is al 50 jaar bekend in Maastricht door jong en oud om zijn mooie engelen pak(ken), want het is inmiddels zijn 3e pak wat hij in de afgelopen 50 jaar gedragen heeft.

D'n Ingel is jaarlijks te zien in onder andere in de Maastrichtse carnavals optocht.

 

Hij kreeg van het organiserend comit een speld wat voor deze gelegenheid gemaakt is opgespeld. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake kwam hem eren met de stedelijke onderscheiding (de Stadsmedaille van Maastricht ). Math Hardy is uitgeroeid van carnavalsfiguur tot een bekend en geliefd stadsfiguur. Hij is overal aanwezig waar dat gewenst wordt, bij feestelijke jubilea tot aan stille tochten, bij huldigingen en herdenkingen. (foto speld George Seelen Thuis in Maastricht)

 

Op 22-11-2007 lazen we dit bericht in de gezet:
Helemaal verppzak was voormalig cafbaas Math Hardy toen hij deze week met zijn vrouw door Maastricht liep en het droevige nieuws vernam.'Jullie weten toch dat D'n Ingel weg is?', vroeg iemand
langs haar neus weg. Nou dat wisten ze dus niet! "Het was de moeder van de in Zutendaal wonende Maastrichtse waar we D'n Ingel hadden opgeslagen. Op een aanhanger afgedekt met zeil. Haar dochter schaamde zich zo dat ze het ons niet heeft durven vertellen."  Inmiddels zitten de Hardy's en het clubje vrijwilligers rond ht symbool van Maastricht - de engel komt onder meer terug in het stadswapen en het volkslied van Maastricht - flink met hun handen in het haar.
Als de hoeder van de stad - officieel petekind van stadsreus Gigantius - niet tijdig wordt teruggevonden, zal de proclamatie van de nieuwe stadsprins, op 6 januari op de Markt in Maastricht, een feestje zijn met een kleine rouwrand, vrezen ze. "D'n Ingel is er altijd bij. Hij staat traditioneel opgesteld achter de prins. Met uitgeslagen vleugels. Om hem te beschermen."


Door een initiatief van voormalig burgemeester Gerd Leers werd de burgerij en vooral het zakenleven van Maastricht opgeroepen om te zorgen dat een nieuwe reusachtige engel door de straten van Maastricht kan zou gaan prijken. Zaterdag 29 mei keek het hemelse wezen met zn gouwe snuutske voor het eerst in vol ornaat uit over de Markt van Maastricht. En de Maastrichtse representant van het Opperwezen, Deken Hanneman, vond het toch maar goed dat hij/zij die al eeuwenlang met Maastricht verbonden is de zegen kreeg. Want zo zei hij de Maastrichtse Engel is niet minder vaak ook een Bengel. 

De Maastrichtse cultuurdragers en -bewakers de Stichting  De Vief Kp hebben het beheer van de Ingel vaan Mestreech  op zich genomen.

 

Foto rechts De Stadsingel vaan Mestreech mt hr Ingelbewaorders gemaakt door Gwen van Uden:
Math Cremers, Mart Doorenbosch, John Haseleers, Sean Miac, Boy Olivers, Mark Pleunis, Robert Schoenmaeckers, Emile Stroes, Ton de Vos
en hun Merketentster Hanneke Bosch

Bron: website: maastrichtonline,  mestreechtenere, George Seelen Thuis in Maastricht. CD:Limbo Music, Chocolaatjes: Ut Sjokolaatsje, Foto's Gwen van Uden, John Kerkhofs

Naor Bove

eine terk