Flaneren op 't Vriethof

'Flaneren op het Vrijthof'

 

Toen in de 20ste eeuw de huizen oa rondom de St.Servaaskerk geen eigendom meer waren van de Kapittels van St.Servaas en in bezit waren van de toplaag en de gegoede burgerij, was het de gewoonte om op zondags na het bezoek van de mis om half twaalf via het bergportaal de zon instapte begon de 'pantoffelparade' die onder bomenrijen langs het Vrijthof werd gehouden. Men liep in de ‘zondagse kledij’  te flaneren op en rond het Vrijthof of in het park.

Tot halverwege de 19e eeuw moesten de meeste mensen zes dagen in de week werken en was er maar weinig vrije tijd, deze ‘vrije tijd’  was tot dan alleen bekend bij rijke mensen en de gegoede burgerij.  Echter door de betere werkomstandigheden, de verkorting van de werktijden en de opkomende industrie werden er betere banen gecreëerd en stegen langzamerhand de lonen. Hierdoor hadden de mensen meer te besteden en ontstond er een bredere middenklasse die zich meer konden veroorloven dan de lagere klassen.

De mannen liepen vaak in driedelig kostuum met nondejuke oftewel vlinderdasje en een rietenhoed, ze pareerde als trotse hanen om als vrijgezel indruk te maken op de beschikbare dames of ze liepen met hun echtgenote, geliefde of hele gezin. De dames ingesnoerd in een kort korset waardoor een zandlopermodel werd gecreëerd en met een klokvormige rok en een bloes met ballonvormige mouwen. Pas in 1908 ontwierp de ontwerper Poiret comfortabele japonnen met een hoge taille zonder korset, een V-hals en met een smalle strompelrok net boven de enkels met afgestemde hoeden en in de zomer zonneparaplu’s  liepen ze gestaag op het Vrijthof of in het park. Ook in die tijd was het zien en gezien worden.

Gevolgd in de jaren 20 door het duiven voeren en later een bezoekje aan het park met de berenkuil, tegenwoordig lopen de mensen in meer gemakkelijker zittende kledij en kom je zelfs op zondag mensen tegen in sweatshirts en trainingspakken, mensenmassa's trekken nu nog steeds zij het aan de andere kant van de weg langs de terrassen op het Vrijthof. Nog steeds is het thema Zien en gezien worden. Wat dat betreft is er niets veranderd.

Duifjes voeren Vrijthof door fam. Lambriex-Kauffeld via FB Bezoek Berenkuil jaren 20 Foto Boy Ravesteijn FB

Naor Bove

Bron: Wikipedia, Historia Traiectum ad Mosam (FB), Maastricht in Oude Ansichten uitgegeven door JGJ Koreman en 5e druk, gedrukt door de Europese Bibliotheek Zaltbommel MCMLXXVI, foto's Facebook, boekje Maastricht in Oude Ansichten uitgegeven door JGJ Koreman en 5e druk, gedrukt door de Europese Bibliotheek Zaltbommel MCMLXXVI en Delcampe.

Aonvaank