Het is met deze fontein allesbehalve naar wens gegaan. Voortdurend haperde iets, hetzij in Biesland hetzij op het Vrijthof. De doorstroming van het water of de spuitkracht klopten niet. Meerdere deskundige werden erbij gehaald, maar het mocht niet baten. De fontein waaruit de pelgrims water meenamen dat koortswerend zou zijn, verviel tot een drabbige poel vol rommel waarna het toenmalig stadsbestuur besloot de fontein op te ruimen. Ze heeft er nauwelijks zeventig jaar gestaan.
Architect Boosten en beeldhouwer Charles Vos, aan wie de vormgeving van een nieuw Vrijthofmonument in 1934 werd opgedragen, waren met dit voorbeeld voor ogen begrijpelijkerwijze huiverig het nog eens opnieuw met een fontein te proberen die water uit de bron van Nekum-Biesland zou spuiten. Ook de oorspronkelijke plaats tegenover de Hoofdwacht kwam niet meer in aanmerking, want daar was een ijzeren muziektent verrezen met een plantsoentje er om heen.
Na heel wat pro's en contra's werd een nieuwe plaats gekozen in de schaduw van de St.Servaaskerk onder het oog van de 'Lange Slivenier' , die toen nog aan de buitenkant van de absis hing. Al beantwoordden de afmetingen niet aan de oorspronkelijke idee van ontwerper Boosten, de plechtige onthulling in 1934, daags vóór St.Servaasdag, werd voor Maastricht een feestvolle gebeurtenis. Stoeten witte bruidjes bevolkte het Vrijthof, een mannenkoor van 500 man zong onder leiding van de toenmalige Staardirigent Peter Gielen en een respectabele stoet van geestelijk een wereldlijke autoriteiten, aan het station afgehaald door een erewacht te paard, betrad het podium om de onthulling door Bisschop Lemmens bij te wonen.
Sedertdien prijkt het ruim vier meter hoge monument op een achthoekige stenen vlak van zeven meter doorsnee, oorspronkelijk gelijkvloers maar sedert de renovatie van het Vrijthof op een bordes. Twee treden leiden naar het koperen bekken, vervaardigd in het atelier van Kersten aan de Lenculenstraat, dat rust in een basaltstenen achthoekige voetstuk. Drie zijden van dit voetstuk tonen in basalt-lava gehouwen taferelen uit het leven van St.Servaas. Op het eerste ontvangt de heilige van een engel een mijter en staf. Op de tweede wordt hem door St.Petrus de sleutel aangeboden om de hemelpoort te openen. Het derde toont de heilige met de relieken bij zijn aankomst in Maastricht.
In brons staat levensgroot aan een der zijden St.Servaas zelf met staf en sleutel. Onder de staf komt het water tevoorschijn. Dat is geen bron maar leidingwater. De bedoeling is van begin af aan geweest, dat er ooit nog eens water zou stromen uit de bron van Nekum, waar dan een buizen leiding van vier kilometer en een pompinstallatie aan te pas zouden moeten komen hetgeen tot nu toe een te kostbare onderneming bleek te zijn.
Bovendien staat de bron bij Biesland vrijwel droog sedert de aanleg van het Albertkanaal. Het monument, eigendom van het kerkbestuur van St.Servaas, bevat een ingemetselde loden koker, waarin een oorkonde wordt bewaard met de namen van allen die indertijd door hun bijdrage de bouw hebben mogelijk gemaakt. Momenteel is de bron te vinden op het Keizer Karelplein aan de Zuidwestzijde bij het grote portaal en ingang van de schatkamer van St.Servaas.