Brouwerij

Den Engel

(Maastrichtse Brouwerij)

 

Brouwerij Den Engel:

Herbenusstraat 109 Maastricht , gestart 2000  gestopt 2002

Eigenaar/directeur: Edwin M.J. Hanssen
Brouwmeester: Martien Heyse

Recept uit 1674

Brouwerij den Engel is een initiatief van de Maastrichtenaren Edwin Hanssen, Laurens Bouvrie en horeca-ondernemer René Persoon. Zij vonden Martien Heyse (1940), voormalig brouwmeester van de Brand Bierbrouwerij, bereid om voor hen op basis van een origineel Maastrichts recept uit 1674 het Mestreech Blont een bier te brouwen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van de inmiddels gesloten brouwerij De Heeren van Beeck. Op 17 augustus 2000 werd het bier gepresenteerd in Hotel Mabi in Maastricht aan een proefpanel en enkele genodigden. Vanaf 11 september 2000 werd het bier uitgeleverd aan enkele Maastrichts slijters en ongeveer 20 café's. In 2002 trok Laurens Bouvrie, kastelein van Café d'Ouwe Klok in Maastricht, zich terug.

Overname receptuur Bierbrouwerij de Keyzer

Den Engel heeft de receptuur van het gehele assortiment van de voormalige Stoombierbrouwerij De Keyzer uit Maastricht overgenomen in nauw overleg met de laatste telg achter deze brouwerij, de heer P.P.A. Bosch.

Bieren

Assortiment:

Bičre de Maastricht

 Gebrouwen sinds: 2002

 Soort: pils

Mestreechs Blónt

Gebrouwen sinds: 2000

 Alcoholpercentage: 5.0%

Opmerkingen:
Mestreechs Blónt wordt gebrouwen op basis van een origineel Maastrichts recept uit 1674. Het bier wordt op de markt gebracht door
Den Engel. Het wordt verkocht in een "longneck" met nagisting op de fles. Enkele jaren voor de introductie ontdekte de Sittardse stadsarchivaris Peer Boselie in het Rijksarchief te Maastricht het op 9 november 1674 opgetekende recept voor een bier op basis van een zeventiental kruiden, cerevisia medicata familiaris genaamd. De kruiden zijn: absint of alsem, angelica, anijs, duizendguldenkruid, galant, gezegend distelkruid, jeneverbes, kalmoes, kaneel, koriander, kruidnagel, marjolein, nootmuskaat, sinaasappel- of citroenschillen en venkel. Twee kruiden zijn inmiddels niet meer (regelmatig) te vinden. De amateurbrouwersvereniging 'Het Valkenburgs Biergilde' maakte op basis van het recept een proefbrouwsel, dat volgens Boselie niet te drinken was. De Maastrichtenaren Edwin Hanssen, Laurens Bouvrie en René Persoon namen het besluit het recept in aangepaste vorm opnieuw op de markt te brengen. Daarvoor richtten zij 'Den Engel, Bierbrouwers' op en zochten de hulp van een brouwmeester: Martien Heyse (1940) uit Kerkrade. Martien is voormalig brouwmeester van de Brand Bierbrouwerij. Op 17 augustus 2000 werd Mestreechs Blónt in Hotel Mabi aangeboden aan een proefpanel en enkele genodigden. Vanaf 11 september 2000 werd het bier uitgeleverd aan enkele Maastrichtse slijters en zo'n twintig café's. Per 1 juni 2001 werd de VOF omgezet in een BV.

Naor Bove

Bron: Site Brouwerijen in Nederland,, www.bieretiketten.nl van deze brouwerij

 Eine terök