Brouwerij
Den Engel:
Herbenusstraat
109 Maastricht , gestart 2000 gestopt 2002
Eigenaar/directeur: Edwin M.J.
Hanssen
Brouwmeester: Martien Heyse
Recept uit
1674
Brouwerij
den Engel is een initiatief van de Maastrichtenaren Edwin
Hanssen, Laurens Bouvrie en horeca-ondernemer René Persoon. Zij
vonden Martien Heyse (1940), voormalig brouwmeester van de
Brand Bierbrouwerij, bereid om voor hen op basis van een
origineel Maastrichts recept uit 1674 het Mestreech Blont een
bier te brouwen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de
brouwfaciliteiten van de inmiddels gesloten brouwerij
De Heeren van Beeck. Op 17 augustus 2000 werd het bier
gepresenteerd in Hotel Mabi in Maastricht aan een proefpanel en
enkele genodigden. Vanaf 11 september 2000 werd het bier uitgeleverd
aan enkele Maastrichts slijters en ongeveer 20 café's. In 2002 trok
Laurens Bouvrie, kastelein van Café d'Ouwe Klok in Maastricht, zich
terug.
Overname
receptuur Bierbrouwerij de Keyzer
Den Engel heeft de receptuur van het gehele
assortiment van de voormalige Stoombierbrouwerij De Keyzer uit
Maastricht overgenomen in nauw overleg met de laatste telg achter
deze brouwerij, de heer P.P.A. Bosch.
|
Bieren
Assortiment:
Bičre de
Maastricht
Gebrouwen
sinds: 2002
Soort:
pils
Mestreechs Blónt
Gebrouwen sinds: 2000
Alcoholpercentage:
5.0%
Opmerkingen:
Mestreechs Blónt wordt gebrouwen op basis van een origineel
Maastrichts recept uit 1674. Het bier wordt op de markt gebracht
door
Den
Engel. Het wordt verkocht in een "longneck" met nagisting op de
fles. Enkele jaren voor de introductie ontdekte de Sittardse
stadsarchivaris Peer Boselie in het Rijksarchief te Maastricht het
op 9 november 1674 opgetekende recept voor een bier op basis van een
zeventiental kruiden, cerevisia medicata familiaris genaamd. De
kruiden zijn: absint of alsem, angelica, anijs, duizendguldenkruid,
galant, gezegend distelkruid, jeneverbes, kalmoes, kaneel,
koriander, kruidnagel, marjolein, nootmuskaat, sinaasappel- of
citroenschillen en venkel. Twee kruiden zijn inmiddels niet meer
(regelmatig) te vinden. De amateurbrouwersvereniging 'Het
Valkenburgs Biergilde' maakte op basis van het recept een
proefbrouwsel, dat volgens Boselie niet te drinken was. De
Maastrichtenaren Edwin Hanssen, Laurens Bouvrie en René Persoon
namen het besluit het recept in aangepaste vorm opnieuw op de markt
te brengen. Daarvoor richtten zij 'Den Engel, Bierbrouwers' op en
zochten de hulp van een brouwmeester: Martien Heyse (1940) uit
Kerkrade. Martien is voormalig brouwmeester van de Brand
Bierbrouwerij. Op 17 augustus 2000 werd Mestreechs Blónt in Hotel
Mabi aangeboden aan een proefpanel en enkele genodigden. Vanaf 11
september 2000 werd het bier uitgeleverd aan enkele Maastrichtse
slijters en zo'n twintig café's. Per 1 juni 2001 werd de VOF omgezet
in een BV.
Naor Bove |