Brouwerij De Zwarte Ruiter

(Maastrichtse Brouwerij)

 

Brouwerij De Zwarte Ruiter:

Op de Brusselscheweg 129a later St.Annalaan in Maastricht, gestart 1871 overgenomen door Heineken in 1920

Ondergistend bier

Ruttens Bierbrouwerij de Zwarte Ruiter in Maastricht zou volgens sommige bronnen al direct bij de oprichting in 1871 ondergistend bier zijn gaan brouwen, een brouwerij die succesvol was met de productie van Maastrichts Oud ("Mestreechs Aajt") en Maastrichts Jong.
Mestreechs Aajt is een donker, lichtrinzig bier. Ooit de bierstijl van Maastricht, maar het verdween aan het eind van de 50-er jaren als gevolg van het verlangen naar pils.
Een biertype in die tijd erg in opkomst. Om te rijpen werd het bier van De Zwarte Ruiter naar Duits voorbeeld aanvankelijk ondergronds opgeslagen, namelijk in de grotten van de Sint Pietersberg. Maar al spoedig kocht de brouwerij een koelmachine van Amerikaanse makelij om technische en praktische overwegingen.

Landelijke verkoop

Deze Maastrichtse brouwerij was één van de eersten die trachtte zijn bier landelijk te verkopen. Het pand waarin sinds 1988 café restaurant De Zwarte Ruiter gevestigd is, is begin 20e eeuw gebouwd als "bestelkantoor der Rutten's bierbrouwerij De Zwarte Ruiter". Soortgelijke panden kwamen o.a. ook in Rotterdam (het huidige Rotown!). De drang om in het westen vaste voet aan de grond te krijgen, ging gekoppeld aan slecht management en gepaard met het aantrekken van veel vreemd kapitaal. Niet lang hierna is de brouwerij door Heineken ingelijfd die de brouwerij tot begin jaren 50 nog exploiteerde als de Sint-Servatius Brouwerij. De brouwerijgebouwen zijn later bij een brand verwoest. Meer over de brouwerij van de Zwarte Ruiter vindt u onder Wist Geer Dat 'de Zwarte Ruiter'. Klik op naam of op deze LINK.

Naor Bove

Zo kan de gevelsteen hebben eruit gezien

getuige de etiket op het bierflesje hierboven.

Rechtsboven een vergunning tbv Brouwerij De Zwarte Ruiter

Rechts een advertentie voor een dienstbode.

Naor Bove

Bron: Site Brouwerijen in Nederland, Herberg de Zwarte Ruiter,  Foto's mestreech online.

 Eine terök