'De Beerton vaan d'n hoed Marres'

(Maastrichtse Brouwerij)

"De beerton vaan d'n hoed Marres..."

 

'Es dat 'n beerton moot veurstelle, daan vraog iech miech aof wee dat in Godsnaom moot oetz....!' vraagt zich de Maastrichtenaar af bij het zien van deze geluksvogels die de eer te beurt valt zo'n bierton, al is het slechts de 'bodem', te mogen legen. Maastrichtenaren zijn nu eenmaal liefhebbers van deze godendrank en verbinden gezelligheid met het drinken van bier. Vooral het 'aaid beer' van Marres was geliefd. Een zeer bekend café van Marres was o.a. 'Victoria' in Wyck. Daar kon men zelfs aan het loket een halve liter drinken voor 4 cent! Maar laat ons eerst even teruggaan naar de foto:

Fotograaf Jos Weynen maakte deze foto in de Bogaardenstraat voor het Patronaatsgebouw van St. Mathias, in 1927, waar de groep brouwers met hun personeel uitgerekend in een straat gingen staan waar geen brouwer of kuiper gevestigd was. Immers de dichtstbijzijnde kuiper was P. Hoedemakers aan de Varkensmarkt of 'Cupa' aan de Maagdendries. Zou het gezelschap een straatje achteraf gekozen hebben om het restant 'Marres Aaid' op te drinken -en dat kan best bij een inhoud van ongeveer 20.000 liter!- vooraleer men de ton ging repareren? Wie zal het weten?

Op de foto staan van links naar rechts brouwer Pierre Maessen, brouwersknecht Lahaye (beiden van de Zwarte Ruiter), de kleinzoon van 'd'n hoed' Marres, George Marres geb. in 1889, dan 38 jaar oud met zijn administrateur Servaes of Meyers, Leonardus Paulissen brouwersknecht (allen van de brouwerij van Marres aan de Boschstraat), drie onbekenden, voerman Haesen en voerman de Werd. De volgende rij op bierton en bok van links naar rechts: onbekend, Ome Sander, 'de Keel', in bierton onbekend, Haesen en Gaston Kerbusch die als 14-jarige knaap, wiens vader een transportbedrijf bezat. (Zie ook 'iech zal mich mer 'ne vader ons beije!.)

 

Als mooie aanvulling van bovenstaand verhaal kunt u op de site van Fam. Marres lezen over 'het conflict Marres - Regout in Maastricht tussen 1864 en 1865' of 'Hoe de Hoed van Marres aan zijn naam kwam' een prachtig verhaal waarvan ik de link kreeg ik via de mail van dhr. Boed Marres, waarvoor dank. Klik op link via Fam. Marres of op deze LINK.

 

 * Van de lezers hoorde ik dat het patronaatsgebouw van St.Mathias diverse bestemmingen heeft gehad; vóór de oorlog als Bureau Jeugdregistratie, in de oorlog als distributiekantoor en na de oorlog als Maastrichtse Volkskredietbank. In december 1987 werd het pand gesloopt. .

 

Met dank aan: Dhr. Boed Marres, H. Clermonts, van der Staay-Nijst, H. Witteveen, J. Rouschop,

J. Thijs, J. Fabry, M. Yerna, N. Bodden, J. Bom, H. Paulissen, M. Budé-

Depondt, Severijns en P. Reggers. Dit verhaal is geschreven door Jef Bastiaens en is eerder verschenen in Dagblad de Limburger onder de rubriek 'Mestreechs printebook'. De foto's zijn afkomstig van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL).

(Hierboven Hotel Victoria in de Wycker Brugstraat te Maastricht Dit is nu een Rijksmonument.)

Naor Bove

Bron: site Fam.Marres, foto's Site Marres,

 Eine terök