Wist Geer dat ?

(Autobus op Houtgas)

WIST JE DAT....

 

... Autobussen in de 2e Wereldoorlog op houtgas liepen..

BIJTANKEN

Een bijzonder tafereel op het Vrijthof te Maastricht: een autobus van de Gemeente Autobussen Dienst wordt door een chauffeur 'bijgetankt'.

In de Tweede Wereldoorlog werd, door een gebrek aan benzine, houtgas veel gebruikt als brandstof voor auto's. Achter op een aanhanger was dan een installatie bevestigd die houtvergasser of houtgasgenerator werd genoemd. Bij voldoende zuurstof verbrandt het houtgas, maar door het onthouden van zuurstof kan het gas worden afgevangen. Het gas wordt eerst langs filters gevoerd waar het water, teer en andere vaste bestanddelen worden verwijderd. Het gereinigde gas wordt in de motor verbrand. Drie à vier kilo hout vervangt zo één liter benzine. De vrijgekomen fijnstof nam men destijds voor lief...

Foto rechts uit het plakboek van J.P. Kerkoerle te Roermond (collectie SHCL). Naast familiekiekjes bevat het ook opnames van beschadigde bruggen, gebouwen en andere oorlogstaferelen in Maastricht en Roermond tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Foto's boven, de Duitsers reserveren tijdens de oorlog benzine voor gebruik door het leger en het Duitse bestuur. Door een gebrek aan benzine wordt houtgas veel gebruikt als alternatieve brandstof voor auto’s. Op de foto is chauffeur Johannes Heuschkiel (rechts) te zien, terwijl hij zijn autobus aan het ‘bijtanken’ is. Achter zijn bus is een houtgasgenerator of houtvergasser bevestigd. De locatie is ter hoogte van de huidige ‘Groene Lopen’ waar voorheen de N2/A2 liep.

Bron: Fotobureau Het Zuiden / Gemeentearchief Maastricht, Regionaal Historisch Centrum Limburg (4577)

Bron: tekst en foto Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL, in 100foto's.

Nao Bove

Aonvaank