Duvelsgrot Mestreech

(Duivelsgrot Maastricht)

De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve is een klein gangenstelsel in de Sint-Pietersberg, onderdeel van het Plateau van Caestert, dat zich bevindt aan de zijde van het dal van de Jeker. De groeve ligt ten zuiden van Maastricht in Nederlands Zuid-Limburg. Ter plaatse van de groeve komt het droogdal Poppelmondedal uit in het Jekerdal. De ingang van de groeve ligt op minder dan 200 meter van de grens met België en op zo'n 400 meter ten noordoosten van Kanne. De helling heet Wijnandsberg, hier komt  het geel Zonneroosje voor, de enige plek in Nederland. Door de begrazing van de schapen (mergellandschaap)   is hier weer prachtig klakgrasland ontstaan met vele zeldzame kalkminnende planten. Ook de insecten zijn hier volop aanwezig met vooral veel prachtige vlinders.

Op ongeveer 530 meter naar het noordoosten lag vroeger de Nieuwe Marendalgroeve en op ongeveer 530 meter naar het noorden ligt de Oude Marendalgroeve. Op ongeveer 250 meter naar het oosten bevindt zich de zuidwestelijke groevewand van de ENCI-groeve.

De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve in Maastricht oftewel op de St.Pietersberg aan de Jekerzijde is een lange tijd een opslagplaats en een stal voor dieren geweest. De groeve werd door blokbrekers ontgonnen voor de winning van kalksteenblokken.

De oorsprong van de naam ligt mogelijks in het oude testament, waar melding wordt gemaakt dat de antichrist (waardeloze herder), geassocieerd met de duivel, blind is aan één oog: Zachariah 11:17 "wee die waardeloze herder die het wolvee in de steek laat, kome een zwaard over zijn arm en over zijn rechter oog!, moge zijn arm uitdrogen en indrogen en zijn rechteroog uitdoven en dof worden!

In het voorjaar van 2021 heeft Natuurmonumenten wegens instortingsgevaar de ingang afgesloten met een scherm van cortenstaal. Hierdoor is de Duivelsgrot niet meer toegankelijk.

Natuurmonumenten meldt in een persbericht het volgende:

Afgelopen week heeft Natuurmonumenten een scherm geplaatst voor de ingang van de Duivelsgrot. De overheid heeft in de mijnbouw wet namelijk bepaald dat alle mergelgroeves die niet veilig zijn, afgesloten moeten worden. De Duivelsgrot is afgesloten om te voorkomen dat mensen naar binnen gaan en er ongelukken gebeuren. Het scherm is gemaakt van cortenstaal en heeft meerdere openingen waardoor geďnteresseerden toch een kijkje in de mergelgroeve kunnen nemen. De openingen zijn in de vorm van vleermuizen omdat vleermuizen in de Duivelsgrot overwinteren.

Binnenkort komen er bovenop de Duivelsgrot nog takken rillen om te voorkomen dat mensen over het plafond (dak) van de Duivelsgrot lopen. Het plafond van de Duivelsgrot is namelijk onveilig verklaard. Als er niet meer overheen wordt gelopen heeft ook het unieke zonneroosje (rotsflora) weer meer kans van slagen!

Omdat er veel gereageerd wordt op het bericht over afsluiting van de Duivelsgrot, geven we extra informatie waarom we de Duivelsgrot hebben afgesloten.

Provincie Limburg verplicht ons om in alle ondergrondse gangenstelsels de veiligheid te toetsen. Al enkele jaren geleden is tijdens inspectie geconstateerd dat betreden van de Duivelsgrot erg gevaarlijk is. Door weersinvloeden kunnen plafondschollen van meer dan 1000 kg losraken en naar beneden vallen. Bordjes die aangeven dat mensen de Duivelsgrot niet mogen betreden, zijn in het verleden meerdere malen vernield of weggehaald en worden genegeerd. Nu het door Corona steeds drukker wordt op de berg en er meer incidenten gebeuren, hebben we helaas het rigoureuze besluit moeten nemen om de Duivelsgrot af te sluiten in verband met de veiligheid.  We hebben gekozen om de grot af te sluiten met een scherm van cortenstaal omdat dit een robuust materiaal is wat de komende jaren zal verkleuren en daardoor veel minder zal opvallen. Foto van Natuurmonumenten.

       

Bron Wikipedia, Website Natuurmonumenten. Foto afgesloten Duvelsgrot door Natuurmonumenten. Andere foto's John Kerkhofs

eine terök