Gievelstein

(Gevelstenen)

 

De Gevelstenen van Maastricht:

Stenen prentenboek
Specifieke huisnummers bestonden vroeger niet. Vóór de invoering daarvan droegen veel huizen toch een teken van herkenning in de vorm van een gevelsteen of uithangbord. Maastricht bezit een kostbaar `stenen' prentenboek: de vele, circa 425 gevelstenen zijn tekens van huis en haard die deze stad een pittoresk aanzien verlenen. Deze stenen fungeerden dikwijls als herkenningstekens in een straat. De Maastrichtse gevelstenen vertellen verhalen van het dagelijks leven en wonen. Het waren persoonlijke herkenningstekens. Niettemin hebben zij dikwijls heel wat omzwervingen van pand naar pand gemaakt. Vaak werden ze herplaatst in gevels waarin zij van origine niet thuishoren. Huizen werden ook wel aangeduid met uithangborden. Soms hadden die betrekking op de nering. Zo'n uithangbord is nog te bewonderen in de Kleine Staat, zij het in kopie: Au Petit Saint Jean. De huisnummering in Maastricht werd tenslotte ingevoerd rond 1800, in de Franse tijd. Het was aanvankelijk een doorlopende nummering van alle huizen binnen de stadsmuren. In de loop van de 19e eeuw werd dat veranderd. Vanaf die tijd werden de huizen genummerd per straat.

Het virus van 'Chauvinisme' is bij mij laat op gang gekomen, mijn vader die fervent Maastrichtenaar is en ook veel verzameld heeft van Us Mestreech heeft het al eerder geprobeerd bij mij. Ik ben er echter zelf achter moeten komen hoe mooi Us Mestreech eigenlijk wel is. Als jongetje/tiener heb je geen aandacht voor de schoonheid van je eigen stad. Dan zijn andere dingen belangrijk.

Ik was een aantal jaren geleden in Edinburgh (Schotland) en daar viel me op dat de begane grond van de stad heel modern was en qua winkels veel weg had van Maastricht. Maar vanaf de eerste verdieping was het schitterend, de oude gebouwen met hun ornamenten op de gevels waren prachtig. Weer terug in Maastricht blijkt dit precies hetzelfde, vanaf de eerste verdieping is Maastricht in mijn ogen mooier dan allemaal de bekende gevels van HEMA - McDonald's - V&D - Bijenkorf etc. etc.

Een van de mooie aspecten van Maastricht vind ik de Gevels en vooral de Gevelstenen die nog hier en daar in de gevels aangebracht zijn. De gevelstenen vertellen een verhaal over de bewoner (althans vroeger). Vroeger had men geen naamplaatje of nummer aan de deur dit kwam pas in 1800, toen werd voor reclame of om aan de mensen kenbaar te maken wie de bewoner/eigenaar was een gevelsteen of uithangbord gemaakt.

In Maastricht zijn ca tweehonderd gevelstenen bewaard gebleven en deze zijn overal in Maastricht te zien, maar let op je kan wel pijn in je nek krijgen van het naar boven kijken.

Wil je meer weten over de gevelstenen van Maastricht dan ga naar het VVV en haal een gevelstenenwandeltocht of ga naar de site van Jef Bartelet de Maastrichtse gevelstenenkenner bij uitstek, bestel zijn cd-rom of zijn boek, klik op de boekenkaft en bezoek zijn website.

Nao Bove

Op het internet is van alles te vinden en zo kwam ik dan ook op een site oude foto's van Gevelstenen in Maastricht tegen, deze heb ik in een fotoalbum geplaatst, zodat iedereen die hierin is geďnteresseerd deze kan bekijken. En u weet het tips, foto's en eigenlijk alles wat deze site over Maastricht kan aanvullen is welkom.

Album Gevelstenen

Album Gevelstenen oud

Klik op één van bovenstaande albums om naar het fotoalbum te gaan.

Nao Bove

Ik haal en krijg veel foto's van het internet hierdoor weet ik niet altijd of er © copyright opzit,

of dat deze vrij te gebruiken zijn, dus als je een foto tegenkomt waar je denkt dat deze er niet hoort te staan, mail me dan even. Opmerkingen, suggestie en ideeën zijn altijd welkom en kunnen in het 'gastebook' achtergelaten worden.

eine terök