Kachelpiepers - Momuskanon

Mooswief - Mestreechter Geis

 

Garderegiment De Kachelpiepers.


Sinds 1951 existeert, excelleert en exerceert in de Mestreechter Vastelaovend het "Garderegiment De Kachelpiepers".
Dat kolderieke "regiment" dankt zijn ontstaan aan het militair garnizoen uit het begin van de vijftiger jaren.
Een aantal ludiek ingestelde leden van dat garnizoen kwam op het idee een koldererewacht te vormen voor de Stadsprins.
Daarbij droegen ze originele historische militaire uniformen met de bekende hoge kepies uit de tijd van Napoleon.
Kepie: militair hoofddeksel met klep, stijf van voren en minder hoog dan een sjako.
Die kepies werden in de volksmond "kachelpiepe" (letterlijk: kachelpijpen) genoemd. verder zijn er nog twee mogelijkheden mbt de herkomst van de naam De Kachelpiepers,
De militairen van de Tapijnkazerne,waren gespecialiseerd in mortieren,en die werden door hun "Kachelpiepe" genoemd. Een ander verhaal is dat ze in 1951 Napoliontaanse uniformen leenden van het oorlogsmuseum. Het juiste verhaal zullen we wel nooit meer te weten komen.............
Daarvandaan de naam Kachelpiepers voor die erewacht uit de beginjaren en voor de voortzetting daarvan: het Garderegiment van tegenwoordig, dat zich al lang niet meer in Napoleontische uniformen presenteert, maar in Schotse uitmonstering, kompleet met kilt en paardenharen tas.
In het totale kolderiek protocollaire gebeuren rond de Stadsprins en zijn Raad van Elf is het Garderegiment, inclusief de marketentster met haar tonnetje, niet meer weg te denken.
Het geeft daar klank en kleur aan.
Het garderegiment is als subcommissie van de Protocolcommissie toegevoegd aan de vereniging "De Tempeleers", ofschoon het bestuur van de Kachelpiepers wordt gekozen door de eigen leden van het regiment, met uitzondering van de voorzitter die door de Tempeleers uit hun eigen midden wordt benoemd.

Het Momuskanon.

Het Momus kanon en het Mooswief behoren niet alleen om hun historische waarde tot de voornaamste attributen die de Tempeleers in eigendom en beheer hebben, maar vooral vanwege de symbolische betekenis, die Momus kanon en Mooswief voor iedere rechtgeaarde carnavallist hebben.
Het Momus kanon dateert, zoals de naam al aanduidt, uit de tijd van de Momus sociŰteit.
Al in het midden van de vorige eeuw
werd daarmee op het Vrijthof de Vastelaovend "ingeschoten", zoals dat tegenwoordig met datzelfde minikanon tot de voornaamste tradities hoort op de zondag van Vastelaovend.
Over de herkomst van het Momus kanon wordt in de archieven niets vermeld.
 
Het Mooswief.

De traditie om tijdens dat z.g. inschieten, ook het Mooswief in hogere Vrijthofse sferen over Vastelaovend te laten regeren, die traditie is van jongere datum.
Die is namelijk terug te brengen tot ongeveer 1954, toen zaterdag vˇˇr Carnaval, het Mooswief monument van de beeldhouwer Charles Vos op de Markt door Stadsprins Zjaak d'n Ierste (Zjaak Chappin) werd onthuld.
Tussen haakjes: Mooswief is de benaming van de groentevrouw uit vroeger dagen die op de markt haar waar aan de man bracht.

Maar goed: zoals dat in Maastricht wel vaker gebeurt, vanaf het moment dat het Mooswief in een standbeeld was vereeuwigd kreeg het bij de Maastrichtenaren, daartoe ongetwijfeld ge´nspireerd door de Mestree
chter Geis, de aureool: Patrones van de Mestreechter Vastelaovend. Maar met de carnaval wordt een replica van het beeld op de markt op het Vrijthof opgetakeld.
De pop blijft daar als symbool voor de duur van de carnaval hangen.
Dus: op zondag om 11 na 12 na de schoten van het Momuskanon wordt het Mooswi
ef door de Prins omhoog getakeld.
En op dinsdag om 24:00 uur precies trekt heel Maastricht naar het Vrijthof om te zien hoe het Mooswief weer naar beneden gehaald wordt.
De Mestreechter Geis:

De Mestreechter Geis (waarmee bedoeld wordt: de esprit, het humoristisch relativerend volkseigen van de Maastrichtenaar), die mysterieuze kracht was toen al generaties lang werkzaam, ofschoon hij in 1954 zelf nog acht jaar moest wachten op zijn eigen monument.
Maar ˇˇk dat is er gekomen. Voor de historie achter het beeld 'De Mestreechter Geis' klik eenvoudig op de foto.
 

Met dank aan Sjef van Mestreech online

eine ter÷k