Keerswandeling

(Kerstwandeling)

 

Magisch Maastricht, Kerstwandeling:

Na vele jaren was het dan eindelijk zover, dit jaar (2010) zouden we voor het eerst meegaan met de kerstwandeling georganiseerd en uitgevoerd door Rob Meurders en Jan Janssen, bekend van toneel en de machtsoverdracht en de goed heilig man. Jan Janssen ken ik nog van mijn tijd bij de KPN, een altijd vriendelijke man die je automatisch een warm gevoel geeft.

Maar nu verder over de wandeling, volgens de site van het Pesthuyspodium 'Wat ooit begon als "och, we gaan samen iets leuks doen" is inmiddels uitgegroeid tot een door velen geliefde Maastrichtse traditie: wandelend langs bijzondere plekjes in de stad vertellen Jan Janssen en Rob Meurders hun zelfgeschreven kerstverhalen over de belevenissen van Maastrichtenaren. Het ene verhaal ontroert, het andere is vol humor. Verhalen over vroeger n over nu'!

Bijna ging het voor ons niet door, ik had ruimschoots van te voren kaartjes besteld, men hoefde ze pas op te halen voordat de wandeling begon. Helaas had ik een andere datum in mijn hoofd dan de werkelijke, gelukkig met de tussenkomst van dhr.Corten en Maike van het Pesthuyspodium konden we dan toch nog mee. We werden begroet door een blije luchtige manshoge sneeuwman, (hij zal wel met warme lucht gevuld zijn) het was een gezellige drukte en iedereen kreeg een rode sjaal om, Rob en Jan waren gekleed in een sjiek pak die de Charles Dickens stijl ruimschoots vertegenwoordigde.

De entourage was geweldig, het was koud en er lag her en der nog sneeuw, wat wil je nog meer voor een kerstwandeling. Mooi op tijd begon de tocht bij de Helpoort en het eerste verhaal werd ons verteld op de Onze Lieve Vrouwewal, hoe gelijk Rob had zal hij niet weten maar het eerste verhaal ging over "'nne Mestreechteneer" die getrouwd was met "eine vaan de andere kant vaan de brk", mijn vrouw die uit Heer komt en ik kom uiteraard uit Maastricht vonden het verhaal prachtig met een hoog waarheidsgehalte.

 

Van daaruit gingen we naar de Onze Lieve Vrouwekerk en moesten we even wachten op de koster die ons de deur zou openen, en net toen we de hoop hadden opgegeven kwam als door Maria gezonden de koster en maakte de deur open. We mochten een gedeelte van het mooie decor aanschouwen wat al was opgebouwd in de gang van de OLV kerk met werkende waterpartij. Jan vertelde een schitterend verhaal over de pastoor en diens koster Sjaak en het kerststal van de OLV kerk. Geweldig hoe die man kan vertellen, met een stem als een klok en in het Maastrichts had hij al snel de lachers op zijn hand.

Van hieruit vertrokken we via de Kooistraot naar het Ridderstraotsje, hier werd de kerstgeest goed losgelaten in de vorm van het verhaal van een ouder echtpaar die reeds kleinkinderen had en waarvan de achtgenoot zijn vrouw nog n keer in vlam wilde zetten met behulp van Frans Jozef en Sissi. Aandoenlijk vertelt door Rob.

We vervolgde onze weg via Achter de Oude Minnebroeders en gingen naar de Helpoort waar we een warme chocomel, glhwein of een kop erwtensoep voorgeschoteld kregen, alles was voortreffelijk verzorgd en smaakte geweldig. Als laatste kwam dan de kerstverhaal in de vorm van Sjilbr uit de mond van Rob en was een mooie afsluiting van een korte wandeling door historisch Maastricht. Alle verhalen zijn door Rob en Jan zelf geschreven en bedacht, de verhalen zijn zo leuk omdat deze herkenbaar zijn en overal kunnen voorkomen.

Voor meer foto's van de kerstwandeling 2011 klik op de camera:

Noa Bove

De avond was nog niet ten einde en we werden uitgenodigd door Rob en Jan om plaats te nemen in de zeer comfortabele stoelen van het toneel van het Pesthuys en konden na een korte onderbreking genieten van het oeroude kerststuk "Thee for One" uiteraard gespeeld door Rob Meurders en Jan Janssen. Wat was dat fantastisch een schitterend afsluiting van een mooie gezellige avond. Rob en Jan en Pesthuys mensen bedankt voor deze geweldige avond, CHAPEAU.

Noa Bove
Bron, website Pesthuyspodium, Foto's en tekst Mestreechter Steerke.

Noot van de webmaster: Ik haal en krijg veel foto's van het internet hierdoor weet ik niet altijd of er copyright opzit,

of dat deze vrij te gebruiken zijn, dus als je een foto tegenkomt waar je denkt dat deze er niet hoort te staan, mail me dan even. Opmerkingen, suggestie en ideen zijn altijd welkom en kunnen in het 'gastebook' achtergelaten worden.

 

Aonvaank