Mestreech Sjoenste

(Maastrichts Mooiste)

 

Maastricht Mooiste 17-05-2009

Officieel Maastricht Mooiste Electrabel 'Gekke Plekken' Wandeltocht.

Maastrichts Mooiste wordt georganiseerd door de Stichting Maastrichts Mooiste. De Stichting is aangesloten bij de Atletiekunie en is nauw verbonden aan de atletiekvereniging Atletiek Maastricht, een geweldige organisatie die de mens aan beweging wilt krijgen. Want bewegen is gezond. Waarschijnlijk zal de Gemeente ook haar steentje hebben bijgedragen tenminste als je de 'gekke plekken' ziet, kunstenaars,(culturele hoofdstad in 2018)zwervers, krakers, studenten en jeugd, misschien is het ook de opzet geweest om zo meer begrip te kweken voor elkaar.

Ik had er al jaren van gehoord, maar dacht tot kort dat dit alleen voor 'renners of joggers' was, ik heb me hier behoorlijk en vergist en verbeet me vorig jaar dan ook dat 'men' in de gelegenheid was gesteld om door de groeve van de Enci te lopen en nog meer wat "normaal" afgesloten  is voor het publiek. Ik dacht nog wauw daar had ik mooie foto's kunnen maken.. En dus beloofde ik mezelf om volgend jaar (2009) mee te lopen, wie weet waar we uitkomen. Toen de eerste berichten kwamen in de krant en op de site ben ik gaan nadenken, 25 km is te ver, 8 km is tekort, dan blijft er maar één afstand open en dat is de 15 km. Deze was voor mij aantrekkelijk omdat deze niet geheel door de binnenstad liep. Dus ik dacht weer aan de Enci groeve. Ja helaas, misschien volgend jaar.

Mijn vrouw moest een beetje lachen en dacht dat doet hij toch niet, ik had ook al stilletjes op mijn werk gezegd dat ik de 18e waarschijnlijk niet aanwezig zal zijn ivm spierpijn.. Ja want wat ben ik gewend, ok we hebben drie Goldens die 4 tot 5 maal uitgaan, maar ja dat doet veelal Anja, mijn taak ligt erin om op de vrije dag mee te gaan en dan wordt er maximaal 3 uur gelopen, en meestal met een terrasje onderweg. We gaan weleens naar Oostenrijk en daar wordt ook wel flink gewandeld, maar het is toch anders.

Mijn vader die een fervent wandelaar is en zelfs wandeltochten uitzet kwam de zondag een week voor de wandeling en opperde om samen te lopen, ik dacht nog als dat maar geen wedstrijd wordt!!

We spraken af om half 9 bij de ingang, Anja heeft me gebracht en nog gezegd als het niet gaat dan bel me maar dan ben ik wel de bezemwagen, ik dacht nog 'het zal toch niet'. We waren wat vroeg en konden ons pas om 09.00 uur inschrijven, viel me meteen op dat toch veel mensen mijn vader kende en dat ze een praatje kwamen maken.

Om even voor negenen zijn we dan gestart en de wandeling bracht ons via de Ravelijn naar het prachtig natuurgebied naar de 'Werken' oftewel Linie van Dumoulin, hier was gelegenheid om een kleine rondleiding te maken, we moesten van licht naar licht lopen. Spannend en een beetje eng tegelijk, voor mij en mijn vader en eigenlijk iedereen vanaf 1.90 cm was extra leuk want we moesten ons bukken, en dan is lopen moeilijk. Wel een schitterende locatie, wat je van het weer niet bepaald kon zeggen, het regende zoals zo vaak in dit land, niet hard maar wel constant. Maar dat kon de pret niet drukken, goede kleding en schoeisel was tenslotte geadviseerd.

Van hieruit gaan we de binnenstad in en kunnen binnentreden in een studentencafé en in de oude brandweerkazerne staat kunst opgesteld die gemaakt is voor de carnavalsoptocht, ja dat zegt al veel. Voor de een prachtig voor de ander aanleiding tot gesprekstof, voor mij jammer maar helaas. Mijn vader probeert nog wat inside informatie aan mij te geven, maar ik stond al buiten. Pa en ik hebben één zelfde hobby/interesse en dat is Maastricht, we kletsen dan ook wat af tijdens de wandeling, alhoewel de bewegwijzering duidelijk was zijn we door het kletsen één keer verkeerd gelopen, helaas weer dezelfde weg terug. Via de toch schitterende Markt en langs het stadhuis zijn we door de Hoenderstraat gelopen en mochten we binnen kijken bij de GrowShop (winkel waar men alles kan krijgen op het gebied van telen van Wiet. Voor mij en pa niet zo interessant en we lopen lekker door de Maasboulevard af voorbij de Augustinenkerk en gaan links de Oude Maasbrug over, hier had ik me verheugd op de Romeinen die aan en af zouden marcheren, helaas we waren te vroeg. Men was zich aan het omkleden, vind ik jammer ook al hadden er maar twee Romeinen op wacht gestaan dan nog was het prachtig geweest en ik had mijn foto kunnen maken.

Niet lang getreurd en op naar Wijck richting St.Mathiaskerk, U weet wel die van de zwarte Christus. Maar halverwege mochten we een café bezoeken, Café, Maastricht zit toch vol café's. Ja waarom deze net is uitgekozen om als 'gekke plek' te dienen is mij een raadsel, ok hij had veel merken bier en de inrichting was wel 'gek' te noemen, aan de wand vanaf ca een meter van de grond geen behang of pleister maar bierviltjes, en allemaal van een ander soort, en vanaf de grond tot een meter allemaal dopjes van bierflessen een kleurrijk geheel. En de kastelein was ook wel een beetje 'gek'  alhoewel hij de versie prettig gestoord beter vind klinken. Mijn vader en de kastelein beginnen een gesprek over het ontstaan van bier, de kastelein had een plausibele verklaring, mijn vader heeft daar een andere versie over en wel dat het bier is uitgevonden omdat de soldaten ziek zouden worden na het drinken van al dat water, het bier had twee voordelen ze werden niet ziek en ze werden vrolijk.

Maar ja de tocht gaat verder en we gaan via een galerij, naar een studentenkroeg en van daaruit via de Griend, 'de Griend eerst vliegveld, dan de plek van de Eurohal en nu plek om te skaten en rond te hangen. De skate demo, helaas teveel regen, het is te gevaarlijk om te skaten. Misschien later'. Over de nieuwe brug naar de 'Wietboot' Smokey en de Mississippi. Ikzelf ben nog nooit hier binnen geweest en samen met pa zijn we bij Smokey binnen geweest, eerst legitimeren en vervolgens kregen we een rondleiding van de baas zelf, vroeg zijn heeft ook zijn voordelen. Wat me opviel was dat ik minder wiet in de boot ruik dan de reuk die ik soms ruik als ik bij ons in de buurt loop. De eigenaar verteld erg gepassioneerd over zijn beroep en ons aller vriend Dhr. Leers. We zaten in ieder geval op één lijn (ik bedoel qua gedachte)... Noa Bove

Van hieruit naar het Oud gebouw van de Landbouwbelang, oude gebouwen en vooral industriële gebouwen hebben mijn voorkeur, het karakter de indeling, alles straalt geschiedenis uit. Momenteel wordt dit gebruikt door een aantal kunstenaars die het gebouw gekraakt hebben. Ik dacht dat wordt wat, maar ik moet zeggen dat het (wederom) mee valt, de kunst was in mijn ogen mooi, figuren uit steen, brons en uit gips. Ik zie meteen wat het voorstelt en dat vind ik dan mooi, bij sommige kunstenaars betwijfel ik echt of zij het hebben gecreëerd of dat het gemaakt is door een kind tijdens het handvaardigheidles op school. Maar wie ben ik.

 

Van hieruit naar de ozo gezellige Bassin en dan onderlangs de Timmerfabriek en via Sappi naar Boscherveld waar mijn moeder vroeger heeft gewoond en waar mijn vader me de woning aanwijst waar mijn moeder haar jeugd heeft doorgebracht naar de JoJo haven, ook hier weer een leuk verhaal van mijn oom die met de legertruck naar zijn liefje ging en kwam vast te zitten tussen twee paaltjes waar de vrachtwagen echt niet door kon.

Een beetje verder schrik ik wel even van het aanblik van de vele 'woonboten', ik wist niet dat het er zoveel waren, de ene mooier dan de ander. Dan gaat het gebeuren we lopen tegen een enorme 'heuvel ' aan, het is de Belvédère Heuvel, hier gaan ze bouwen, nou ik weet niet of ik het prettig zou vinden om op een 'afvalberg' te wonen, de gassen die allemaal onder je borrelen, eng gevoel hoor. Maar nadat we nog enkele dames mee hebben geholpen (galant zijn zit in de familie) hebben en bovenop de 'heuvel' stonden was het zeer zeker de moeite waard. Wat een uitzicht, Sjiek maan.. Nog even kletsen met de 'nieuwe' bewoners uit de stenentijdperk en dan weer verder.

 

We gaan de drukke Brusselseweg over en via het landweggetje op richting Oud Caberg. Weer geluk dat we vroeg zijn, het 'weggetje' was bijna geen weggetje meer maar een glijbaan vol modder en water, we hebben als zoveel andere op het randje van het land gelopen, hier was tenminste nog wat grip. Met de wind op kop flink doorgestapt, hier worden witte en groen asperges gestoken. Halverwege het weggetje mogen we witte asperge proeven en verschillende sausjes. Pa laat het zich smaken.

 

En dan, dan is er pauze we hebben 12,5 km erop zitten en is er een gelegenheid om te pauzeren, soep, broodjes, EHBO alles is voorhanden. De Poshoof biedt de wandelaars te gelegenheid om te pauzeren en om de Asperges die we net geproefd hebben te kopen. We voelen alle twee dat we moe aan het worden zijn. Maar die TWEE EN EEN HALVE KILOMETER die halen we nog wel.

Na verfrist te zijn gaan we na het eindpunt en zien een jongetje die trots zijn medaille laat zien, sjiek hé,  wij melden ons bij het eindpunt en nemen niet minder trots onze medailles in ontvangst. Even bijkomen met op de achtergrond een lekker deuntje door een man met een trekzak , nog even afscheid nemen, pap de gelukkige laat zich nog even masseren. En ik, ik ga met een glimlach van oor tot oor naar huis, afsluitend een prachtige dag en dat in alle facetten. Voor mij was het meer, voor mij was dit de eerste keer naar hele vele jaren dat ik een dag heb doorgebracht met een man waar ik (schijnbaar) veel op lijk en waar ik trots op ben. Mijn vader. Ik hoop dat er nog vele zullen volgen.... Bedankt Maastricht Mooiste voor deze Super Sjoene Daag en voor de super foto die deze dag compleet maakt.

 

 

 

Noa Bove

 

Noot van de webmaster: Ik haal en krijg veel foto's van het internet hierdoor weet ik niet altijd of er © copyright opzit,

of dat deze vrij te gebruiken zijn, dus als je een foto tegenkomt waar je denkt dat deze er niet hoort te staan, mail me dan even. Opmerkingen, suggestie en ideeën zijn altijd welkom en kunnen in het 'gastebook' achtergelaten worden.

 

Aonvaank