US M.V.V. ke

(ons  MVVtje)

 

Maastrichtse Voetbal Vereniging

US M.V.V.ke:

De Maastrichtse Voetbal Vereniging oftewel Us MVVke. in mijn jeugd ben ik als menig Maastrichtenaar opgegroeid met de trots van Maastricht (op voetbalgebied). Menig uurtje heb ik in De Geusselt gestaan, want in die tijd waren er meer statribunes dan zittribunes en die waren goedkoper. In de pauze even wat te drinken halen en een broodje knakworst. Trots waren we als MVV won en boos of verdrietig als MVV verloor. Ik was niet zo fanatieke supporter om bij de Angel Side (harde kern supporters) te horen, maar van namen als Cees Schapendonk, Willie Brokamp, Jo Bonfrere, Johan Dijkstra, Eric Gerets,Eric Meijer, het kopwonder Reginald Thal, en mister MVV Robbie Delahaije , de keeper Peter Gerards en de trainer Frans Körver krijg ik nu nog sjevraoje (rillingen) van.

MVV leeft nu als nooit te voren, wel of geen FC Limburg, wie zal het zeggen. Zolang men zichzelf als Club of met een beetje steun van het Maastrichtse Volk kan bestaan is het in orde, je moet dan wel gelukkig zijn met wat je hebt, meer als niet altijd beter.

Maar zoals zo vaak draait het ook hier om het geld, MVV is een bedrijf geworden. Voor een stad met zo'n Internationale allure en uitstraling zoals Maastricht prefereert te zijn moet het toch mogelijk zijn om een Professionele Voetbalclub tussen onze stadsmuren te handhaven !!

Klik op de foto voor de officiële MVV site Klik op de foto voor MVV startpagina
Gezien bij schoenenwinkel Monfrance bij het

 Onze Lieve Vrouwe Plein, destijds in de aanbieding,

het zal toch geen voorteken zijn!!!

MVV Maastricht heeft een roemruchte historie, gevierd met een eeuwfeest vanaf 2 april 2002. In 1902 werden in een etablissement aan het Vrijthof de plannen gesmeed voor de oprichting van de eerste Maastrichtse Voetbal Club, MVC.

MVV is een (momenteel) eerste Divisie Club mat als thuisbasis Maastricht. De Club is opgericht in 1902 als MVV'02, maar ontstond in 1978 in haar huidige vorm. Aanvankelijk als afsplitsing van de moedervereniging. Sinds 1961 speelt MVV in de Geusselt, daarvoor vanaf 1911 in De Boschpoort.

In de eerste jaren veranderde deze vriendenclub regelmatig van naam. Pas in 1908 werd er definitief gekozen voor de naam MVV, Maastrichtse Voetbal Vereniging. Ook werd er regelmatig van speelveld veranderd. De eerste officiële wedstrijd werd op het middenterrein van de wielerbaan in Amby gespeeld, vlakbij het huidige MVV-trainingscomplex 'Klein Geusselt'.

Voetbalhistorie werd er vooral geschreven in stadion De Boschpoort, de thuishaven van MVV vanaf 1911. Op deze 'heilige grasmat' speelden veel MVV-sterren zoals Hubert Felix, Joke Soons, Giel Haenen (1963, Zweden-Nederland, scoorde 1 maal) en Jeu van Bun, die het Nederlands elftal haalden. Na de verhuizing naar de huidige locatie, stadion De Geusselt, schitterden vooral spelers als Willy Brokamp (in jubileumjaar 2002 door MVV en haar supporters uitgeroepen tot 'speler van de eeuw').

 

Sinds de invoering van betaald voetbal in Nederland in 1954 speelde MVV meer dan veertig seizoenen op het hoogste (eredivisie)niveau. Op basis van deze traditie kan MVV in heel Nederland rekenen op respect en waardering.

 

MVV is een van de oudste voetbalclubs - om precies te zijn de op acht na oudste uit het gehele betaalde voetbal in ons land. We mogen dan ook gerust stellen dat Us MVVke inmiddels op een markant verleden kan terug zien. Speciale aandacht verdient de periode 1927-1969.

(klik op de link voor de seizoenen).

Naor Bove

Een groot aandeel in de geschiedenis van MVV is natuurlijk De Geusselt, voor de historie en foto's van bouw van de Geusselt en hoe men aan de naam is gekomen klik op button. Dit stuk historie van Us MVV heb ik gekregen van Rob Dresens. Rob bedankt. Historie Geusselt

Verder zijn er 10 foto's van vervlogen jaren te zien op Us M.V.V.ke

Jao, dat is us MVV", zo luidt de titel van het supportersclublied. Het is dus niet het clublied van MVV, maar van de supporters. Het lied werd gecomponeerd in 1943 door Math. Niël en is nu ruim zestig jaar later nog regelmatig te horen in de Geusselt. Het lied werd slechts aangepast na de gedwongen verhuizing van MVV van de Boschpoort naar de Geusselt.

SEPORTERS CLUBLEED
(Huidige versie)

Dao is in Mestreech ’n feijn voetbalclub,
Häör terrein dat laog aon de Boschpoort.
En ouch weer op Geusselt zien veer present,
Um te zien wie häör speul us bekoort.

Veer stoon langs de leijn en doen trouw us bès,
Zinge steeds opnui dit leed:
Vaan de club oet Mestreech: die al ging ’t ins neet,
Noets de mood verloore heet.

Refrein:
Jao, dat is us M.V.V.
Iere klas K.N.V.B.
Drage de kleure roed en wit,
En höbbe speul boe fut in zit,
Es g’r mer ‘ns "draon"wèlt goon
Jèh daan zeet geer neet te sloon,
Hup, hup, hup, M.V.V.!
Es geer wèlt, M.V.V.!
Komp g’r op de ierste plaots te stoon!
M!V!V!

Maastricht heeft ook een echt 'Hoesorkes' gehad genaamd Klub 2000, met in zijn gelederen mijn broer Peter Kerkhofs (scherpe trom later schuiftrombone). Er is zelfs een plaat gemaakt van deze 'bende' MVV fans met muziekinstrumenten en een beeldje van Gerrie Devens als 'Dikke Sjiem'. Ralph Sliepen bedankt voor de foto..

Er was volgens mij ook een lied met

Nao veure, Nao veure,

Dao kin us niks gebeure.....

Wie het weet mag het aanvullen

In ieder geval een Club om trots op te zijn, MVV Nao Veure !!!

Hoogtepunt, Eric Meijer Dieptepunt
Bekende Spelers van M.V.V. (klik op de naam)

Zie ook: Lijst van voormalige en huidige MVV-spelers

Voormalige Trainers

Naor Bove

Fansite MVV Supportersclub MVV

Bron : Website MVV Wikipedia foto:Paul Röling

Aonvaank