Ope Mónnuminte Dáág '09

(Open Monumentendag 2009)

 

Open Monumentendag Maastricht 13-09-09

 

Wederom open monumentendag, de dag waarop gemeentes in Nederland deur open die normaal gesloten blijven, zo ook Maastricht.

Ik heb geleerd van vorig jaar, omdat je bij bepaalde monumenten (gratis) kaartjes moet ophalen bij het VVV kantoor. Aangezien dat ik al jaren naar de St.Servaaskerk wil en nooit eraan toekom en laat deze nu net één van de gebouwen zijn die is opengesteld. Anja heeft me een kaartje bezorgd en ik heb mijn dagindeling al gemaakt voor de zondag. Ik ben dit eigenlijk aan de St.Servaas verplicht, want tenslotte ben ik er gedoopt..

 

Lage Barakken , RHCL in de Pieterstraat, St.Janskerk, Hoofdwacht, de St.Servaas, De Capucinnenkapel aan de Brusselsestraat en als ik nog puf over heb Fort St.Pieter. De hoop om deze te bezoeken heb ik echter al vrij snel laten varen.

 

Het weer was droog, maar daar had je dan ook alles met gezegd. In centrum (door mij steevast Maastricht genoemd) aangekomen sta ik bij het beeldje van Pierre Kemp, leuk beeldje echter er hangt een mondkapje op met de tekst ‘Klaor Loch’, later schijnt dit een actie te zijn van Klaor Loch om mensen hierop te wijzen, wat mij betreft geen geslaagde actie omdat de Nederlanders (japanners, Engelse ea) die veelal op zulke dagen afkomen deze tekst niet kan thuisbrengen. Ik heb dan ook het mondkapje verwijderd.

 

Als ik door Maastricht slenter met mijn camera heb ik geen vast ‘parcour’ wat ik afloop, maar ik kom toch automatisch altijd uit bij dezelfde plekken, zoals het falieklooster, St.Jan, OLV en de Servaas, hiervan maak ik dan steevast dezelfde foto die ik voorheen ook al gemaakt heb, maar die dan toch weer anders is dan de vorige, de tijd, het licht, het weer al deze dingen hebben hier invloed op.

 

Ik zat in dubio omtrent het adres Achter de Barakken, ik dacht dat dit Wijk was maar daar vond ik alleen Lage Barakken en nummer 35 (die opengesteld was) kon ik helaas niet vinden. Helaas dan op naar het RHCL, echter deze was nog gesloten en overal weer de beelden met die mondmaskers.

 

Dan op naar de Vief Köp, om zo over de walmuur en Poort Waerachtig door te lopen naar ‘Haet en Nijd’ Wat je hier ziet is onbeschrijfelijk, overal zakdoekjes met str… en ander afval, spuiten graffiti, de Open Monumentendag verschuift meteen naar  achteren en de ergernis neemt de overhand.

 

Wat een troep, waarom wordt hier niet schoongemaakt en als klap op de vuurpijl het kanon op Rondeel Haet en Nijd is geheel ondergespoten door een of andere idioot. Automatisch ga je er dan opletten, cilinders die neergezet zijn door ‘zicht op Maastricht’ met de oorlogshistorie van Maastricht liggen omgeduwd in het gras, fietsen liggen in de Jeker of zijn ‘vastgeprikt’ op het hekwerk.

 

En ook nu valt me weer één ding, geen politie, geen ordehandhaving od. Op de hele dag en vergis je niet ik loop wel wat af, en het was buiten open monumentendag, Bevrijdingsdag , Petit Paris en het parcour razend druk door geheel Maastricht. En opeens tegen 13.00 uur zag ik er drie tegelijk op scootertjes richting de Markt rijden, hier hebben deze handhavers hun kantoor liggen. Voor de rest van de dag niets gezien. Ik vind dat we op twee dingen niet kunnen/mogen bezuinigen en dat is de politie en de gezondheidszorg.

 

Maar ja wie ben ik samen met Anja nog lekker gegeten op het terras op het Vrijthof bij de Monopole en dan tegen twee uur naar us Serväös op de Keizer Karelplein. Om Twee uur komt de groep bij elkaar en na uit overhandigen van de gratis kaartjes begint de tour, een geweldige gids verteld ons in geuren en kleuren over de Servaas en laat ons de mooi(ste)e plekken zien die Servaas  rijk is. Een geweldige ervaring. De Sacristie, de Klokkentoren, de Keizerszaal de tombe, veel, heel veel hebben we gezien.

 

Maar het verhaal van de gids die is toch de slagroom op de taart, vooral hoe hij het vertelde. Het was boeiend en af en toe iets grappigs, toppie. Zoals Maastricht heeft twee Basilieken de OLV en de Servaas de OLV is de oudste en de Servaas is dan weer de grootste, Petrus en St.Servaas hebben beide sleutels om de hemelpoort te openen, Petrus heeft er echter twee en onze eigen Servaas heeft er maar één. Dus waar Petrus twee sleutels nodig heeft om de hemelspoort te openen had St.Servaas aan één sleutel genoeg.

 

Wat begon als een deceptie is geëindigd in een schitterende dag met een mooi slot.

Noa BoveVoor nu even alleen wat foto's over de St.Servaas, voor het ontstaan en de geschiedenis van de Basiliek St.Servaas kom ik binnenkort op terug.
St.Servaas Buiten St.Servaas Binnen Schatkamer St.Servaas

Noa Bove

Noot van de webmaster: Ik haal en krijg veel foto's van het internet hierdoor weet ik niet altijd of er © copyright opzit,

of dat deze vrij te gebruiken zijn, dus als je een foto tegenkomt waar je denkt dat deze er niet hoort te staan, mail me dan even. Opmerkingen, suggestie en ideeën zijn altijd welkom en kunnen in het 'gastebook' achtergelaten worden.

 

Aonvaank