Pikkatrillaz

(Air - Bluts - Rex - Markan - Bef)

De Pikkatrillaz

In 1999 treffen een aantal jongeren (Danny 'Air-one' Voorst, Pascal 'Bluts' Beek, Roel 'Rex' Theunisz, Mark 'Markan' Voorst (ook bekend van het duo Fabio en Fabrizio) en Bas 'Bef'Siersema) uit de Maastrichtse wijken Malberg de De Heeg elkaar in het jongerencentrum 'De Flits'. Omdat de destijds heersende pop-rap niet bepaald in de smaak valt wordt al snel het besluit genomen om een samen een eigen  cd'tje te gaan maken, maar dan wel op een eigen manier. De muziek wordt doorspekt met typische Maastrichtse uitdrukkingen, verwijzingen naar volksfiguren en een flinke portie humor. Er wordt dus naast Engels en Nederlands ook in het geliefde Maastrichtse dialect gerapt.

De eerste cd SHC (naam eigen label) is al snel een feit, en de combinatie van chauvinisme, meligheid chaos en dikke beats blijkt het goed te doen. Er staat zowaar een 'cultkraker' op het schijfje. Het nummer Respek Veur De Buurt wordt regelmatig (Provinciaal) op L1 Radio gedraaid en men begint aan een eerste serie van chaotische optredens onder het motto 'altijd en overal'. Merkwaardig genoeg mag men zich verheugen op een warme belangstelling van zowel jong als oud. De Pikkatrillaz zijn geboren.

Opgericht in 1999 en sindsdien is het feest alleen maar groter geworden voor deze pioniers van de 'Dialectrep' uit Limburg.
De combinatie van 'Oude School' rapmuziek en het eigen, Maastrichtse, dialect staat live doorgaans garant voor een prettig gestoord festijn. De Limburgse dialectrap is vaak overgoten met een feestelijke carnavalsstemming of stemmige levensliedsfeer. Het maakt de Maastrichtse rapgroep tot graag geziene gasten op zowel hiphop- als carnavalsfeestjes. In eigen beheer werden tot nu toe acht releases uitgebracht. Deze 'Original Sjengsta's' zijn vijf gezworen kameraden die in 2003 de 'Prijs voor het Limburgse lied' in ontvangst mochten nemen, de 'Song voor Bush' contest bij VARA Live wisten te winnen en hun teksten in boekvorm zagen vereeuwigd.
De Pikkatrillaz behaalden menig L1 Limbo Top 10 notering en hebben met tal van artiesten samengewerkt en gespeeld waaronder Rowwen Heze, Osdorp Posse en DuvelDuvel. Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwe, negende, cd.
Met het hart op de tong en de microfoon in de hand laten de Pikkatrillaz eens te meer horen waarom het overal 'loos' gaat.

Nao Bove

De tweede cd De Zuidkant Van Het Leven, die echter minder goed wordt ontvangen als de eerste. Weliswaar wordt er door het publiek en regionale radio goed op gereageerd (de nadruk ligt dan ook meer op het dialect) maar de verkoop en het aantal optredens laten te wensen over.

Men besluit dan ook om het roer radicaal om te gooien en te gaan repeteren en flink te investeren, waarna in oktober 2002 de derde cd 'Genoeg Gelachen' uitkomt. De hernieuwde organisatie betaald zich dubbel en dwars uit. De touragenda loop snel vol en twee tot drie optredens per weekend (zelfs soms per dag) zijn geen uitzonderingen meer. De kruistocht om de rest van Nederland aan de 'Mestreechse Rép' te krijgen is begonnen.

Men speelt nu door het hele land. Televisieoptredens bij L1 Muziekfabriek, TV Maastricht en de Zoepkoel als de performance op festivals als Full Colour Fest en het Bevrijdingsfestival zorgen voor een gestaag groeiende naamsbekendheid. Het nummer Respek Veur De Buurt komt op nummer 5 in de Limbo top 10. Ook verschijnt men regelmatig in kranten en bladen en wordt de cd geregeld gedraaid op de regionale radio. Zelfs op 3FM wordt er enkele keren aandacht aan besteed.

September 2003 winnen ze de ING prijs voor het Limburgse lied. Één maand later komt de nieuwe singel ''T Is Nog Neet Gedoon' uit als voorloper op het in 2004 te verschijnen album 'Original Sjengtas'. Januari 2004 begint goed met een metal/rap crossover optreden in de 013 (Tilburg) met een begeleidingsband bestaande uit leden van de hardcore bands Backfire, Angel Crew en Downshot. Februari 2004 volgt een tweede optreden in De Zoepkoel te Venlo voor 5000 man. In die week scoren de Pikkatrillaz de clip van de week op L1 en hun derde Limbo Top 10 notering tot zover.

Pikkatrillaz stopt in 2010

Pikkatrillaz, de bekendste Maastrichtse hiphop-band, gaat in 2010 stoppen.
"Het is tijd voor een volgende generatie om het roer over te nemen."
Het vijftal begon exact tien jaar geleden als eerste in het dialect te rappen en doorspekte harde hiphop met volkse elementen.
Vorig jaar, bij het verschijnen van hun meest recente cd, gaf de groep al aan dat het alles of niets was.
"Dit moet onze grote doorbaak worden."
Dat lukte niet. Toch behaalde de groep wat succesjes, zoals drie noteringen in de Limbo Top 100 Aller Tijden.
            
 In 2010 sluit Pikkatrillaz af met een afscheidsconcert en een dvd.

Krantenart. di 16 maart 2010

Discografie

2000 SHC

2000 De Zuidkant Van Het Leven

2002 Genoeg Gelachen

2004 'T Is Nog Neet Gedoon

2004 Original Sjengtas

2005 "t Is Weer Vastenlaovend

2005 Iech Weur Harstikke Gek

2006 Straotfees

 

Nao Bove

Pikkatrillza op Wikipedia Video's Pikkatrillaz Pikkatrillaz op MYSPACE
  Pikkatrillaz op Facebook  

Bron. website Pikkatrillaz en Webspace

Aonvaank