Sphinx Mestreech
De SPHINX;

De Sphinx, niet voor iedereen even leuk, maar je kunt wel stellen dat de Sphinx Maastricht een zeer groot aandeel heeft gehad in de Maastrichtse geschiedenis.   Ikzelf vel hier geen oordeel over.

De Sphinx, De Sphinx van Petrus Regout is vertrokken uit Maastricht, na 170 jaar heeft de Sphinx op 31 december 2006 zijn poorten gesloten aan de Boschstraat en verhuizen met hun productie naar een nieuw fabriek in de Beatrixhaven. Na deze verhuizing zullen enkele markante gebouwen op deze plek een nieuwe bestemming krijgen en wordt de fabriek een plek van herinnering aan de vele tienduizenden werknemers, die hier een groot deel van hun leven hebben gewerkt. Wie zou verwachten dat de Sphinx helemaal uit het Maastricht zou verdwijnen, en zelfs de naam SPHINX zal in 2020 gaan verdwijnen. Gelukkig zal de Sphinx altijd verbonden blijven met Maastricht Ondanks zijn bewogen geschiedenis zijn de sporen die de Sphinx achter heeft gelaten niet uit te wissen.

Naor Bove

De start was bij de grote fabriekspoort aan de Boschstraat achter het standbeeld van Petrus Regout, we begonnen bij de grote triomfboog aan de Boschstraat: Ooit was dit de centrale toegang tot het fabriekscomplex dat in 1834 door Petrus Regout werd gesticht als de Kristal-, Glas- en Aardewerkfabrieken die sinds 1899 onder de naam De Sphinx bekend staan.

Ik en met mij vele andere hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op zaterdag 9 september 2006 in het kader van Open Monumentdag Maastricht dit voor Maastricht belangrijk stukje historie te bezoeken en om enkele foto's te nemen en om de sfeer van weleer te proeven

De zolder lag vol met allerlei rekwisieten van weleer, van mallen tot aan oude tekentafels, de geschiedenis kon je gewoon proeven. De Sphinx had zelfs hun eigen 'krattenmakers' in dienst, deze mensen (timmermannen) maakte de kratten waarin onder andere het servies werd getransporteerd. De kelder heeft een eigen historie van schuilkelder tot transport en opslagruimte alles voorhanden in 1927 werd een nieuwe divisie voor de productie van sanitair aardewerk opgericht. Twee jaar later werd hiervoor een nieuw gebouw gerealiseerd op de plaats van de oude glasfabriek. Het nieuwe bouwwerk is geheel in gewapend beton geconstrueerd en telt zeven verdiepingen . Wellicht dankt het gebouw aan die hoogte ook de benaming 'De Eifel'.

Recent (2014) kreeg ik van dhr. Paul van der Zee uit Nijmegen een aandeel van de Sphinx van honderd gulden uit 1973, geweldig om te zien.

Voor de verzamelaar van Sphinx attributen een 'must have', en het leuke is dat deze en andere aandelen en obligaties van firma's uit Maastricht te koop zijn.

Waar ? Op zijn site van Originele oude Nederlandse aandelen 'Oude Aandelen'

Dus, zoekt u een origineel cadeau, of een uitbreiding voor uw verzameling? Bijvoorbeeld voor een jubilaris een oud aandeel van het eigen bedrijf of voor een jarige een oude obligatie uit de woonplaats. Dan bent u bij Paul van der Zee aan het juiste adres. U vindt hier een enorm assortiment van oude Nederlandse effecten. Allemaal originele exemplaren (géén copie). De meeste oude aandelen zijn slechts eenmaal voorradig.


Het aantal verzamelaars van oude aandelen neemt toe en er worden geen oude aandelen bijgedrukt. Oude aandelen worden daarom steeds zeldzamer. Dat maakt het verzamelen van deze kunstdrukwerken zo interessant. Dus kijk op zijn site en wie weet, vindt u wat u zoekt. Ik ben in ieder geval blij met het aandeel van de Sphinx.

Op 29 oktober 2007 kreeg ik de unieke kans aangeboden van het Planburo om foto's te gaan maken en de inmiddels deels ontmantelde fabriek van de Sphinx aan de Boschstraat, ik ben heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen, de stilte in zo'n groot pand is onheilspellend, misschien voelt het zijn einde naderen. Na 170 jaar is het gedaan. Hier komen woningen en kantoren en nog meer winkels voor in de plaats.

Naor Bove

 

eine terök