Uzze(n) Hoof

(onze tuin)

Toen ik in 1984 in Heer kwam wonen had ik niet zoveel op met bloemen en het onderhoud van onze tuin. (ik was nog jong), nu jaren later vind ik het leuk en is het een rustpunt, alle stres van alledag kan je zo ventileren, helaas zoals zo vaak heb ik te weinig tijd of teveel hobby's om dit consequent  bij te houden. Mijn schoonvader heeft met zijn veel (erg veel) geduld mij het eea proberen bij te brengen. Zelfs mijn opa Pierre Kerkhofs (die hovenier was) is dat niet gelukt. Nu vind ik het prachtig als ik de bloemenpracht zie en als alles in bloei staat. Ik vind het een wonder als je ziet dat uit niets iets wordt. Ook de beestjes in de tuin vind ik geweldig, alles heeft zijn nut. En onkruid, ik zeg alles wat je niet mooi in je tuin vind staan is voor jouw onkruid. Ik ben van mening dat een foto meer zegt dan duizend woorden, dus ook hier heb ik een fotoalbum geplaatst met foto's uit onze tuin, met dank aan mijn schoonvader Harie Aarts.

Onze tuin besloeg eerst twee woningen, echter na onze verhuizing van nr 23 naar 25 in 2012 heeft ook de tuin eraan moeten geloven. Momenteel veel werk om deze opnieuw in te richten en de bloemen en planten die wij willen weer zodanig te planten zodat deze goed tot zijn recht komen. Dit is uiteraard niet gemakkelijk, en wij veranderen nog wel eens van mening. Inmiddels heb ik de 'vijver' verplaats naar de 'eerste' verdieping om de confrontaties van onze 'huispadden' en Anja tot een minimum te beperken, helaas komt het nog regelmatig voor dat deze eigenzinnige beesten over het gras (nou ja gras) springen.

Hiernaast de actuele stand van zaken (07-2013).

Het gras is een verhaal apart, Jan mijn schoonbroer en medebewoner liet zich van zijn goede kant zien en kwam met een doos vol graszaad met klavertjes aan voor zo'n 1500 m2 , voor ons plaatsje dus meer dan genoeg, nadat ik het oud gras voor zo'n 15 cm had afgegraven, een beetje gelijk had gemaakt, wat ik zeker zonder bril heb gedaan heb ik onder het motto 'beter veel dan weinig' alles naar mijn beste kunnen uitgestrooid, helaas begon het daags hierna flink te regenen en denk ik dat alle graszaadjes  weggespoeld zijn, de klavertjes, ja die zijn er nog wel, dus we hebben nu meer klavertjes dan gras en hebben besloten om volgend jaar (2014) graszoden te leggen, wel zal Anja samen met mij de grond gelijk gaan maken. De Hortensia's zijn nu in totaal 3 maal verhuisd en doen het goed, de varens staan op hun plek maar worden soms te groot, misschien dat deze volgend jaar gaan verhuizen naar de 'eerste verdieping', daar is veel schaduw en het 'vijvertje'. Ik wil de muur van veldbrand blijven zien, deze heb ik nog samen met mijn schoonvader gemaakt. Beetje nostalgisch en sentiment.

Er moet nog meer kleur komen maar daar zijn we mee bezig, helaas is de tuin uitgeworpen tot extra 'kamer' van het huis. Dat houdt automatisch in dat de mensen dat willen/moeten afstemmen op hun interieur en hier worden in aangemoedigd door tuinprogramma's ed. Je snapt het dit houdt weer in dat alles wat betrekking heeft tot de tuin in prijs omhoog schiet. Buitenkeuken,zithoek en weet ik wat nog meer moet in de tuin. Jammer, ik vind dat je je gelukkig moet voelen in de tuin en dat jouw smaak persoonlijk is.

Het is inmiddels ruim 2013 en het begin is er, we hebben niet veel veranderd. We hebben veel gegraven en het doet me soms pijn aan het hart om bloemen/planten te verwijderen voordat ze gebloeid hebben. Maar het is niet anders, gelukkig heb ik nog een 'voormalige' groentetuin waar ik deze kan stallen, gelukkig slaan deze goed aan.

Het leuke voor mij is dat ik tijdens het graven allerlei tegenkom zoals onze 'huispadden', laatste telling 30 stuks, deze week melde de buurman ook al vier te geteld te hebben, deze leven her en der in de tuin, dan wordt ik blij dat ik zulks moois in onze tuin heb. Onze kleine tuinhuisje is eindelijk af en is afgeleid uit ons favoriet vakantieland Oostenrijk.

Aonvaank