Magisch Maastricht 2018

'Magisch Mestreech 2018'

'Magisch Maastricht'

 

Wat begon als 'geesteskind' van wethouder Raymond Leenders is uitgegroeid met behulp van dhr. Johan Ropers tot een ware publiekstrekker. Winterland Maastricht,  voor de één prachtig, geweldig en kerstmis in optima forma, voor de ander een gruwel die niets heeft te maken met het kerstgebeuren. Je kunt ervoor zijn of ertegen maar een ding is zeker het trekt publiek en dit publiek laat Maastricht in de destijds 'rustige' dagen voor de kerst nu niet meer 'links' liggen.

 

Wethouder Leenders had een droom, zou het niet prachtig zijn om een ijsbaan gedurende de kerstperiode op het Vrijthof te zetten, al snel werd ism dhr. Roper een geheel Winterland op het Vrijthof, en anno 2000 was de eerste Winterland een feit. Een ijsbaan samen met reuzenrad. spiegelpaleis en weet ik al wat niet meer gaf het Vrijthof in de wintermaanden 'cachet', nu vele jaren en uitbreidingen later is er onenigheid over de invulling van het evenement die al gekopieerd wordt in oa Hasselt en Rotterdam. De gemeente wil één kwalitatief hoogstaand Winterland verspreid over de pleinen van Maastricht, niet alleen het Vrijthof maar ook het Onze Lieve Vrouwe Plein en de pas nieuw aangelegde markt moeten hiervan profiteren. De mensen kunnen van plein tot plein vervoerd worden met één van de in Maastricht rijdende treintjes. Dit komt iedereen ten goede.

 

Voor zover kan ik de Gemeente Maastricht volgen, maar nu komt het: de Gemeente Maastricht wilt dit zelf gaan organiseren en gaat zelf ondernemers benaderen die invulling kunnen geven aan het plan van de Gemeente men noemt het 'Kerststad Maastricht'.  Waarom het ineens anders moest, waarom niet de expertise gebruiken die de Stichting Winterland in de afgelopen jaren heeft verzameld, waarom kunnen er geen 'betere' afspraken worden vastgelegd samen met deze stichting. Of is het inderdaad zo dat de 'ruzie' tussen Wethouder  Jacobs van de PVDA en Stichting Winterland 'persoonlijk' is geworden en dat dhr. Jacobs de Stichting zo een hak wilt zeggen ?

 

Wie zal het zeggen, we zullen het nooit weten dhr. Jacobs stopt ermee en 'zadelde' zijn opvolger met een 'echte crisis' op. Hij en de nieuwe tussenpersoon Benoit Wesley zullen proberen deze impasse te doorbreken, zodat Maastricht ook in de toekomst een mooi, kwalitatief en publiektrekkend Winterland voor iedereen te bieden heeft in de toch al donkere dagen van December. Het zal in ieder geval niet zijn wat dhr. Raymond Leenders voor ogen had.

Magisch Maastricht anno 2018 duurt van 1 t/m 31 december en is Kerstmis zoals men denkt dat Kerstmis moet zijn. Na een strijd om aanbesteding is hij er toch gekomen. De opening liet even op zich wachten omdat de stroom was uitgevallen, maar dat was snel en adequaat opgelost. Maastricht heeft een prachtige kerstverlichting, alle invalswegen vanuit Wyck, St.Pieter, Caberg zijn voorzien van sfeerverlichting en komen uit op het Vrijthof, 'het hart van Maastricht'.

Wederom staat er een enorme reuzenrad, het huis van de Kerstman, de ijsbaan en zelfs een 'Almhütte' is van de partij en vergeet vooral niet Dickens Village en Christmas World waar je 1001 kerstartikelen kunt kopen van ijsbeer tot pinguïns en van Kerstman tot Engel en zanggroepen in Dickens stijl. De overal aanwezige Kraampjes met spullen die je goed en minder goed kunt gebruiken. Natuurlijk zijn de drank en eetkraampjes ver in de meerderheid. Wat opvalt is dat de winkeliers in de stad vrij weinig kerstversiering hebben ophangen in winkel en etalage. De kerstmarkt kan niet zonder sponsors en dit jaar is dit Netflix, dit is oa te zien aan het reuzenrad.

Als je van Wyck richting Vrijthof loopt kom je een geweldige mooie Kerstboom tegen, Wyck is in het algemeen mooi verlicht, als het lukt om de Stationstraat verkeersvrij te krijgen dan is dit een enorme aanwinst, maar net zoals de binnenstad, met de Grote Staat, Markt en dan ook Stationstraat zullen de winkeliers bevoorraad moeten worden. Maastricht heeft net zoals voorgaande jaren een 'Magische' lichtroute gemaakt die je brengt naar het Vrijthof naar het Reuzenrad en de 800 m² ijsbaan, hier is de temperatuur altijd beneden het vriespunt, kou en kerstmis horen samen. Dit jaar door dat beetje sneeuw die gevallen was in de nacht van 15 op 16 december is het extra kerstachtig.

Ieder jaar kunt u de zgn lichtroute door de binnenstad en de plattegrond van de kerstmarkt op het Vrijthof downlaoden op de site van 'Bezoek Maastricht' te vinden onder (https://www.bezoekmaastricht.nl).

De foto's van de kerstverlichting in Maastricht 2018 kunt u zien in dit fotoalbum

Naor Bove

De Limburger 28-02-2019,

De Gemeente Maastricht wilt verder met de organisatie van St. Winterevents Maastricht in 2020.

Dat Maastricht verder wil met Winterevents heeft blijkens een informatiebrief die is gestuurd naar de gemeenteraad alles te maken met de hoge waardering voor Magisch Maastricht, in 2017 nog door bezoekers beoordeeld met een 8,1. Volgens B&W heeft Winterevents het kerstfestijn op en rond het Vrijthof ‘naar een hoger niveau weten te brengen.’ De website Magisch Maastricht kunt u HIER vinden.

Bron en foto's: John Kerkhofs, website bezoek Maastricht.

Noot van de webmaster: Ik haal en krijg veel foto's van het internet hierdoor weet ik niet altijd of er © copyright opzit,

of dat deze vrij te gebruiken zijn, dus als je een foto tegenkomt waar je denkt dat deze er niet hoort te staan, mail me dan even. Opmerkingen, suggestie en ideeën zijn altijd welkom en kunnen in per mail kenbaar gemaakt worden .

Aonvaank