Wist Geer dat ?

(Wee bringk de Weurs naor Klara)

 

WIST JE DAT....

 

... Wie brengt de worst naar Klara ? Klara werd geboren als Chiara Offreduccio (1193-1253) in een adelijk gezin als oudste van drie dochters. Toen zij achttien werd leerde ze Franciscus van Assisi kennen toen deze aan het preken was in de parochiekerk van San Giorgio. Zijn woorden en manier van leven sprak haar aan en zij gaf haar wereldse rijkdom op om in armoede te leven. Tegen de zin van haar ouders verliet het ouderlijkhuis en ging ze naar Porticiuncula, de kapel in het dal bij Assisi waar Franciscus verbleef. Later trok ze naar San Daminiano waar zich meer meisjes en dames bij haar aansloten. Ze schreef een leefregel voor haar volgelingen en werd de eerste Fransciscanes en eerste overste van het Clarissenklooster.

 

Wat heeft Klara met het weer te maken ?

De naam Klara is de vrouwelijke vorm van ; Clarum' dat is latijn voor 'helder', 'glanzend''blinkend', 'klaar' of 'oplichtend'. Een heldere hemel staat voor goed weer. Maar niet alleen een heldere hemel maakt mensen gelukkig, er is meer onder de zon. Dat heeft Sint Klara in haar leve mogen ervaren. Door haar leven weg te geven aan de Lieveheer en aan de mensen die hulp en steun nodig hadden heeft ze de hemel verdiend. En in de hemel is ze niet ver van de Lieveheer. En zodoende kan zij voor ons een goed woordje doen en bidden wij naar op haar voorspraak bij de Lievenheer voor goed weer. En daarnaast, in 1958 werd Sint Klara door Paus XII uitgeroepen tot patrones van alle televisie makers. Die kunnen een heldere en klare blik gebruiken.

 

Waarom een worst ?

De orde van Sint Klara waarvan de leden, Zusters Klarissen worden genoemd, bestaat nog steeds. In Maastricht woont een gemeenschap Zusters Klarissen in het klooster van de Beyaert aan de Brusselsestraat. Ze houden de geest van Sint Klara levend. Zusters Klarissen worden regelmatig opgezocht door mensen die graag mooi weer willen, op hun trouwdag, tijdens de kermis, bij een feestje of bij Vastenavond, tijdens een sportevenement en bij 1001 andere gelegenheden. En omdat de zusters van oorsprong een bedelorde zijn (arme klaren) werd er etenswaar geofferd, boter, eieren of vlees zoals worst.

 

Haar Geestelijke testament:

De laatste woorden die iemand spreekt voor zijn dood nemen we meestal ernstig, ze zijn tekenend voor hoe de mens was. "Lievenheer wat ben ik blij dat u mij geschapen heeft" zo sprak Klara het meisje uit Assisi. Deze dankbaarheid voor het leven verraad meteen haar inspiratiebron; de Lieveheer, sinds 1255 is ze heilig en haar feestdag is op 11 augustus. De mensen die haar naam dragen, vieren dan hun mei (Klara, Charo, Chiara, Clara, Claar, Claartje, Clair, Claire, Clarien, Clarina, Clarissa, Clarisse, Clarita, Corry, Klaar, Klaartje en Klara).

 

Bron. Historia Traiecti ad Mosam, Eugene Dassen via FB

Nao Bove

Aonvaank