Wist Geer dat ?

(Accordeon Femilie Menten)

 

 

WIST JE DAT....

 

... de op 26 juli 2012 overleden volkszangeres en accordeoniste Lenie Menten tot de vierde generatie accordeonisten binnen de familie Menten behoorde ? Lenie werd op 11 oktober 1940 in Maastricht geboren als Helena Menten, en was een dochter van de legendarische Maastrichtse accordeonist Theodoor (Theo/Thei) Menten, bijgenaamd "De Vogel" (Maastricht 1918-Maastricht 1998) en Maria Catharina Henriette Vaessens (Oud-Vroenhoven 1915-Maastricht 1996). Lenie trad trad vele jaren op in cafés en feestzalen in Maastricht, en werd, dankzij haar bekende vader, met de accordeon grootgebracht.


In het begin van haar muzikale carrière zong ze in het achtergrondkoortje van Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Vanaf 1975 trad zij een aantal jaren op met haar neef Harrie Menten onder de naam Lenie & Harrie. Harrie Menten was een zoon van de accordeonist Servé Menten (broer van Theo Menten) die samen met zijn zoon Jaap Menten de Straatmuzikanten vormde. Nadat het duo Lenie & Harrie ermee stopte ging Lenie solo verder.
Muziek maken zat bij de familie Menten overduidelijk in het bloed. De vader van Theo (en daarmee dus de grootvader van Lenie) was de accordeonist Petrus Hubertus Menten (Roermond 1887-Maastricht 1922) die in 1909 in Maastricht trouwde met Helena Cuijpers (Maastricht 1892-Maastricht 1966), naar wie Lenie is vernoemd. Het gezin Menten-Cuijpers woonde in de Kattenstraat in Wyck.

 

Meerdere broers van Petrus Hubertus Menten waren eveneens accordeonist. Ook de vader van Petrus Hubertus Menten, Franciscus Josephus Menten (Roermond 1846-Dendermonde, België, 1899), was een accordeonist. Voor zover kon worden nagegaan is deze Franciscus Josephus de eerste van de familie Menten die muzikant werd en daarmee zijn brood verdiende. Lenie behoorde daarmee dan ook de vierde generatie accordeonisten binnen de familie Menten. Tijdens een van zijn muzikale reizen is Franciscus Josephus Menten "vermist" geraakt, waardoor zijn echtgenote Johanna Maria Luchtmans (Roermond 1849-Roermond 1898) met hun vele kinderen berooid achterbleef in Roermond. Vele jaren later werd echter ontdekt dat hij in 1899 in Dendermonde (Oost-Vlaanderen, België ) was overleden. Toen Johanna Maria Luchtmans in 1898 overleed waren vele kinderen nog minderjarig. Zo was de grootvader van Lenie, Petrus Hubertus, pas 11 jaar oud. Overigens had Johanna Maria Luchtmans een muzikale grootvader: Mathias Larue. Deze Mathias overleed in Roermond in 1848 en was orgeldraaier van beroep.
Op de afbeelding een foto van Petrus Hubertus Menten (1887-1922), de op jonge leeftijd overleden grootvader van Lenie Menten. De foto dateert van omstreeks 1920. Petrus Hubertus Menten is tevens een overgrootvader van Stefan Vrancken.
 

Nao Bove

Bron. Historia Traiecti ad Mosam, Stefan Vrancken FB

Aonvaank