Wist Geer dat ?

(Piele Hameleers?)

 

WIST JE DAT....

Wilhelmus Lambertus Wijnandus of Giel (De Piele/Le Pilain) Hameleers, (28-03-1887 - 24-06-1967).

Giel was een bekende in Maastricht. Hij had een winkel in de Platielstraat en verkocht stempels, geëmailleerde naamplaten en.... condooms. Maar zijn bijnaam ‘de Piele’ geeft aan dat Giel meer verkocht dan stempels en geëmailleerde naamborden. Het was de tijd dat meneer pastoor nog de broek aan had en voorbehoedsmiddelen uit den boze ware. Rome was een grote tegenstander van geboortebeperking en als de ‘zegen’ kwam moest die ook maar als ‘zegen’ ontvangen worden. Giel begreep dat er handel zat in deze beperking. Giel had onder de toonbank zijn dozen met condooms staan. Je kon ze er gaan kopen maar hij bezorgde ook. Regelmatig liep zijn kleine neefje met een dichtgeniete bruine papierenzak naar een of ander afleveradres met de boodschap dat hij de bestelling alleen maar mocht afgeven aan de besteller en als die er niet was hij de bestelling mee terug moest nemen. Daarmee werd Giel de eerste dealer van Maastricht met zijn kleine neefje als runner.
Ook tijdens feestdagen, zoals carnaval, kon je bij ‘de Piele’ terecht maar dan vooral op straat of in de kroeg. Verkleed als Belgische gendarme struinde hij dan door de stad met in zijn broekzak snoepjes voor de meisjes en kepötsjes voor de jongens. En als je na het carnaval biechtte bij meneer pastoor kwam je weer van die zonde – nou ja zonde? - af. Heerlijk toch om katholiek te zijn.

Hij speelde ook in de locale theatershow "Petit Paris" als Commissaire Le Pilain. Giel was erg bang van onweer. Het verhaal gaat dat hij een hartaanval kreeg en het leven liet na een harde donderslag. "Bonjour monsieur, voulez-vous un pélske?".  Zijn graf is te vinden op de Openbare Begraafplaats aan de Tongerseweg. Voor meer kunt u kijken bij de pagina 'Bekinde Mestreechteneere'

Piele hameleers vers

La ville de paris 
Is de stad vaan 't leech
Meh petit paris
Is't hart vaan Mestreech 
Zégk mer bonjour 
Dat klinkt al get Frans
Nous deux pour toujours
Mesjiens höbste sjans !

Vaan de Pielle Hameleers

Nao Bove

Aonvaank