Wist Geer dat ?

(Stationsgebouw Maastricht)

WIST JE DAT....

 

... Het Maastrichtse stationsgebouw één van de grootste is van ons land. Het was het laatste ontwerp van architect Van Heukelom dat gereed kwam. Toen het station in 1915 werd geopend voor het publiek was het stationsgebouw nog niet eens af. Pas in de loop van 1916 werd het gebouw opgeleverd. Langs de bovenrand van de ingangsgevel aan de weerszijden van de topgevel, staan de wapens van 10 van de (destijds nog) 11 provincies. Het ontbrekende wapen is dat van de provincie Noord-Holland.

Van links naar rechts: Gelderland, Groningen, Friesland, Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Drenthe, Zeeland, Limburg en Noord Brabant.

Aan de rechterzijde van het gebouw bevindt zich de ruim 28 meter hoge toren, hiermee is hij een van de hoogste torens in Nederland, Alleen de stationstoren in Nijmegen is hoger. De toren is een stevige blikvanger en een onlosmakelijk onderdeel van het stationsgebouw. In de toren is alleen een trap en een schoorsteen aanwezig, verder heeft eigenlijk geen enkele functie. De ronde openingen (afgesloten) suggereren dat hier vroeger uurwerken hebben gezeten, maar dit is absoluut niet het geval. Een "loze" toren dus, maar desondanks onmisbaar voor het aangezicht van het stationsgebouw.

Bron: Website Stationsinfo, foto John Kerkhofs 2006

Aonvaank