Wist Geer dat ?

(Theodor Weijnen?)

 

WIST JE DAT ...

... in 1855 in Maastricht het eerste fotoatelier werd geopend ? Dat was het fotoatelier van Theodor Weijnen, ook geschreven als Weynen (Aken 1835-Maastricht 1904), en zijn vader Peter (Düren 1804-Maastricht 1877) die dit atelier vestigden aan de Boschstraat. In 1855 vestigde zich na enkele jaren pendelen vanuit Aken ene Peter Weijnen met zijn gezin in Maastricht. Peter had in Aken vanaf 1840 zijn eigen zaak als lithograaf en dagguerreotypist. In Maastricht vestigde zich hij aan de Markt als 'photographe', in associatie met zijn enige zoon Theodor die inmiddels ook een volleerd vakman was. Theodor nam in 1865 de zaak over van zijn vader en het atelier verhuisde naar de Helmstraat en in 1885 naar de Sint Jacobstraat 7. In Maastricht was Theodor de eerste professionele beoefenaar van de stadsfotografie. Zo legde hij de ontmanteling van de vesting Maastricht vanaf 1867 vast. Na zijn overlijden in 1904 zette zijn weduwe het atelier voort. Onder leiding van zijn zoon Jos (vanaf 1914) werd het bedrijf voortgezet tot eind jaren vijftig.


Op de afbeelding hierboven een panoramafoto van Maastricht, gemaakt door Theodor Weijnen in 1865. Theodor maakte deze foto vanuit het torentje van het Dinghuis. Rechts de Grote Staat. Vooraan in het midden de zijgevel in vakwerk van huis ‘de Libaert’ (Luipaard), dat later samen met de ernaast gelegen ‘Lanscroon’ plaats moest maken voor de nieuwbouw van Vroom & Dreesmann. Voordat in 1664 het stadhuis op de Markt gereed kwam, zetelde de magistraat van Maastricht in deze beide huizen. Op de achtergrond de toren van de Sint Jan en, nog in de barokke uitmonstering van vóór de restauratie door Pierre Cuypers, de Sint Servaas.

Zwanengracht Boschpoort
Brusselsepoort Oude Wijkerpoort binnenzijde
Pieterspoort Oude Wijkerpoort buitenzijde

Overbekend is de serie foto's van de inmiddels ontmantelde stadspoorten van Maastricht. Zij behoren tot een serie getiteld Ontmanteling van Maastricht, en werden in de jaren 1867-1870 gemaakt door de Théodor Weijnen (1835-1904). De opnamen kwamen tot stand tijdens de afbraak van de vesting Maastricht. 
Foto's meten 16,2 cm x 21,8 cm. Op een na zijn de foto's opgebracht op karton van 17,5 cm x 25,0 cm. voorzien van het naam en merkteken van de fotograaf. Foto's zijn door de ouderdom enigszins vergeeld met bij enkele foto's wat lichte vochtranden. Ze hebben in het verleden dienst gedaan als wanddecoratie en daardoor zitten kleine spijkergaatjes in het karton/foto. Op de achterkant van het karton is door de fotograaf vermeld welke poort cq afbeelding het betreft.

Bron Historische Encyclopedie Maastricht en RHCL

Nao Bove

Aonvaank