Wist Geer dat ?

(Zonsverduistering in 1912)

 

WIST JE DAT....

....Men in Maastricht in 1912 een heel tentenkamp had opgezet om de zonsverduistering te kunnen studeren, de locatie was gelegen in Oud-Vroenhoven (Caberg).(met dank aan Wil Lem).  De aanwezige personen waren: Dr. Bergansius uit Utrecht; Dr. Cannegieter; Prof.Verschaffeld uit Brussel; Prof. Muller; Dr. Moll; Leckie; Prof. Nijland; Mevr.verschallels; Prof. Julius; Dr.V.d. Stalk; 

Prof. Van der Sande Bakhuyzen; Prof. De Sitterd; Prof. Heuvelinck en Dr.V.d. Bill. 

De zonsverduistering van 17 april 1912, in het Nieuwsblad van het Noorden stond op 29-06-1914 dat een Nederlandse Expeditie naar Hernösand in Zweden ging om de totale zoneclips op 21 augustus waar te nemen, kleinere instrumenten en hulpmiddelen worden in het laboratorium zelf vervaardigd, de grotere toestellen zijn bij instrumentenmakers in bewerking. De waarnemingen zullen zijn zuiver  voor physischen aard en bedoelen in hoofdzaak uitbreiding en herhaling van hetgeen in april 1912 bij de ringvormige zonsverduistering te Maastricht werd gedaan. Eind juli zouden dr.Moll, Van der Bilt, Prof. dr. Verschaffelt uit Brussel en dr. Cannegieter uit De Bilt zich bij hun voegen.

Centraal kamp te Maastricht, Nederland. Foto: Links voor de visuele kijker, onder de tent de projectiekijker. Centraal kamp te Maastricht. Op het projectiescherm links is de zon te zien. Even voor de verduistering.
Centraal kamp te Maastricht, Nederland. De waarnemers testen hun kijkers. Op 17 april 1912 was er een hele zonsverduistering te zien. Mensen stonden zelfs op de daken met berookt stukjes glas om dit schouwspel te zien. Plaats onbekend. 
Een prachtig artikel hierover is terug te  vinden op de site van Delpher Kranten. Op Delpher vindt u miljoenen pagina's uit Historische kranten, boeken en tijdschriften full-text online.

<<<<Klik links op foto.

Bron van de foto's is de site 'Gahetna' en via site Delpher, verder W.F.Th. Lem, ISBN13 :978-90-288-6480-1 van het boekje 'Maastricht voor 1920'.

Nao Bove

Aonvaank