Wist Geer dat ?

(Generaal Jean Baptiste Kléber?)

 

WIST JE DAT....

... Op 4 november 1794 te Pietersheim (gelegen in de huidige gemeente Lanaken) het capilutatieverdrag met de Franse generaal Jean-Baptiste Kléber (Straatsburg 1753-Caïro 1800) werd getekend waarbij Maastricht zich na een beleg onder leiding van Kléber van twee maanden overgaf aan de Franse Republiek ?

Het Franse revolutionaire leger bestond uit maar liefst 35.000 manschappen, terwijl het Maastrichtse garnizoen slechts 9.000 manschappen omvatte. Ondanks toezeggingen in het capitulatieverdrag dat binnen Maastricht al het oude zou worden gehandhaafd (conservatie van de bestaande situatie), was binnen twee jaar al het oude opzij gezet door de Franse regering, zowel op bestuurlijk als kerkelijk gebied.

Zo werden de Zuidelijke Nederlanden in 1795 door de Franse Republiek geannexeerd, waarbij Maastricht tot hoofdstad werd gemaakt van de Zuidelijke Nederlanden, welk gebied werd omgedoopt tot het Département de la Meuse Inférieure (Departement van de Nedermaas). Maastricht zou daarmee tot 1814 een onderdeel vormen van de Franse Republiek (later het Franse Keizerrijk), en waren de Maastrichtenaren derhalve Franse onderdanen.

 

Beleg van Franse in 1794 van Maastricht Het Franse Leger bij Maastricht in 1795 bestond uit 35.000 man
Op 14 Juni 1800 kwam Kléber om het leven door een moordaanslag. Suleiman Al-halabi, een student uit Aleppo, stak een mes in zijn hart.

De moordenaar werd op gruwelijke wijze gestraft. eerst werd zijn rechterarm afgehakt. Vervolgens werd hij gespietst en op een plein in Cairo neergezet om langzaam te sterven.

Naar zijn dood werd zijn schedel naar Frankrijk gestuurd om daar als lesmatreriaal te dienen voor medische studenten. De schedel van al-Halabi eindigde in het Museé de '' Homme in Parijs. In 1883 werden de stoffelijke resten herbegraven in zijn geboortestad Straatsburg, onder een standbeeld van hem. op het in 1840 naar hem vernoemde plein Place Kléber.

Zijn hart bevindt zich in een urn in het Hótel des Invalides in Parijs.

Schilderij: Moordaanslag op Kléber, schilderij van Antoine-Jean Gros in het Musée historique in Straatsburg

Bron tekening: site Noviomagus, Wikipedia.

Nao Bove

Aonvaank