Wist Geer dat ?

(Initiatief Stadspark Maastricht)

 

WIST JE DAT...

... Frederik Magnus in 1653 het initiatief nam voor de aanleg van het Stadspark Maastricht? Rijngraaf Frederik Magnus, prins van Salm (1607-1673) werd op 9 november 1648 benoemd tot militair gouverneur van de vesting Maastricht. Vanaf de verovering van Maastricht door stadhouder Frederik Hendrik ("de Stedendwinger") in 1632 traden de Staten-Generaal van de Nederlanden in de rechten van de Hertog van Brabant en respecteerden de gedeelde soevereiniteit met de Prins-Bisschop van Luik. Gedurende zijn bestuur zou Frederik Magnus zich sterk maken om de vestingwerken uit te breiden en te verbeteren.

De magistraat van Maastricht besloot op 29 oktober 1653 akkoord te gaan met het initiatief waarschijnlijk als vriendelijk gebaar om aan de grillen van deze nieuwe gouverneur tegemoet te komen, want het stadsbestuur was eigenlijk niet zo gecharmeerd van het idee. De militair gouverneur liet het werk uitvoeren door eigen militairen, en heeft zelf de financiën verzorgd om het beoogde stuk grond te egaliseren en beplanten. Zijn oog was gevallen op het smalle puntvormige gedeelte dat direct tegen de Maasoever was gelegen, buiten de Onze Lieve Vrouwepoort in de richting van de Jekermonding. Er werden lindebomen geplant beschermd door palen en in ‘Franse stijl’ geknipt, na 1 jaar werd het geheel voorzien van een hekwerk. Na een uitbreiding in 1706 en 1715, was het echter Generaal Dibbets, de opperbevelhebber van de vesting die Maastricht voor het noorden wist te behouden tijdens de Belgische Omwenteling in 1830, die de wandelplaats, inmiddels bekend als “onder de boompjes”, buiten de Vrouwenpoort in 1832 weer in een excercitieplein ombouwde en alle bomen liet kappen. Zo bleef het gedurende 5 jaar, totdat op 24 mei 1836 de Raad van Maastricht besloot het terrein opnieuw in te richten als wandelplaats. Dit was het startsein voor de totstandkoming van het Stadspark Maastricht in Engelse landschapstijl, en is daarmee een van de oudste in ons land.


 

Op de foto is een kopergravure zichtbaar van Jan de Beijer uit 1740 met op de voorgrond het gebied buiten de de Onze Lieve Vrouwe Poort.

In 1925 bedacht Z.K.H. Prins Hendrik Maastricht met een fraai geschenk. 'Tot nu toe telde het hertenkamp slechts twee edelherten, een bok en een ree. Voor sinterklaas kreeg Maastricht een edelherthinde cadeau.


Bron: “Ons Erfgoed Stadspark Maastricht”, Jac van den Boogard, ISBN 978-90-9027148-4

Het hele verhaal over het stadspark vind je elders op deze site

Filmpjes Stadspark
 Stadspark Maastricht versie 1 Filmpje over het 175 jarig bestaan Fotocollage park
Park jaren twintig
 

Nao Bove

Aonvaank