Zizi Kwe Kwe

(Zizi Kwe Kwe)

Deze band, Zizi Kwe Kwe had ik tot afgelopen carnaval nog niets over gehoord, de plaat 'Kom Maak Plezeer' vond ik echter gewoon een topper, een lekker in het gehoor liggende plaat die niet alleen geschikt is voor de carnaval. Dat het om een moderne band gaat pleit wel het feit dat ze overal de veel bezochte sites vertegenwoordigt zijn, Hyves-Facebook-Twitter-YouTube overal kom je ze tegen, ze maken goed gebruik van de hedendaagse mogelijkheden, zelfs de commerciële kant wordt niet geschuwd via een eigen webshop kan men band gerelateerde kleding kopen, slimme zet.

Hieronder een stukje overgenomen van Muzikaal Limburg:

Wie of wat is ZiZi Kwe Kwe?

ZiZi Kwe Kwe is een dertiental muzikanten uit Maastricht e.o. Het is een orkest bestaande uit blazers, toetsenist, zanger en zangeres. Repertoire bestaat uit top 40, Nederlandstalig, jazz, smartlap. limburgs en nog veel meer.

In 2003 is het orkest voor het eerst bij elkaar gekomen om een gelegenheidsbandje te vormen tijdens een feestje in het wereldberoemde café in Nederland In den ouden Vogelstruys gelegen aan het Vrijthof te Maastricht.Een groepje muzikanten en vrienden stelde snel een repertoire samen van enkele nummers en het eerste optreden was een feit.

Gezien de vele positieve reacties op dit optreden en het verzoek om nog een keer met deze groep op te treden werd besloten door te gaan en een nieuw orkest was geboren. De naam ZiZi Kwe Kwe is tot stand gekomen uit het bezoek van enkele van de muzikanten aan muziekfeesten in het Franstalige gedeelte van België. In deze streken word het drankje ZiZi Coin Coin veelvuldig geschonken, en omdat menige muzikant daar sneuvelde als gevolg van een overvloed van dit drankje werd al snel ervoor gekozen deze naam te gaan gebruiken (alleen anders geschreven).

In de afgelopen jaren heeft ZiZi Kwe Kwe vele optredens mogen verzorgen in zowel binnen als buitenland. Van optredens voor 100 mensen in een kroeg tot 10.000 mensen op pleinen en feesttenten. In de regio zuid –en midden Limburg een graag gezien en veel gevraagd orkest.

In 2007 is de eerste CD gemaakt van ZiZi Kwe Kwe met als titel “Blowjob”. De titel is met een knipoog een verwijzing naar het Blaaswerk door al de koperen blaasinstrumenten in dit orkest.

In 2010 hebben Tuur en Roger van ZiZi Kwe Kwe de finale weten te behalen van het Limburgs Vastelaovesleedsjes Konkoer (LVK)

Op 4 juni 2011 wordt de nieuwe cd gepresenteerd met een grote variatie aan nummers waaronder uptempo nummers maar ook ballads.

 

ZiZi Kwe Kwe zal vanwege zijn bezetting altijd een optreden verzorgen compleet met PA en geluidsman. Om de avond compleet te krijgen kunnen zij ook hun vaste DJ meenemen om de pauzes op te vullen en het feestje op een supergezellige wijze af te sluiten.

Wie weet tot ziens, of in Maastricht of elders………

Nao Bove

´Limburgia´ zaterdag 18 juni 2011 De Limburger:

Artikel geschreven door Peter van de Berg,        

Roger Schleipen (40) uit Maastricht, sousafonist van de band Zizi Kwe Kwem met het album ‘Aanders’.

Voordat we over jullie album gaan praten, allereerst even die aparte naam, Zizi Kwe Kwe. Heeft dat een speciale betekenis?

“Dat vragen wel meer mensen. Zizi Kwe Kwe is fonetisch voor Zizi Coin Coin. Een likeurtje die bestaat uit Coitreau en citroensap  en veel wordt geschonken bij feesten in het Franstalige deel van België. Sommige van ons bandleden waren opzo’n feestje en nadat er de nodige drank genuttigd was, is het idee  ontstaan om ons orkest zo te noemen. Alleen anders geschreven dan.”

Hoe is Zizi Kwe KWe eigenlijk ontstaan?

“In 2003, tijdens een feest in café In den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof in Maastricht. Met een groepje blazers, veelal muzikanten van Zaate Hermeniekes, zijn we toen bij elkaar gekomen om een gelegenheidgroep te vormen. Dat sloeg aan en we werden vaker gevraagd om op te treden”.

Zizi Kwe Kwe bestaat uit dertien muzikanten. Jullie stijl laat zich moeilijk omschrijven. Wel is er een hoofdrol voor de blaasmuziek. Zijn het allemaal mensen van het eerste uur?

“Nee niet allemaal. Van de oorspronkelijke bezetting zijn nu nog drie mensen over. Twee jaar geleden hebben we een grote ommezwaai gemaakt. In eerste instantie speelden we veel instrumentaal werk. In 2009 is Godelieve Smeets bij de band gekomen als zangeres. Onze sound is veranderd. We doen covers van bekende hits, maar steeds in een ander jasje. De blaasinstrumenten zijn nog steeds duidelijk te horen.”

Op het hoesje van jullie nieuwe cd ‘Aanders’ kun je ook zien dat jullie je presenteren in een specifieke stijl qua kleding. Wie heeft dat bedacht?

“Dat is ook iets van Godelieve. Eerst koos iedereen zijn eigen kleren uit, maar Godelieve heeft voorgesteld om met meer eenheid op de bühne te verschijnen. Nu hebben we allemaal chique zwarte kostuums. Italiaanse maffiastijl. Fatsoenlijke kleding die er ook nog eens gelikt uitziet.”

‘ Aanders’ is jullie tweede cd. Er staan dialectnummers op, maar ook covers van grote Engelstalige hits. Vooral ‘Bad Romance’ van Lady Gaga klinkt in een hoempapajasje opeens heel verrassend. Lever dat nog reacties op?

“Jazeker, eigenlijk hebben wij het weer afgekeken van Caro Emerald die een versie in háár stijl deed in het radioprogramma van Giel Beelen.  Wij hebben nog meer de nadruk op de blazers gelegd. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met de Oostenrijkse band Global Kryner, die ook dit soort muziek maakt.”

Het klinkt in elk geval erg leuk. En wat een stem heeft Godelieve Smeets! Waar hebben jullie haar vandaan gehaald?

“Zij is ook afkomstig van een coverband. Ook wij zijn zeer aangenaam verrast. Ze voegt zonder meer iets toe. En dan te bedenken dat ze niet eens een zangopleiding heeft gehad. Godelieve heeft gewoon talent.”

Ook het instrumentale “Maria’ van Rowwen Hèze staat op de cd. De Gebroeders Brouwer versus polkarock zou ik het willen noemen. Heeft Jack Poels zich al gemeld?

“Haha,ik weet eigenlijk niet of hij het nummer al gehoord heeft. Maar ik ben best wel nieuwsgierig naar wat hij ervan vindt.”

En dan is er natuurlijk de ode aan Maastricht, “Veur Mestreech en veur diech”.  Wat hebben al die Maastrichtse artiesten toch met dat chauvinisme?

“Het nummer is niet eens gemaakt door Maastrichtenaren, maar door vrienden uit Susteren.. Als je goed naar de tekst luistert, gaat het over iemand die zijn hart verpand heeft aan de stad en aan een meisje,terwijl hij niet eens uit Maastricht komt maar er wel zijn laatste dagen wil slijten. Dat is toch prachtig ? Het swingt gewoon de pand uit”.

Nao Bove

Zizi Kwe Kwe op Facebook Zizi Kwe Kwe op Hyves Zizi Kwe Kwe op Twitter
Zizi Kwe Kwe Filmpjes Zizi Kwe Kwe Filmpjes 2 Zizi Kwe Kwe Webshop

 

Discografie

 

CD-Single:

"Beer, beer beer" (Marlstone CDS 2851, 2008)

 

CD:

"Blow Job" (2007)

"Aanders" (Marlstone CDL1123, 2011)

 

CD's samen met anderen:

"Vastelaovend in Mestreech 10" (Marlstone CDL 2902, 2009)

"Mestreechter vastelaovendsleedsje 2010" (Marlstone CDL 2958, 2009)

"Vastelaovend van Eijsde tot de Mookerhei, deel 17" (2-cd - Marlstone CDL 1001, 2010)

"Mestreechter vastelaovendsleedsje 2011" (Marlstone CDL 1049, 2010)

"Vastelaovend in Mestreech 12" (Marlstone CDL 1102, 2011)

 

DVD samen met anderen:

"'t Beste oet 't Limburgse landj, deil 3" (Marlstone DVD 1035, 2010)

'Heilige Vuur gedoofd'

Zi Zi Kwe Kwe stopt. Op 22 November speelde de dertien muzikanten hun laatste optreden tijdens het ous-prinsenbal in Amby. Volgens bassist- en lid van het eerste uur- Roger Schleipen is na elf jaar het heilige vuur gedoofd. Dan wordt het een waakvlammentje dat langzaam uitgaat en is het beter om te stoppen en als vriende uit elkaar te gaan. "Zi Zi Kwe Kwe", genoemd naar het Waalse likeurtje ZIZI Coin Zoin, werd in 2003 opgericht en groeide uit tot een allround liveorkest met behoorlijk wat blazers. Is dat een joekskapel of hermenieke? Totdat ze ons hoorde spelen. "Hoogtepunten in het elf jarig bestaan noemt Scheipen optredens op 't Preuvenemint, in de Zoepkoel, op de Elfde vaan de Elfde, bij Erwin in Anhoy en de cd-presentatie Aanders. (Bron: Dagblad De Limburger - 27-11-2014)

Bron. website Zizi Kwe Kwe, Muzikaal Limburg, www.streektaalzang.nl, Klaank.nl, Muziekjes.nl, visionfoto´s

Nao Bove

Aonvaank