Gemeentelijke Aanplakborden

'Aonplakborde'

 

Wist geer dat.....

..... Maastricht nog Gemeentelijke aanplakborden heeft.

Om vroeger reclame te maken of iets aan te kondigen en om tegenwoordig legaal reclame te maken voor een festival of optreden,  en om het ‘wildplakken’ tegen te gaan werd door de Gemeente Maastricht her en der in het centrum van de stad aanplakborden gecreëerd. Tegenwoordig worden er steeds meer evenementen georganiseerd met als gevolg dat je op en aan lantaarnpalen, abri’s, gevels en in de straten affiches tegenkomt. 

De aanplakborden van het begin van de 20ste eeuw heeft de afmeting van ca 4 bij 3 meter en was meestal aangebracht op een (zij) gevel  in een straat, en bestaat uit een met randen omgeven stuk van de gevel al of niet vlak gemaakt. De aanplakborden van Maastricht heeft de Maastrichtse ster in de rand en de tekst Gemeentelijk Aanplakbord staan.

De aanplakborden zijn niet nieuw, in de 19e eeuw stonden er bij elke poort aan de stadszijde aanplakborden, hierop werden officiële mededelingen geplaatst. Enkele plaatsen waar nu deze aanplakborden nog te bewonderen zijn. (Biljet rechts van site Mestreechtenere)

Minckelerstraat – Tongersestraat – hoek Boschstraat/st. Catharinastraat  – Statenstraat – Hoek Tongerseweg, Duitse Poort, Volksplein, Lammergierstraat, St.Jacobstraatvoorheen ook nog bij de Herbenusstraat/Capucijnenstraat maar deze muur is inmiddels afgebroken. Via Facebook is het lijstje nog aangevuld met

Capucijnenstraat-gashouder-1945-50

Grote Gracht - Statenstraat- 1950-52

 

Bij de Lelie Duitse poort

Minckelerstraat Cannerweg - Tongerseweg

Naor Bove

Bron: DBNL, Forum MestreechOnline, Foto's GaHetNa, RCE en RHCL, Biljet bekendmaking van site Mestreechtenere.

Aonvaank