Wist Geer dat ?

(Bosch Aardewerkfabriek)

 

WIST JE DAT....

Ö Maastricht ook een andere aardewerkfabriek heeft gehad dan Sphinx en/of Societe Ceramique? Dit was Bosch Aardewerkfabriek genaamd Bosch keramiek

Voor velen onbekend, maar de familie Bosch was niet alleen actief op het terrein van het brouwen van bier. Nicolaas August Bosch (1797-1857) heeft tegenover het brouwerijcomplex aan de Wycker Grachtstraat in 1853 een aardewerkfabriek opgericht.
In het midden van de negentiende eeuw waren er meerdere aardewerkfabrieken in Maastricht. Een van de bekendste oprichters ervan was Petrus Regout (1801-1878), de latere oprichter van de Koninklijke Sphinxfabrieken. In de periode 1830-1839, tijdens de Belgische Opstand, was het niet toegestaan Belgische (Zuid-Nederlandse) producten via Maastricht naar het Noorden te verhandelen. Petrus Regout zag daarin aanleiding om zelf aardewerk te gaan produceren. Andere industriŽlen volgden hem. Zo ook N.A. Bosch. Het hoogtepunt van de aardewerkfabriek Bosch lag in de periode 1860-1864. In die tijd werkten er tussen de 100 en 130 personen in de fabriek, waaronder bijzonder veel buitenlanders, zoals ovenstokers, grondstofdeskundigen en technici. Er werd ook geŽxporteerd, onder meer naar Nederlands IndiŽ. Vermeldenswaardig is nog dat N.A. Bosch een nieuwe bakoven uitvond, waarmee het mogelijk was om tegelijkertijd verschillende soorten aardewerk te bakken. Na het overlijden van N.A. Bosch en ten gevolge van de noodzakelijke boedelscheiding werd de fabriek in 1866 gesloten. Op dat moment lagen 75.000 aardewerkobjecten in het magazijn opgeslagen.Het Bosch-aardewerk is tegenwoordig bijzonder schaars en slechts in enkele collecties aanwezig. Op de afbeelding zien we een exemplaar van Bosch-aardewerk.

Bron. Bosch Brouwerij

Nao Bove

Aonvaank