Wist Geer dat ?

(Catalogus Ceramique Online)

 

WIST JE DAT....

Goed nieuws! Vanaf vandaag 23-03-2017 is de inventaris te raadplegen van de prachtige negentiende-eeuwse prijscouranten en productcatalogi van de Sphinx, Société Céramique en andere Europese aardewerkproducenten. Het betreft een aanvulling op het archief van de Sphinx, beheerd door het SHCL.

In oktober 2006 hield het SHCL de inventaris van de archieven van de aardewerkfabrieken Sphinx en Société Céramique ten doop in een bomvolle spiegelzaal van de Maastrichtse La Bonbonniere. Nadien werd in een kelder onder het Eiffelgebouw Maastricht van de Sphinx aan de Boschstraat nog 110 strekkende meter archief- en bibliotheekmateriaal aangetroffen uit de periode 1874 - 1984. Daarvan bleef na selectie ongeveer 12 meter over, dat van het ergste vuil werd ontdaan en overgebracht naar het depot van het SHCL.

Onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de manier waarop de prijzen in de Europese aardewerkindustrie tot stand kwamen, kunnen hun voordeel doen met dit nieuwe archiefmateriaal, geïnventariseerd door Andrea Peeters en Max Wijnen met hulp van Celine Huits. Gevoegd bij de andere archiefstukken in de Sphinx-collectie werpen zij nieuw licht op de geschiedenis van het eerste grootindustriële bedrijf in ons land en de manier waarop dit door de familie Regout werd bestierd.

Maar de prachtig geïllustreerde catalogi zijn zeker ook van belang voor liefhebbers van negentiende-eeuwse kunstnijverheid en vroegmoderne industriële vormgeving. Iedereen is van harte welkom om deze archiefpareltjes te komen bewonderen in onze studiezaal.

De link naar de inventaris: https://www.archieven.nl/nl/zoeken…. De catalogi vindt u onder 'Documentatie'.

Meer weten? Lees het volledige persbericht: http://www.shclimburg.nl/…/nieuwe-aanwinsten-maken-het-sphi…

Afbeelding: omslag van Album de la Société Céramique à Maestricht. Productcatalogus van aardewerk. Gedrukt. Met illustraties, ca. 1895. (SHCL EAN_1015, inv.nr. 1007). 

Reeds eerder zijn onderstaande catalogussen online gezet, klik op één van de foto's om te worden doorgelinkt naar de website van alle erfgoedcollecties, de linken vindt u onderaan de pagina.

Bron. Facebook Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Centre Ceramique Cultureel Erfgoed

Nao Bove

Aonvaank