Wist Geer dat ?

(Lettertypes Maastricht)

 

WIST JE DAT....

 

...  Maastricht een eigen lettertype heeft die genoemd is naar 'Us Mestreech'. Uit De Limburger van 27-09-2017 kunnen we het volgende lezen. Filmmaker Jean-Paul Toonen heeft zijn artistieke handschrift vertaald in een digitaal lettertype, genaamd CFF Maestricht.

 

Jean-Paul Toonen besloot tijdens zijn opleiding tot landschapsinrichter zijn eigen handschrift te stileren. 40 Jaar later en nu als beroep filmmaker zijn zes vakken van zijn boekenkast gevuld met boekjes vol eigen schrijfsels en schetsen. ‘ Als me iets emotioneert’ schrijf ik dat op. Met taalfouten en al. Ongeveer een half jaar geleden raakte Toon in gesprek met Rene Verkaart van Characters Font Foundry in het Statenkwartier, ze kwamen erachter dat ze een gezamenlijke hobby hadden, hun fascinatie voor handschriften. Verkaart als letterype ontwerper voor ondermeer schoolboeken van Noordhoff Uitgevers en Toonen als hobbykalligraaf. “ Rene vroeg me drie regels op papier te zetten en toen hij die zag, zei hij: hier moeten we iets mee doen. En zo ontstond het idee voor een font op maat.”  Ik kreeg pagina’s vol strafwerk op, ik moest alle letters in verschillende formaten schrijven, als kapitaal, als onderkast, wat losser, wat vaster en met en zonder grote uithalen. Zo heeft hij wel 78 W’s geschreven, hiervan werd uiteindelijk een als beste uitgekozen. Uiteindelijke ontstonden zo drie digitale handschriften van Toonen waar grafici uit kunnen kiezen, van gedisciplineerd tot alle kanten op zwiepend.

De vraag was welke naam dit digitale lettertype moest krijgen. JPT was nog vrij, maar waar om zou ik dit font aan mezelf koppelen? Daarom besloot ik het cadeau te geven aan de stad, maar dan wel met ae geschreven, zodat het wat gemakkelijker is terug te vinden in een zoekmachine. Het lettertype voluit CFF Maestricht, is door vrienden en bekenden van Toonen vrijelijk te gebruiken, voor commerciële doeleinden kan men terecht bij Verkaart. Jean-Paul heeft een eigen twitteraccount, hij is te volgen op : Twitter Jean-Paul Toonen

Naast het lettertype 'Maestricht 'van Jean-Paul Toonen vind je op de site van Characters Font Foundry ook het lettertype genaamd Maastricht Sport uit 2004. Zoals men zelf kan lezen op de website Characters Font Foundry is het een pakje aangepaste lettertypen voor de gemeente Maastricht. Gemeente Maastricht vroeg Characters Font Foundry om hulp bij het opfrissen van hun huidige identiteit.

Het maken van een aangepaste lettertype voor Gemeente Maastricht maakte ze bescheiden, na overleg werd men verliefd op de CFF Insider Pro-familie, het is een veelzijdig en prettig leesbaar lettertype. Aanvullend heeft men nog twee speciale lettertypes gemaakt die bestaan uit Tegular en Bold Sport, ze worden ook wel 'leuke lettertypes' genoemd.

Wilt u ook in het bezit zijn van deze mooie lettertypes, bezoek dan de site van Characters Font Foundry, deze twee lettertypes zijn maar een kleine greep uit het aanbod van Caracters Font Foundry.

Bron De limburger, website Characters Font Foundry en Twitter Jean-Paul Toonen, foto krant De Limburger van twitter Jean-Paul Toonen.. foto/banner logo Maastricht Sport website Maastricht Sport.

Nao Bove

Aonvaank