Wist Geer dat ?

(Bierbrouwer De Zwarte Ruiter)

 

WIST JE DAT....

 

...  Over brouwerij De Zwarte Ruiter:
Johan Rutten, liet zijn brouwerij in 1883 onder de naam firma. J.H. Rutten van de Gubbelstraat naar de Brusselseweg, later St. Annalaan verplaatsen waar hij  een  grote nieuwe brouwerij had laten bouwen. De directeurswoning en gedeeltes van de brouwerij vinden wij daar nog terug. Hij was gestart in de Gubbelstraat in 1871 verhuisd in 1883 naar de Brusselseweg en overgenomen door Heineken in 1920. Heineken veranderde  de naam in St. Servatius brouwerij tot in 1950. 

 

De naam St. Annalaan is ontleend aan het vroegere klooster van de Zusters van St. Annadal. Dat lag op de plaats van het vroegere ziekenhuis aan de Calvariënberg dat met de opening van Annadal gesloten is. Het stuk Brusselseweg waar de brouwerij toentertijd aan lag is destijds omgedoopt tot St. Annalaan.

Rutten bierbrouwerij de Zwarte ruiter in Maastricht zou volgens sommige bronnen al direct bij de oprichting in 1871 ondergistend bier zijn gaan brouwen, een brouwerij die succesvol was met de productie van Mestreechs Aajt (Maastrichts Oud) en Mestreechs Joonk (Maastrichts Jong). Mestreechs Aajt (Maastrichts Oud) is een donker lichtranzig bier. Ooit de bierstijl van Maastricht, maar het verdwijnt aan het einde van de jaren vijftig als gevolg van het verlangen naar pils. Een biertype in die tijd erg in opkomst, om te rijpen werd het bier van de Zwarte Ruiter naar Duits voorbeeld in de aanvang ondergronds opgeslagen, namelijk in de grotten van St. Pieter. Maar al snel kocht de brouwerij een koelmachine van Amerikaans makelij om technische en praktische overwegingen.

In het gebouw is later Wagemans en Van tuinen in gevestigd, deze zijn opgevolgd door Artifort. Onder de toonzaal zijn nog altijd imposante keldergewelven te zien uit de tijd van de brouwerij. Door allerlei omstandigheden kwam Rutten’s bierbrouwerij in Gulpen terecht. Herberg De Zwarte Ruiter dankt zijn naam aan de Rutten’s Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter N.V. opgericht in 1893 een brouwerij die succesvol was met de productie van Mestreechs Aajt (Maastrichts Oud). Vanaf maart 1984 is het Mestreechs Aajt (Maastrichts Oud) weer te krijgen en vanaf 1991 herleefd de historie in Herberg De Zwarte Ruiter aan de markt in Gulpen waar, in samenwerking met de Gulpener Bierbrouwerij, ‘t Mestreechs Aajt (Maastrichts Oud)  weer op traditionele wijze wordt gebrouwen.

Wat leuke oude gezegdes uit die tijd waren onder andere:

Gaank met miech, daan kreigste beer met sokker, Kom met mij mee dan krijg je bier met suiker, dat betekent: als je met mij meegaat krijg je het beste bier.

Gaank pisse boeste d’n beer drinks, Ga plassen waar je je bier drinkt, dat betekent: je moet de lasten brengen waar je ook je voordelen geniet.

Kaajd beer maak ’t blood werrem, Van veel drinken raakt je gemoed oververhit., dat betekent Van veel drinken raken de gemoederen oververhit.

‘Ne kelder vol zoer beer, Een kelder vol zuur bier, dat betekent: Een gezin met veel ongetrouwde dochters.

 

Het hele verhaal over de Bierbrouwerij de Zwarte Ruiter kunt u ook elders op deze site vinden

Nao Bove

Bron: Maastricht terug gekeken, FB Henk Muijtjens, foto affiche Marres

Aonvaank