Wist Geer dat ?

(Bevrijding Maastricht?)

 

WIST JE DAT....

... Wyck tijdens de Tweede Wereldoorlog één dag eerder (13 september 1944) dan Maastricht (14 september) werd bevrijd ?
Op 6 juni 1944 begon de grootste geallieerde operatie ooit. De invasie in Frankrijk was een feit. De geallieerden kwamen met miljoenen tegelijk in Normandië aan en vochten zich een weg door de Duitse bezetting. Na een snelle opmars in West-Frankrijk werd het moeilijker. De aanvoer van middelen moest vanaf de Franse kust komen. Toch werd Parijs al op 25 augustus bevrijd. Om het probleem van de aanvoer op te lossen was een snelle opmars naar Antwerpen nodig.

De Westerschelde was nog in Duitse handen, dus de haven kon nog niet in gebruik genomen worden. De geallieerden stonden vast bij de Nederlandse grens en konden de haven van Antwerpen nog niet gebruiken als aanvoerpunt.
Veel mensen dachten dat Nederland op 5 september 1944 zou worden bevrijd. Vanaf 3 september werd tegen de mensen gezegd dat de geallieerden eraan kwamen. Op de avond van 4 september maakte radio oranje zelfs bekend dat er geallieerden in Breda waren. Dit was niet het geval, maar iedereen in Nederland dacht dat ze bevrijd gingen worden. Veel Duitsers en NSB’ers vluchtten weg uit Nederland.

 Mensen gingen in het oranje de straat op, zongen het Wilhelmus en staken de vlag uit, terwijl de geallieerden nog niet eens over de grens waren. Dit is ook de reden dat deze dag ‘Dolle Dinsdag’ wordt genoemd.
In feite stonden de geallieerden dus vast voor de Nederlandse grens door een gebrek aan onder andere brandstof. De geallieerden wilden eigenlijk meteen door naar de Rijn, maar door het oponthoud kregen de Duitsers de kans zich te organiseren. Hierdoor werd er dus meer tegenstand geboden dan gepland.
Pas op 9 september kwamen de eerste geallieerden in Nederland aan en op 12 september werden de eerste plaatsen in Nederland bevrijd. Ook Maastricht werd, als eerste Nederlandse stad, snel bevrijd (14 september). Op 18 september was bijna heel Limburg al bevrijd.

Nao Bove

 

Klik rechts om een filmpje te zien over bevrijding Maastricht.(You Tube)

Aonvaank