Wist Geer dat ?

(Verdrag van Meerssen?)

 

WIST JE DAT...

… Maastricht in 870 onderdeel ging uitmaken van het Duitse Rijk ? In dat jaar werd namelijk het Verdrag van Meerssen gesloten tussen de halfbroers Karel de Kale en Lodewijk de Duitser (zonen van keizer Lodewijk de Vrome, die op zijn beurt weer een zoon was van keizer Karel de Grote), waarbij het Karolingische Middenrijk (ook genaamd Midden-Francië en Koninkrijk Lotharingen) werd verdeeld tussen het West-Frankische Rijk (het latere Frankrijk) van Karel de Kale en het Oost- Frankische Rijk (het latere Duitsland) van Lodewijk de Duitser.
De aanleiding tot het Verdrag van Meerssen was de dood in 869 van de kinderloze Lotharius II, koning van Lotharingen (het genoemde Middenrijk). Zijn ooms (broers van zijn vader keizer Lotharius I), de genoemde Karel de Kale en Lodewijk de Duitser, verdeelden vervolgens de nalatenschap van Lotharius II, nadat het Koninkrijk Lotharingen na het overlijden van Lotharius II eerst door Karel de Kale was geannexeerd. Maastricht, dat ten gevolge van het in 843 gesloten Verdrag van Verdun onderdeel was gaan uitmaken van het Koninkrijk Lotharingen, werd toegewezen aan het rijksdeel dat gevoegd werd bij het Oost-Frankische Rijk.

Maastricht maakte toen deel uit van het bestuursdistrict van de Maasgouw. De verbondenheid met het Duitse Rijk, ontstaan na het Verdrag van Meerssen, heeft er toe bij gedragen dat Maastricht, en dan met name het Sint Servaaskapittel, een grote bloeiperiode beleefde in de elfde en twaalfde eeuw, dit vanwege de bijzondere belangstelling van de Duitse keizers voor de roem van de heilige Servatius en daarmee voor het Sint Servaaskapittel.
 

Het verdrag van Meerssen is overigens niet in Meerssen getekend, maar in een plaats die gelegen was aan de Maas: Aspide. Het verdrag kreeg zijn naam omdat vroeger onduidelijk was welke plaats hiermee bedoeld werd. Hedendaagse historici veronderstellen nu aan dat het om Eijsden gaat. In Meerssen was een palts gelegen waar Lodewijk de Duitser tijdens de onderhandelingen verbleef. Karel de Kale daarentegen had zijn hoofdkwartier in de palts Herstal bij Luik. Eijsden ligt halverwege tussen Meerssen en Herstal en is daarmee een logische plaats voor de ontmoeting tussen de beide heersers.

Nao Bove

Aonvaank