Wist Geer dat ?

(Wapenproductie?)

 

WIST JE DAT....

... als je in de zestiende, zeventiende of achttiende eeuw door een pistoolschot om het leven kwam, er een grote kans was dat het moordwapen uit Maastricht kwam? Maastricht kent een rijke historie als het over wapenproductie gaat. Dit heeft allereerst en uiteraard te maken met de gunstige ligging van de stad.
Het ledenaantal van het wapensmedengilde groeit in 100 jaar van 14 leden in de zestiende eeuw naar 118 leden in de zeventiende eeuw. De talrijke conflicten in die tijd, zoals onze eigen Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), zorgde voor een grote vraag aan vuurwapens, niet alleen door de Prins van Oranje, maar ook door het Heilige Roomse Rijk (Duitsland) en de Zuidelijke Nederlanden.

Wanneer de aldaar gevestigde wapenmakers de vraag naar vuurwapens niet aankonden profiteerden de Maastrichtse vakgenoten hiervan mee.
Een specialisme dat zich met name in Maastricht ontwikkelde, was de vervaardiging van pistolen met ivoren lades.
 

Er komen in de Maastrichtse historie een aantal prominente geslachten van wapensmeden naar voren: de families Corbeau, De la Haye, Keunings, Kitzen en Krans. In de negentiende eeuw voegen zich de wapensmeden Pierre Stevens en Edouard de Beaumont toe aan deze lijst.

Zie voor meer info elders op deze site onder Wapensmeden Maastricht

Nao Bove

Aonvaank